Sport
19 februari 2013 | door: Thom Rutten, Manager bij NISB

Universiteit Maastricht probeert goedkoop te scoren

De Universiteit Maastricht ziet het blijkbaar niet als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te springen met conclusies van haar onderzoekers.

"Voor wat gratis aandacht impliceert de universiteit dat iedereen wel kan stoppen met sporten"

‘Slenteren gezonder dan sporten’: kranten en social media buitelen over elkaar heen naar aanleiding van deze kop boven een persbericht van de Universiteit Maastricht.

Wie het persbericht goed leest, ontdekt dat de conclusie genuanceerder ligt, maar dan zijn de meeste lezers al afgehaakt. Gezondheid is in het onderzoek slechts gedefinieerd als ‘bloedwaarden’;  het onderzoek(je) is uitgevoerd over een periode van slechts vier dagen onder achttien studenten. En in plaats van 1 uurtje sporten moesten proefpersonen 4 (!) uur slenteren en 2 uur staan.  Tja, goedkoop scoren zo, maar tegen welke prijs?

 

Gratis aandacht

De Universiteit Maastricht ziet het blijkbaar niet als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te springen met conclusies van haar onderzoekers. Voor wat gratis aandacht impliceert de universiteit dat iedereen wel kan stoppen met sporten. Dat die boodschap de lading niet dekt en onjuist is, lijkt geen rol te spelen. Alsof een universiteit geen verantwoordelijkheid draagt voor hoe en wat zij communiceert!

 

Bij het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen werken we hard aan het vertalen van wetenschappelijke inzichten naar bruikbare informatie voor professionals en burgers. Het onderzoek van Savelberg betrekken we daarbij. Ook wij willen mensen wijzen op het gevaar van zittend gedrag. We denken met een breed platform van wetenschappers en communicatieprofessionals na over aanpassing van de beweegnorm en slingeren niet zomaar een loze boodschap de samenleving in. 

 

Maar daar heeft de Universiteit Maastricht blijkbaar geen boodschap aan. Leading in learning, is het motto van deze club. Lijkt me hoogste tijd dat ze hier ook een les uit trekken.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Thom Rutten, Manager bij NISB
Universiteit Maastricht probeert goedkoop te scoren - 19 februari 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer