Natuur en Milieu
29 oktober 2012 | door: Jos Reinhoudt, Eigenaar Duurzame Denkkracht

Druk stropers uit de markt met nep-neushoorns

De bloederige handel in de hoorns en slagtanden van neushoorns en olifanten kan het best bestreden worden door de markt te overspoelen met nep-producten.

"Impotente Chinezen ziet het verschil tussen echt en nep toch niet"

Regelmatig worden we opgeschrikt door verschrikkelijk verhalen over de jacht op neushoorns en olifanten. De handel in de hoorns en slagtanden van die beesten is moeilijk uit te bannen, want ze zijn hun gewicht in goud waard, en meer dan dat.

 

Om te voorkomen dat stropers neushoorns doden, worden hoorns vaak preventief verwijderd door natuurbeschermers. Dat helpt niet veel, want hoe schaarser de hoorns zijn, hoe duurder ze worden. Daarmee wordt het voor stropers nog aantrekkelijker neushoorns af te knallen. Er is een betere oplossing.

 

De geroofde hoorns worden vooral gesmokkeld naar Azië. In China denken ze dat de hoorn van een neushoorn potentieverhogend werkt en in Vietnam geloven ze dat hij helpt tegen kanker. Uiteraard is dit nooit wetenschappelijk onderbouwd – het is een duur en bloederig fopmiddel. Daarom is het een goed idee om de Aziatische markt te overspoelen met nep-neushoorns.

 

Namaakpoedertje

Het moet niet al te moeilijk zijn om een poedertje te maken dat voor de impotente Chinees of kwakzalvende Vietnamees voldoende lijkt op gemalen hoorn van een neushoorn. Voor de zekerheid zou ik er ook certificaten van echtheid bij laten drukken, met stempels, logo’s en alles wat het geloofwaardig maakt. Via quasi-illegale handelskanalen moet het neushoornpoeder achter de toonbanken en op markten in Azië terechtkomen. En dan massaal verkopen die handel!

 

Door het enorm toegenomen aanbod zal de prijs sterk dalen, waardoor het minder rendabel wordt op jacht te gaan naar echte neushoorns. Voor de consument maakt het niks uit. Die ziet hoogstens de prijs voor het middeltje dalen. De stropers worden keihard uit de markt gedrukt. De neushoorn wordt met rust gelaten en mag weer pronken met zijn fantastische hoorns.

Trefwoorden:
Natuur en Milieu

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Jos Reinhoudt, Eigenaar Duurzame Denkkracht
Druk stropers uit de markt met nep-neushoorns - 29 oktober 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer