Media
23 september 2012 | door: Max Micha

Onze jeugd heeft geen normen en waarden meer

De rellen van Haren waren geen uitwas van internet, maar een BIG FAIL voor de gemeenschap, de ouders en opvoeders.

"De harde realiteit werd zichtbaar in Haren"

Voorlopig hoeft niemand meer op Google Maps te kijken waar het dorpje Haren ligt. Haren, in de provincie Groningen is gisteren op een vreselijke manier op de kaart gezet. Het Wassenaar van het Noorden was gisteren het tafereel van vreselijk uit de hand gelopen rellen. Het leek wel Syrië, maar dan met een vleugje minder geloof en overtuiging.

 

Oorzaak

Een meisje van 15 had op haar Facebook pagina aangegeven dat ze een Sweet-Sixteenfeestje zou geven. Ze was daarbij vergeten het vakje ‘privé’ aan te kruisen. Met als resultaat dat circa 25.000 jongeren ook via Facebook gehoor gaven aan deze oproep. Een soort Project X, maar dan in het pittoreske en vooral chique Haren.

 

De geruchten werden ook door de media in Nederland opgepikt en massaal verspreid. Er werd opgeroepen om naar Haren te komen. Burgemeester Bats (VVD) van Haren had intussen weken van tevoren al overleg met de ouders van het kind en de politie. Stel je voor dat dit uit de hand gaat lopen? Wat te doen? Uiteindelijk is besloten  voor een milde vorm van politiecontrole want het zou allemaal toch wel meevallen, het zijn uiteindelijk kinderen.

 

Haren was voor één keer trending topic geworden op internet. Op Facebook en Twitter ging het maar om een ding: Project X in Haren! De voltallige Nederlandse media was aanwezig om verslag te doen van deze non-party.

 

Gevolg

Het resulteerde in een vreselijk relpartij. Van overal in Nederland kwamen duizenden jongeren, meestal in lichtelijk aangeschoten toestand, naar Haren toe met één reden. Om te feesten en/of te rellen. Blijkbaar zijn de termen feesten en rellen onsmakelijk met elkaar verbonden voor onze Nederlandse jongeren.

 

Tevens was de bijdrage van reltoerisme de oorzaak van de vele getalen waarin mensen naar Haren kwamen. “Even kijken hoe het er aan toe gaat”. Massaal ging iedereen vanuit de stad Groningen naar Haren toe. Dit gebeurde pas nadat de eerste berichten in de pers en media verschenen dat het vreselijk uit de hand ging lopen omdat de sfeer grimmiger werd. Onder deze ongenode gasten waren ook de harde kern van de voetbalsupporters van FC-Groningen.

 

Na 01.00 uur vannacht was de rust teruggekeerd in Haren met als resultaat een strijdtoneel van proporties die men hier nog nooit had gezien en een spoor van vernielingen. Het live videoverslag van RTV-Noord werd eerder in de avond al gestaakt omdat men van mening was dat het alleen maar meer aandacht zou trekken van baldadige jeugd.

 

Conclusie

Hoe heeft dit zó uit de hand kunnen lopen? Heeft de gemeente Haren niet adequaat gereageerd? Had de gemeente Haren misschien een voetbalveld moeten inrichten met een DJ om daar alsnog een feest te organiseren? Wie betaalt de rekening van dit evenement, de gemeenschap, de familie van het meisje die dit heeft veroorzaakt of de baldadige jongeren die zijn opgepakt?

 

Wat betreft de socialistische aanpak van dit soort evenementen valt over te discussiëren. Relschoppers moet je altijd belonen, dus geef ze een feestje en laat ze zich klemzuipen. Een beetje rel en achteraf bedank je ze en prijs je ze de hemel in.

 

Burgemeester Bats koos ervoor om de ME de hele avond gewoon neer te zetten en te laten provoceren. Zo nu en dan werden er charges uitgevoerd, maar je kon rustig een fiets, dranghek of verkeersbord naar de agenten gooien, ze stonden erbij en keken ernaar. Had de burgemeester drie uur eerder besloten om de ME (volgens geruchten 600 man) de boel te laten schoonvegen, desnoods met flink wat geweld, was het feest veel eerder afgelopen met hoogstwaarschijnlijk veel minder schade voor de bewoners van Haren.

 

Persoonlijke mening:

Voor wat betreft de normen en waarden van onze jeugd, die zijn er simpelweg niet. Dat is gisteren wel gebleken. Dit was een BIG FAIL voor de gemeenschap, de ouders en opvoeders, niks uitwas van internet zoals loco-burgemeester Kouwenhoven van Haren zei in een interview aan de Volkskrant. In tegenstelling tot bij de kabinetten Balkenende 4 en 5 zijn tijdens deze verkiezingscampagne de begrippen normen en waarden helemaal ondergesneeuwd.

 

Geen ruggengraat en geen moraal, dat is de oorzaak en de harde realiteit van onze tegenwoordige jeugd. Facebook heeft indirect bijgedragen aan de  Arabische revolutie, Facebook is mede de oorzaak van de dood van een meisje vorige maand. En nu weer dit. Mensen onderschatten blijkbaar de kracht die social media kan hebben als deze verkeerd wordt geïnterpreteerd. En onze puberale jeugd is niet hiertegen opgewassen omdat ze simpelweg niet zijn opgevoed, dus Nederlandse gemeenschap, ga u schamen en voedt uw kinderen op!

Trefwoorden:
Media

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer