Europa
28 januari 2013 | door: Margriet Krijtenburg, hogeschooldocent/onderzoeker Europese Studies HHS

EU, ga terug naar de kern

Camerons “EU à la carte”, Wilders' gewenste in/uit EU-referendum, noordelijke tegen zuidelijke eurolanden, waar gaat het heen met Europa? Solidariteit lijkt een taboe, maar is in wezen revolutionair!

"Oorspronkelijke referentiekader voor Europese eenwording geeft verfrissende input aan de EU van nu"

Mijn promotieonderzoek naar dé grondlegger van de EU, Robert Schuman, heeft een verrassend inzicht gegeven in het hoe en waarom van de Europese eenwording. Dit inzicht verklaart veel van de zowel positieve als negatieve houdingen ten opzichte van de EU.

 

Schuman lanceerde als Franse Minister van Buitenlandse Zaken in 1950 de Schuman Verklaring. Het was de bekroning van zijn jarenlange verzoeningspolitiek, eerst als parlementslid en later in verscheidene ministeriële functies.  Effectieve solidariteit is een leitmotiv van zijn referentiekader. Dit betekent een solidariteit geuit in daden. Voor Schuman ging dat heel ver.

 

Het is nogal wat om je aartsvijand sinds het Verdrag van Verdun (843), Duitsland, niet alleen te vergeven, maar ook nog eens de helpende hand toe te steken door in Europees verband samen een vredesproject te beginnen op het gebied van kolen en staal, instrumenten waar juist altijd om gevochten is! Toch was dit het begin van de nu meer dan 62 jaar vrede en veiligheid tussen de inmiddels 27 lidstaten.

 

De burger is een instrument geworden

Effectieve solidariteit is, als we Schuman volgen, meer dan een uit eigen belang – al dan niet wederzijds - ontstane samenwerking. Het geeft ruimte aan een bóven het eigenbelang uitstijgend gemeenschappelijk belang waarin de mens als sociaal wezen centraal staat. Een mens in nood – al is het door eigen schuld - helpen, geeft bovendien vaak voldoening. Een land in nood evenzo. Het is een houding waar het de EU heden ten dage aan schort.  De economische vooruitgang is doel in plaats van middel tot Europese eenwording geworden en heeft de burger daarin meegetrokken. De welvaart die ten bate van de burger bedoeld is, heeft de burger, vaak onbewust, nu tot zijn instrument gemaakt.

 

Schumans Europese eenwording met de burger als spil, is een Europese eenwording met de economie als spil geworden. Tevredenheid en solidariteit veranderen gestaag in ontevredenheid en doorgeslagen individualisme.  Het jaar van de burger dat we nu zijn ingegaan, wordt revolutionair als het Schumans sociale dimensie van de mens centraal  stelt. Dat impliceert immers bereidheid tot effectieve solidariteit.  Wilders en de Camerons   zullen dan zwijgen; de
noordelijke en zuidelijke eurolanden zullen elkaar weer vinden.  EU, ga terug naar je kern en kom zo weer tot bloei!


De auteur is gepromoveerd op Schuman’s Europe. His frame of reference aan de

Universiteit Leiden op 11 september 2012 bij Prof. dr. Paul Cliteur. Zie de link hieronder.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Margriet Krijtenburg, hogeschooldocent/onderzoeker Europese Studies HHS
Europese integratie gaat te veel over economie en politiek - 3 januari 2014
EU, ga terug naar de kern - 28 januari 2013
EU-grondlegger Robert Schuman zou zich niet verbazen over huidige EU-crisis - 13 januari 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer