Wetenschap
2 december 2012 | door: Lieke Meertens, Freelance journalist

Er is een toverwoord om fraude tegen te gaan

Fraude op universiteiten en zelfverrijking op onderwijsinstellingen: hoe lossen we dat op? Controle lijkt het toverwoord te zijn. Maar dat is het niet. Het draait allemaal om innerlijke waarden.

"We concentreren ons te veel op de gevolgen van ons handelen"

Fraude op universiteiten, persschandalen in Engeland, financiële blunders bij banken en zelfverrijking op onderwijsinstellingen. In talkshows wordt druk gespeculeerd wat er aan gedaan moet worden. Het toverwoord lijkt controle te zijn. We moeten banken controleren, hoogleraren controleren, journalisten controleren. Het is een logische gedachte, want controlesystemen inbouwen voelt veilig. Dan kan er tenminste niks meer misgaan. Alleen, wie controleert de controleurs? Hoe kun je erop vertrouwen dat zij hun werk goed doen? Dat zij niet omgekocht worden?  Juist, dat kun je niet. Dus zal er een ander toverwoord gevonden moeten worden. 

 

Een toverwoord dat zich eindelijk eens richt op de oorzaken. Niet op de gevolgen.

Want we zijn er maar al te dol op: ons blijven concentreren op de gevolgen. Je ziet het ook terug in de gezondheidszorg. We nemen pilletjes tegen hoofdpijn, medicijnen als we depressief zijn en drankjes als we maagproblemen hebben. Pijntjes worden massaal onderdrukt, totdat het volgende ongemak om de hoek komt kijken. Dan slikken we nog maar een pilletje erbij. Zolang we maar niet naar de oorzaak van ons lijden hoeven te kijken.

 

Onlangs had ik een interview met de Amerikaanse psycholoog Mark Robert Waldman. Time en Newsweek riepen hem uit tot meest vooraanstaande expert op het gebied van hersenen en spiritualiteit en zijn laatste boek haalde het tot Oprahs must-read-booklist. Kortom: een graag geziene gast in Amerikaanse radio- en televisieshows.

 

Deze man bezit het toverwoord.

Een woord waarmee je jouw eigen religie kunt bouwen.
Een woord waarmee je conflicten kunt vermijden.
Een woord waardoor managers hun bedrijf volledig omgooien.
Een woord waardoor je met een geluksgevoel wakker wordt.

En ook het toverwoord waardoor ethische grenzen niet langer overschreden worden. Namelijk:

 

Waarde

 

Waldman giet het woord in een zeer interessante vraag, die luidt: Wat is jouw meest belangrijke innerlijke waarde?

 

Ga er eens even voor zitten, sluit je ogen, adem enkele keren diep in en uit en beantwoord de vraag eens voor jezelf:

 

Wat is jouw diepste innerlijke waarde?

 

Waldman gaf deze oefening ook mee aan managers uit het bedrijfsleven. Iedere ochtend, gedurende tien dagen lang, moesten deze topmanagers de vraag beantwoorden. In het begin vonden ze het maar irritant. Wat een onzinnige oefening leek het. Maar wat zag Waldman na enkele dagen gebeuren? De managers dachten dieper na over de koers van hun organisatie, ze gooiden hun bedrijf soms radicaal om en sommigen gingen zelfs op regelmatige basis mediteren.

 

Door iedere ochtend even stil te staan bij jouw innerlijke waarde, ga je gedurende de dag allerlei keuzes maken die corresponderen met deze waarden. Of dat nu liefde, respect, familie, zorgzaamheid, vrede, vrijheid, of rechtvaardigheid is.

 

Wat zou het mooi zijn als we deze oefening met elkaar zouden doen. Dat we bij iedere werkvergadering eerst enkele minuten stilstaan bij onze innerlijke waarden.

Misschien durven we elkaar dan eindelijk ook aan te spreken op onethisch gedrag. Gewoon, als collega’s onderling. De ene hoogleraar spreekt de ander aan. De ene journalist corrigeert de ander. De ene bankier praat ’s ochtends even met de ander en stuurt hem waar nodig een beetje bij.

 

Natuurlijk, rotte appels zullen er altijd bijzitten. Maar deze appel zal een stuk sneller zichtbaar worden als de andere appels er stralend en glanzend bijliggen.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Lieke Meertens, Freelance journalist
Lustpil voor vrouwen stap in de verkeerde richting - 6 november 2013
Er is een toverwoord om fraude tegen te gaan - 2 december 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer