Gezondheid
18 december 2012 | door: Luc Colemont, maag-darmspecialist en mede-oprichter Stop Darmkanker

Meer aandacht voor darmkanker a.u.b.

Jaarlijks zijn er bijna 2000 mensen in Vlaanderen die de strijd tegen sluipmoordenaar darmkanker verliezen, vaak door gebrek aan kennis. Een aandoening die 1 op 20 mensen treft verdient uit respect voor zijn slachtoffers meer aandacht.

"Iemand die een goed artikel over darmkanker schrijft kan levens redden"

Vlaanderen versus de Verenigde Staten

Vlaanderen vergelijken met de Verenigde Staten is net zoals David vergelijken met Goliath. Maar wat darmkanker betreft wint Goliath wel van David. In tegenstelling tot in de Verenigde Staten blijft in Vlaanderen het aantal mensen met darmkanker ieder jaar nog toenemen, net zoals in vele ex-Oostbloklanden. In de Verenigde Staten neemt het aantal gevallen van darmkanker reeds meer dan een decennium ieder jaar af. Wat kan de reden zijn van dit merkwaardig verschil? Het lijkt weinig waarschijnlijk dat dit te maken heeft met de kwaliteit van onze gezondheidszorg. Zouden de media er voor iets tussen zitten ?  

 

In de Verenigde Staten wordt door de media traditioneel veel meer aandacht besteed aan de problematiek van darmkanker. Ronald Reagan had darmkanker en George Bush was de eerste Amerikaanse president die tijdens zijn ambtstermijn een darmonderzoek liet doen. Bij ons is er op dat punt nog heel veel werk aan de winkel. Meerdere EU-landen zijn hiervoor door de Europese Commissie in het verleden bij herhaling op de vingers getikt. In het najaar van 2010 werd een Europese verklaring goedgekeurd waarbij alle lidstaten gevraagd werd dringend meer werk te maken van de bewustmaking rond darmkanker.

 

Bevolkingsonderzoek

Het Vlaams bevolkingsonderzoek dat in 2014 zal opgestart worden is ongetwijfeld een belangrijke stap in de goede richting. Dat kan alleen maar toegejuicht worden. Het pilootproject van de Vlaamse Gemeenschap dat in 2009 in de Antwerpse regio werd uitgevoerd heeft aangetoond dat dergelijk bevolkingsonderzoek haalbaar moet zijn. Maar een algemeen bevolkingsonderzoek organiseren is op zich niet voldoende. Deelname of participatie aan zo een programma is natuurlijk nog veel belangrijker. Zal men in Vlaanderen meer dan de helft van de 50-plussers kunnen overtuigen om iedere 2 jaar hun stoelgang te laten testen? Met de hulp van de media misschien wel.

 

Darmkanker staat op plaats 2 in de rangschikking van kankersterfte. Het voldoet aan alle criteria van de WHO om in aanmerking te komen voor screening. Diverse internationale en Europese richtlijnen zijn glashelder in dit verband. Talrijke wetenschappelijke studies hebben gedurende het laatste decennium duidelijk aangetoond dat “Screening voor darmkanker levens redt, mits een goede organisatie”. In december 2006 was dit ook de titel van het persbericht van het Federaal Kenniscentrum wanneer een rapport over dit onderwerp voorgesteld werd. Beter kon je het niet samenvatten. We zijn nu exact zes jaar later.

 

Hoeveel mensen weten dat…?

Hoeveel mensen weten dat het 8 à 10 jaar duurt vooraleer een kleine poliep uitgroeit tot darmkanker? Hoeveel mensen weten dat als darmkanker in een vroegtijdig stadium gevonden wordt, je 90% kans hebt om definitief genezen te zijn? Hoeveel mensen weten dat het (donker)blauwe lintje symbool staat voor de strijd tegen darmkanker en de maand Maart de Internationale maand tegen Darmkanker is?

 

Hoeveel mensen weten dat je 1 kans op 20 hebt om darmkanker te krijgen en dus ook 19 kansen op 20 om het niet te krijgen? Hoeveel mensen weten dat 90% van de personen met darmkanker ouder dan 50 jaar zijn? Hoeveel mensen weten dat darmkanker in een vroegtijdig stadium helemaal geen symptomen of klachten geeft? Hoeveel mensen weten dat er een eenvoudige test bestaat om onzichtbaar bloed in de stoelgang op te sporen, de zgn. iFOB-test of “mascara”-test?  Dit is bovendien een test die poepsimpel en spotgoedkoop is, excuses voor het woordgebruik.

 

Hoeveel mensen weten dat een darmonderzoek (coloscopie) niet pijnlijk en niet moeilijk hoeft te zijn? Hoeveel mensen weten dat een gezonde levensstijl het risico op darmkanker met een kwart kan verminderen? Hoeveel mensen weten dat er iedere dag 5 Vlamingen sterven aan darmkanker?

 

Iedere maand verliezen 150 families een dierbare aan darmkanker, iedere maand opnieuw, maand na maand. Cijfers om bang van te zijn? Neen, cijfers om wel even bij stil te staan en liefst actie te ondernemen. Ik hoor vaak zeggen dat darmkanker niet spectaculair of sexy genoeg is in vergelijking met borstkanker. Het woord sexy is hier absoluut niet op zijn plaats, dat weten de vrouwen die er mee geconfronteerd worden maar al te goed. Zowel de naakte cijfers als het leed dat darmkanker veroorzaakt zijn al ruim voldoende om er meer aandacht aan te besteden.

 

Gebrek aan kennis

Uit eigen ervaring weet ik dat er nog steeds een groot gebrek aan kennis is over dit onderwerp. Wanneer ik andermaal een slechtnieuwsgesprek moet voeren, krijg ik vaak te horen: “Maar dokter, daar wist ik niks van…” Ernstig ziek worden en sterven door een gebrek aan kennis zou in deze kennismaatschappij tot het verleden moeten behoren. Het is als arts mijn morele plicht om mensen te informeren over een ziekte die ze onvoldoende kennen. 

 

Er zijn nog steeds te veel mensen die getroffen worden door darmkanker omdat ze er niets van wisten. “If you don’t know the enemy, you can’t win the war ” is de kern van mijn boodschap tijdens voordrachten. De media kunnen hierin ook een grote en positieve rol spelen. Informatieve programma’s, getuigenissen van patiënten en duidelijke infografieken kunnen op dit punt verhelderend zijn en het taboe rond darmkanker doorbreken. Net zoals we allemaal seksuele voorlichting hebben gekregen, heeft iedere Vlaming ook recht op darmkankervoorlichting. En eigenlijk geldt dat niet alleen voor 50-plussers.

 

Stop Darmkanker

Wij mogen die 2000 Vlamingen die jaarlijks de ongelijke strijd tegen darmkanker verliezen niet in de steek laten. Wij mogen die duizenden Vlamingen die iedere dag chemo- of radiotherapie krijgen niet in de kou laten staan. Een modern Vlaanderen moet tot beter in staat zijn dan wat er tot nu toe gepresteerd is. Darmkanker moet en kan op korte termijn een halt toegeroepen worden. Moeten we nu echt wachten tot een bekende Vlaming darmkanker krijgt om darmkanker in de kranten en weekbladen te krijgen? Het blauwe lintje verdient net zoals het roze en rode lintje de aandacht waar duizenden patiënten recht op hebben. Een goed artikel over darmkanker schrijven kan levensreddend zijn. Daar zou iedere journalist zich bewust van moeten zijn.

 

De vzw Stop Darmkanker zal zich blijven inzetten voor een wereld zonder darmkanker. Wij zijn gestart met de voorbereidingen van onze campagne voor Maart 2013. De sociale media zullen hierin opnieuw een belangrijke rol spelen. Het is geen eenvoudige opdracht om op die manier de doelgroep op grote schaal te bereiken. Je hoeft echt niet bang te zijn van darmkanker, en zeker niet van Facebook of Twitter. De bijna 14.000 “fans” op Facebook weten waarom…

 

Méér informatie + méér aandacht = minder darmkanker.

Trefwoorden:
Gezondheid

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Luc Colemont, maag-darmspecialist en mede-oprichter Stop Darmkanker
Darmkanker: Gebruik de juiste cijfers en voer de strijd op - 11 februari 2014
Snel met z'n allen van de pc naar de wc - 1 oktober 2013
Is darmkanker niet 'sexy' genoeg? - 21 mei 2013
Meer aandacht voor darmkanker a.u.b. - 18 december 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 16
Maak een heldere structuur
> Meer