Natuur en Milieu
28 oktober 2012 | door: Jos Maas, Systeemontwikkelaar

Vervang de weekends door mooiweerdagen

Laten we het huidige systeem van weekends en werkdagen vervangen door een systeem van vaste zon- en feestdagen met daarnaast variabele, door het KNMI te bepalen, werkdagen en mooiweerdagen.

"Elke middag om 3 uur maakt het KNMI bekend of de volgende dag een werkdag wordt"

Bijna iedereen heeft graag mooi weer op zijn vrije dagen. Maar we hebben het niet altijd voor het uitkiezen. Vaak schijnt de zon op doordeweekse dagen tevergeefs terwijl de mensen binnen aan het werk zijn. Dat moet beter kunnen. 

 

In het nieuwe systeem wordt de vrije zaterdag afgeschaft en vervangen door variabele mooiweerdagen.  We hebben dan in een jaar bijvoorbeeld 60 vaste zon- en feestdagen, 254 variabele werkdagen en en 51 variabele mooiweerdagen. Elke middag om 3 uur maakt het KNMI bekend of de volgende dag een werkdag of een mooiweerdag wordt. Alle bedrijven die nu in het weekend gesloten zijn zullen straks ook op de mooiweerdagen gesloten zijn. Er wordt gestreefd naar 20 mooiweerdagen in de zomer, 12 in lente en herfst en 6 in de winter. Mooiweerdagen kunnen ook worden afgekondigd bij uitzonderlijk slecht weer als iedereen beter thuis kan blijven, bijvoorbeeld bij zware ijzel. Om een goede spreiding te krijgen over het jaar zullen de door het KNMI gehanteerde normen steeds varieren afhankelijk van het al te veel of te weinig gebruikte mooiweerdagen. Dus een droge dag na een hele maand regen zal een mooiweerdag worden ook al schijnt de zon niet.

 

Op de 134ste werkdag naar de tandarts

We zullen moeten overstappen van een kalenderagenda naar een werkdagenagenda. Dus we gaan niet op 12 juli naar de tandarts maar op de 134ste werkdag. En het tennistoernooi is niet op zaterdag 27 maart maar op de 12de mooiweerdag. Voor zon- en feestagen blijven de kalenderdagen geldig.  De agenda heeft dus drie aparte delen. Op scholen is de geschiedenisles niet op maandag maar op werkdag 1, 6, 11, 16 enz.

 

Synchronisatie met het buitenland is natuurlijk minder. Maar het is nu ook al zo dat een groot deel van de wereld ligt te slapen terwijl wij aan het werk zijn en in de moslimwereld is iedereen op vrijdag vrij en de rest van de week aan het werk. Verder zijn er natuurlijk nog tal van andere praktische problemen te bedenken waar evenzoveel praktische oplossingen voor te verzinnen zijn. Want laten we eerlijk zijn, wie wil nu niet altijd mooi weer op zaterdag.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Jos Maas, Systeemontwikkelaar
Vervang de weekends door mooiweerdagen - 28 oktober 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer