8 januari 2013 | door: Nathalie Deckers, Student Sociaal Werk

Zet gezinnen zonder verblijfsvergunning niet zomaar uit

Gezinnen die hier veilig zijn en een mooie toekomst hebben uitgebouwd, mogen het land niet worden uitgezet.

"Schuldige criminelen krijgen wél een dak boven hun hoofd en eten"

In Lommel kreeg een Afgaans gezin te horen dat ze België moeten verlaten. De kinderen gaan hier graag naar school en hun schoolresultaten zijn goed.  De hele familie spreekt Nederlands en is perfect geïntegreerd in de samenleving.

 

Ik vind dat gezinnen die hier een leven hebben opgebouwd en zich gedragen als volwaardige Belgische burgers, niet terug gestuurd mogen worden naar hun land met onveiligheid. Gezinnen zonder verblijfsvergunning, die hier een toekomst hebben opgebouwd, mogen niet zomaar het land uitgezet worden.

 

Uitzondering op de regel

Jaarlijks worden mensen, gezinnen die hier een leven hebben opgebouwd, het land uitgezet. Er worden grote acties op Facebook gehouden, petities, acties voor het kabinet van de staatssecretaris voor asiel en migratie.. Weinig tot niks haalt dit uit.

 

Zo werd Parwais Sangari in juni 2012 het land uitgezet. Hij volgde hier een opleiding lassen en was perfect geïntegreerd, aldus zijn pleegmoeder.

Ook Scott Manyo kreeg bevel om het land te verlaten. Hij is hier scoutsleider en volgt deeltijds onderwijs. Voor hem loopt het goed af. Hij mag zijn opleiding hier afmaken. Dit is een uitzondering op de wet.

 

Recht op asiel

De wet moet inderdaad worden nageleefd en daar kunnen uitzonderingen op zijn, maar de mensenrechten zijn de meest universele rechten. Deze mogen niet geschonden worden. Eén van de 30 mensenrechten is recht op asiel. Dit wil zeggen dat iedereen het recht heeft om naar een ander land te gaan als zijn veiligheid in gevaar is.

 

Parwais’ veiligheid is in gevaar. Hij heeft onlangs laten weten dat hij moest vluchten omdat hij bedreigd werd. Ook familie in zijn thuisland wil hem niet opvangen. Zij vrezen voor hun veiligheid als hij bij hen verblijft. De veiligheid van mensen kan niet meer gegarandeerd worden als ze terug naar hun thuisland moeten.

 

 

Dit kost de staat veel geld

“Kinderen zonder papieren worden van de schoolbanken geplukt en op het vliegtuig gezet, maar illegale gangsters blijven vrij rondlopen”, zei de Gentse burgemeester Termont. De gevangenissen zitten overvol, maar illegale gangsters worden het land niet uitgezet.

Onschuldige gezinnen worden gestraft en moeten het land verlaten, schuldige criminelen krijgen een dak boven hun hoofd en eten. Dit kost de staat veel geld.

 

Onze staatssecretaris doet niks aan de criminelen en zou hier beter op focussen. “De criminelen zouden in een instelling moeten verblijven in afwachting van hun uitwijzing,” aldus Termont als reactie tegen onze staatssecretaris voor asiel en migratie.

 

Gezinnen die hier veilig zijn en een mooie toekomst hebben uitgebouwd, mogen het land niet worden uitgezet. De veiligheid van elke burger moet gewaardeerd worden.

Illegale criminelen die strafbare feiten plegen, brengen ons als burger in gevaar en de gevangenissen blijven overvol. Zij zouden in de eerste plaats het bevel moeten krijgen om het land te verlaten.

 

Gezinnen zouden hier de kans moeten krijgen om een veilige en mooie toekomst uit te bouwen, dat bewijzen ook de vele tegenreacties bij de uitwijzingen van gezinnen.

 

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Nathalie Deckers, Student Sociaal Werk
Zet gezinnen zonder verblijfsvergunning niet zomaar uit - 8 januari 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer