Geschiedenis
12 oktober 2012 | door: Kenneth Steffers, Journalist en reporter Europese Zaken

Grieken misbruiken WO2 voor eigen gewin

Tijdens het bezoek van Angela Merkel aan Griekenland liepen de protesten uit op een nieuwe anticlimax.

"Het huidige Duitsland heeft niets te maken met de WO2."

Boze Grieken, gekostumeerd in Nazi-pakken en incluis dito snorretjes, hebben een nieuwe zondebok: het almachtige Duitsland. Niet alleen zou Duitsland het Griekse tekort nog moeten aanvullen met opbouwgeld van na de Tweede Wereldoorlog, ook de starre en logge houding van Merkel doet de Grieken (naar eigen zeggen) herinneren aan het Nazibewind.

 

Misschien een commercieel aantrekkelijke insteek voor een klinkend protest, maar daarbij ook driewerf misplaatst. Laten we vooral niet vergeten dat het huidige Duitsland niets te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk, het grondgebied en de geschiedenis spreken in hun nadeel, maar sinds de Duitsers na de Wende in 1990 weer gezamenlijk in vrede leven, moeten we de actualiteit van een Verenigd Duitsland niet blijven verwarren met het verschrikkelijke Nazi-Duitsland, dat niet voor niets tot het verleden behoort.
 

DDR
Mijn vader, Nederlander van origine, groeide op in de Duitse Democratische Republiek. Terwijl de Griekse economie destijds op volle toeren draaide, mocht mijn vader blij zijn met een appel en een ei na een dagje tevergeefs Einkaufen. Terwijl de Oost-Duitsers waren opgesloten in hun eigen land, vlogen veel Grieken de hele wereld over, gewoon omdat ze die vrijheid wél hadden. Het is een detail van het Duitse verleden waar je de Grieken dan weer niet over hoort.

 

Blijven pulken aan de littekens van de geschiedenis van Duitsland heeft weinig zin. Het maakt (sommige) Duitsers misschien boos en wekt een gevoel van diepe schaamte bij ze op, maar de meeste Duitsers anno 2012 hebben niets te maken met Hitler noch Nazi-Duitsland noch de Griekse staatsschuld. Anderzijds spelen de Grieken de Duitsers de zwarte piet toe terwijl een groot deel van de Griekse bevolking wel bijdraagt aan de opmars van de nazistische Gouden Dageraad.
 

Daar waar Griekenland nog enigszins sympathtie had kunnen showen tijdens het bezoek van Merkel, hebben ze nu hun eigen ‘feestje’ gevierd onder de Flagge der Schande. De Grieken zijn geprezen dat het liberale en pro-Europese deel van hun overheid de ‘anti-Duitsland-protesten’ niet steunt. Anders hadden we nu serieus mogen nadenken over een vertrek van Griekenland uit de Eurozone.

Trefwoorden:
EuropaGeschiedenis

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Kenneth Steffers, Journalist en reporter Europese Zaken
Grieken misbruiken WO2 voor eigen gewin - 12 oktober 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer