Politiek
27 oktober 2012 | door: Vincent de Haan, Student rechten, psychologie en filosofie

Maak boetes inkomensafhankelijk, niet de zorg

Als rechtgeaarde liberaal heb ik het woord ‘inkomensafhankelijk’ altijd eng gevonden. Het klinkt natuurlijk lief: mensen die rijk zijn, kunnen ook meer betalen, maar het is gewoon extra belasting.

"Het inkomensafhankelijk maken van de zorg is eigenlijk een verkapte belastingheffing."

Gisteren kwam naar buiten dat het toekomstige kabinet de belastingen zal verlagen – hoera! – maar tegelijk de zorgverzekering inkomensafhankelijk zal maken. Ik heb de cijfers er niet bij gepakt, maar het is maar de vraag of de lasten in de hoge belastingschrijf daadwerkelijk verlicht worden. Zeker niet zo veel als de voorgenomen belastingverlaging doet denken. Straks betaal je niet alleen de belasting aan de Belastingdienst, maar ook aan je zorgverzekeraar. Je blijft echter betalen.

 

Toch moet de staatskas worden aangevuld, en bij de armen valt weinig te halen. Een zekere inkomensafhankelijkheid zal dus noodzakelijk zijn, maar dan rijst de vraag: wát moet er dan inkomensafhankelijk zijn?

 

Maak onderscheid tussen fees en fines

Ik denk dat hier een onderscheid gemaakt moet worden tussen – wat in het Engels zo mooi heet – fees en fines. De zorgpremie is een fee: je betaalt in principe de kostprijs voor een bepaalde dienst. De bedoeling van zo’n fee is de zorgverzekeraar voldoende middelen te verschaffen om uitkeringen te kunnen doen in geval van ziekte. Daarbij krijgt iedereen dezelfde zorg, of hij nu veel verdient of weinig. Dan ligt het voor mij ook voor de hand dat iedereen hetzelfde betaalt.

 

Daartegenover staan de fines: boetes voor te hard rijden, rijden met alcohol, fout parkeren, belasting ontduiken, etcetera. De bedoeling van die fines is om bepaald gedrag te ontmoedigen. Het heeft niets te maken met een aangeboden dienst. Toch lijkt het daar voor sommige rijken wel op: als je betaalt, mag je harder rijden op de snelweg. Dat is natuurlijk nooit de bedoeling geweest. Daarom ligt het voor de hand om deze fines wel inkomensafhankelijk te maken (met een zeker minimum, om de werkloze niet vrijuit te laten gaan). En dan heb ik het niet over een paar tientjes erbij; boetes mogen voor mensen die dat kunnen betalen best drie of vier keer zo hoog zijn.

 

Dit heeft drie grote voordelen. Ten eerste komt er meer geld binnen bij de overheid – daar was het allemaal om begonnen. Ten tweede wordt ongewenst gedrag effectiever ontmoedigd. Ten derde heeft de belastingbetaler meer controle over de hoeveelheid belasting die hij betaalt. Wie de staatskas niet wil spekken, heeft zich gewoon aan de regels te houden.

Trefwoorden:
Politiek

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Vincent de Haan, Student rechten, psychologie en filosofie
Hoe een schrijver over geloof en wetenschap acht fouten maakt - 25 maart 2013
Hoe een gelovige 10 denkfouten maakt - 24 februari 2013
Maak boetes inkomensafhankelijk, niet de zorg - 27 oktober 2012
Geweld hoort nu eenmaal bij het politiewerk - 28 december 2011Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer