Natuur en Milieu
21 februari 2013 | door: Stephan Okhuijsen, blogger Sargasso

Goedkope energie-droom van grote bedrijven is illusie

Grote industriëlen in Nederland, zoals Shell en DSM, heffen een klaagzang over de toegenomen prijs van energie. Daarmee klampen ze opnieuw en onterecht vast aan achterhaalde denkbeelden over energie.

"Shell en DSM steken na dertig jaar nog altijd hun kop in het zand."

In de papieren editie van De Telegraaf van vandaag krijgen een paar grote bedrijven ruimte om hun beklag te doen over de hoge energieprijzen, waardoor hun concurrentiepositie in gevaar komt. En dat het in de Verenigde Staten zo veel beter gaat. Ze hebben er goedkope energie door winning van schaliegas en -olie. En ook veel meer bio-brandstofcapaciteit. En vervolgens geeft het artikel een sneer naar de milieubeweging die de introductie van schaliegas zou tegenhouden.

 

De bedrijven baseren zich niet alleen op verkeerde aannames, ze blijken ook hun hoofd na dertig jaar nog steeds niet uit het zand gehaald te hebben. Zo lang is het namelijk al met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid duidelijk dat de prijs van energie in een op fossiele brandstoffen gedomineerde markt zal blijven stijgen tot een ongemakkelijk niveau.

 
Schaliegas

De prijs van energie daalt niet in de VS. Oké, hij stijgt ook niet. Maar de energieprijs voor de industrie in Nederland doet dat ook niet. Het prijsverschil is al een hele tijd constant. De enorme hype die momenteel rondom het schaliegas in de VS leeft, staat in schril contrast met de werkelijkheid. Productie van schaliegas is duur, vervuilend en levert slechts zeer tijdelijk resultaat op. Vooral dat laatste maakt inzetten op die bronnen onzinnig. Een boring (waarvan er duizenden nodig zijn om een beetje productie te halen) levert hooguit vier jaar een beetje productie op. Daarna kan het gat verlaten worden. Dus hoe hard de industrie ook roept om verlossing middels Schaliegas, het is en blijft een kortetermijnillusie.

 

Inzetten op biobrandstof is al net zo’n grote illusie. Om dat op een beetje grote schaal voor elkaar te krijgen moeten we half Nederland omploegen tot suikerbietakkers.

 

Afkicken

Een aspect waar de industrie, ondanks al hun geroep over maatschappelijk verantwoord ondernemen, in deze materie liever niets over zegt, is dat opnieuw inzetten op fossiele brandstof de schade voor het klimaat alleen maar groter zal maken. Daar waar we maximaal zouden moeten omschakelen naar zuiniger produceren en alternatieve energiebronnen gebruiken, wil de industrie kennelijk zo lang mogelijk zo goedkoop mogelijk CO2 blijven produceren.

 

Het wordt tijd dat de industrie eens serieus gaat meewerken aan het afkicken van onze verslaving voor fossiele brandstoffen. Hopelijk zijn er geen politici gevoelig voor deze kreten van de energiejunks.

 

Discussieer mee hierover op Sargasso.nl

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Stephan Okhuijsen, blogger Sargasso
Goedkope energie-droom van grote bedrijven is illusie - 21 februari 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer