Geschiedenis
21 oktober 2012 | door: Max Micha

De fascisten in Griekenland zijn niet uniek

Wat in Griekenland gebeurt, is een logisch en historisch feit. Wie zou hier de zwarte piet toebedeeld krijgen als onze salarissen gehalveerd zouden worden?

"Onze beschaving is een pakketje schroot met een dun laagje chroom"

Met enige mate van afschuw zie ik wat er zich voltrekt in Griekenland. Gastarbeiders die blijkbaar zomaar in elkaar worden geslagen door knokploegen. Jammer is dat de media blijkbaar te beroerd/bang zijn om te vragen welke maatstaven worden gehanteerd door de fascisten (Gouden Dageraad). Worden alleen buitenlanders die illegaal zijn in elkaar geschopt? Of willekeurig iedere buitenlander? Het is namelijk wel een van de doelstellingen van de partij: alle buitenlanders eruit.


Op TV werden beelden getoond van knokploegen in zwarte shirts die door de straten van Athene liepen en buitenlanders naar hun papieren vroegen (Ausweis?). Op de markt werden marktkramen vernield van wie de papieren aantoonden dat de afkomst niet Grieks was. Het charmeoffensief dat de fascisten tegelijkertijd houden lijkt zijn vruchten af te werpen. Zodra de overheid het laat afweten en de bevolking verhongert (wat bij de armste Grieken het geval is) is er altijd wel een partij die het opneemt voor de ouderen en de zwakkeren uit de maatschappij. Het is een situatie die we op veel plaatsen zien in de wereld waar het economisch slecht gaat.

 
Samenloop van omstandigheden

De situatie in Griekenland is der mate beroerd dat frustratie alom regeert. Wij kunnen makkelijk zeggen dat het de schuld is van de Griekse regering, maar het is een samenloop van omstandigheden en decennia van gewenning. Door de exorbitante levensstijl van de bevolking en een regering die de teugels te ver liet vieren is het land (de economie) en het moraalbesef in verval geraakt. De opgelegde bezuinigingsplannen van de EU hebben nu dus een contraproductief effect en nog minder mensen betalen belasting dan voorheen. Het land is in een economische draaikolk terecht gekomen. Een negatieve spiraal waarvan het einde nog niet in zicht is.

 
Het is natuurlijk te simpel om alleen maar de gastarbeiders, socialisten of het immigratiebeleid van Griekenland de schuld te geven van de hele situatie. Om alle buitenlanders het land uit te zetten lost op dit moment niets meer op, dan blijf je nog zitten met die socialisten. Het is een voor de hand liggende menselijke reactie. Ook in ons land zijn er scheve gezichten naar de allochtonen die ook deels de schuld krijgen van onze misère.


Metoiken (Grieks μετοικοι, eigenlijk "medebewoners") noemde men in de oude Griekse stadstaten, en met name in Athene, de residerende vreemdelingen die een eigen status hadden verworven en tot op zekere hoogte in de stedelijke gemeenschap ingeburgerd waren. (bron: Wikipedia)


Logisch en historisch feit

De media doet natuurlijk goed zijn best om ons de meest walgelijke en angstaanjagende beelden te laten zien zodat we ons afkeren van dit geweld en het veroordelen, maar eigenlijk is dit een logisch én historisch feit wat zich voltrekt. Deze periodes hebben wij ook gekend. Na en tijdens de depressie was er ook opkomst van fascistische partijen. Weliswaar niet populair genoeg om plaats te nemen in de regering, maar toch om een stevig nationalistisch geluid te laten horen en duidelijk te maken dat er vooral ook rekening gehouden moet worden met het ‘eigen volk’.

 
Het zou dus behoorlijk arrogant zijn als we durven te beweren dat wij niet (meer) in staat zijn om zulke partijen op te richten en tot dezelfde handelingen over te gaan. Overal in de wereld zien we hoe mensen zich gedragen tegenover elkaar en zich dus uiteindelijk overgeven aan het intrinsieke mens-zijn. Zouden de verlichting of de verlichtingdenkers dat uiteindelijk kunnen voorkomen? Ik heb zo mijn twijfels. Het zal vooral van de mate van ellende afhangen die uiteindelijk bepalend is voor het omzetten van die knop in ons hoofd. Onze beschaving is niet voor niets een pakketje schroot met een dun laagje chroom.

 
Toen Joden, nu arbeidsimmigranten

In het verleden was er niet direct een schuldige om aan te wijzen en waren de Joden de dupe. In Griekenland zijn veel arbeidsimmigranten die natuurlijk nu ook de schuld krijgen. Mocht zich een dergelijke situatie voordoen in ons land, zoals salarissen die meer dan gehalveerd worden, wat zou hier gaan gebeuren en wie in dit land krijgt dan de zwarte piet toebedeeld? Of voelen wij ons ver boven de Grieken verheven om te durven zeggen dat dit geen scenario is wat bij ons ook op de loer ligt?

Trefwoorden:
EuropaGeschiedenis

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer