Politiek
15 oktober 2012 | door: Jens Cambré, Student Sociaal Werk

Vlaanderen koopt kat in de zak

Als er één ding is dat Bart De Wever na zijn overwinning duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat hij bij een gunstige verkiezingsuitslag in 2014 Antwerpen de rug zal toekeren.

"Op lokaal vlak mist de NV-A duidelijk visie"

Op zondag 14 oktober moest ik vaststellen dat er in Vlaanderen zich opnieuw een ruk naar rechts heeft voorgedaan. De Vlaming besloot massaal om in de stemhokjes met het rode potlood het bolletje van N-VA in te kleuren, en zo van deze partij een zwaargewicht te maken op lokaal vlak. Ik kan niet anders dan hier de vaststelling maken dat vele Vlamingen op 14 oktober een kat in de zak gekocht hebben.

 

Het was al duidelijk tijdens de aanloop naar de verkiezingen dat N-VA op lokaal vlak een duidelijke visie mist. In verschillende steden en gemeenten kon je, door simpel weg het partij programma te lezen, reeds zien dat “De Wever & Co” weinig te bieden hebben. Zo was er in de programmaboekjes weinig of geen richting aanwezig waar de partij heen wil, was elke concrete maatregel zoek en was er van een echte visie geen spoor te bekennen. Dit werd nog eens extra verduidelijkt als je interviews ging nalezen, interviews met mensen die nu verkozen zijn! Hier werd vrolijk rond de pot gedraaid alsof het een nieuwe volksdans was. Ik vraag me dus af op basis van welke criteria de Vlamingen besloten hebben dat “De Wever & Co” de geschikte partij is om hun stad of gemeente te leiden.

 

Dan hebben we ook nog Bart De Wever zelf in Antwerpen waar, geeft toe, heel Vlaanderen naar zat te kijken. De Wever behaald een schitterende zege en kan zich tot burgemeester kronen van de grootste stad van Vlaanderen. Maar als op één Ivan De Vadder vraagt welke richting De Wever uit wil met Antwerpen, wimpelt hij de vraag af en haalt hij het confederalisme en de federale verkiezingen van 2014 aan. Hierbij kan ik maar twee vragen stellen: “Heeft De Wever wel een visie voor Antwerpen?” en “Wat na de federale verkiezingen van 2014?”. Als er één ding is dat Bart De Wever na zijn overwinning duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat hij bij een gunstige verkiezingsuitslag in 2014 Antwerpen de rug zal toekeren.

 

Vlaams Belang

Verder verloor Vlaams Belang doorheen heel Vlaanderen massaal aan stemmen. Dit zou in andere omstandigheden goed zijn voor een bescheiden feestje in mijn huiskamer, zij het niet dat deze stemmers vrolijk richting “De Wever & Co” trokken. Dit maakt dat er op 14 oktober 2012 geschiedenis werd geschreven. Filip Dewinter deed namelijk een uitspraak waar ik het voor de volle honderd procent mee eens ben. Toen hij verkondigde dat Vlaams Belang decennia lang gezaaid heeft zodat N-VA en Bart De Wever nu kunnen oogsten, kon ik niet anders dan naar het tv-scherm knikken en zeggen: “Ja Filip, ge hebt gelijk jongen”.

 

Want laten we in alle eerlijkheid toegeven dat “De Wever & Co” als het op het communautaire, migratie- en vele andere thema’s aankomt een zo goed als identieke visie heeft als Vlaams Belang. Het enige grote verschil zit hem echter in de andere verpakking die ze er aan weten te geven.

 

Vlaanderen heeft dus op 14 oktober beslist om de Nieuw- Vlaamse Alliantie uit te roepen tot winnaar van de verkiezen, maar ik stel me nog steeds vragen bij de criteria die daar voor werden toegepast in het stemhokje. Bart De Wever kan zich kronen tot burgemeester van Antwerpen, maar wat is zijn visie voor de stad? En wat zal er met Antwerpen gebeuren na de federale verkiezingen van 2014? Het zijn maar enkele vragen waarop ik hoop dat tijd een antwoord zal bieden. Maar om toch met een luchtige noot te eindigen, Vlaanderen koopt misschien wel een kat in de zak, Groen en PVDA+ gaan ook vooruit. Waarvoor dank, Vlaanderen.

Trefwoorden:
Politiek

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Jens Cambré, Student Sociaal Werk
Vlaanderen koopt kat in de zak - 15 oktober 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer