Europa
11 september 2012 | door: Loran von Liebenstein, economic & consumer psychologist

We leven in een roze wolk

Vandaag is het misschien wel één van de belangrijkste periodes voor jou, voor mij, voor ons, voor Europa. Maar we stemmen op basis van een show.

"We stemmen liever op het uiterlijk van één man dan op behaalde resultaten"

Er bestaat weinig twijfel over: Europa wordt arm. Europa is vanaf vandaag misschien wel nooit meer Europa zoals wij haar voor al die tijd voor lief namen. 'De oude filosoof bedelt, niet wetende waarom hij ooit gestopt was met denken'. 

 

We baseren onze stem liever op een subjectieve 4-weekse 'Papegaaien Verkiezing Show' vol met onwaarheden, geschreeuw en nog net geen Carlo Boszhard in glitterpak. We stemmen liever op het uiterlijk en accent van één man, dan op de in het verleden behaalde resultaten van zijn partij. De objectiviteit is ver te zoeken tijdens deze verkiezingen: als Moslim-extremisten vanochtend de Bijenkorf op de Dam zouden opblazen, dan weet je stiekem al hoe laat het vanavond is. Precies, kwart voor half drie. Nee, dan hadden we morgen een blond-kuifige minister-president, genaamd Geert.

 

Kennistekort

Maar wat die keuze morgen ook zal zijn, bedenk nu eens wat daadwerkelijk de oorzaak van het probleem is? Terwijl Chinese en Indiase studenten hun hoofden zelfs in het weekend breken op meer en meer kennis, breken onze studenten hun hoofden doordeweeks liever kapot op een cursus Alcoholverslaving om in het weekend het hoofdstuk Synthetica nog even het hoofd in te stampen.

 

In Nederland transformeren wij vooraanstaande wetenschappers liever in dj's, slimme studentes in supermodellen en vooraanstaand leiders in acteurs. En is het dan heel vreemd dat China en India 'opkomende wereldmacht' aan het worden zijn en wij na de Gouden Eeuw steeds meer weg hebben van een 'opkomende roze wolk'?

Trefwoorden:
EuropaOnderwijs

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Loran von Liebenstein, economic & consumer psychologist
We leven in een roze wolk - 11 september 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 9
Focus
> Meer