Economie
24 februari 2013 | door: Jessie Berger, bewoner van de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam

De hypocrisie van Project 1012 in Amsterdam

In de zomer van 2007 is het Coalitieproject 1012 van start gegaan. Met dit project wil de gemeente Amsterdam het Wallengebied "opschonen en upgraden", maar zo slecht is het niet gesteld met de buurt.

""Geef de buurt haar glans terug", over welke glans hebben ze het dan?"

Geef de buurt haar glans terug!

Stop de verloedering van het Wallengebied!

Herover het hart van de Amsterdamse binnenstad!

 

Dit soort kreten zouden niet misstaan tijdens een demonstratie in de jaren zeventig, toen de krakersbeweging in opstand kwam tegen de verloedering van de Nieuwmarktbuurt, waar toen een hoop leegstand was.

 

Maar nee, anno 2013 zijn dit uitspraken van onze eigen gemeente Amsterdam, die samen met Projectbureau 1012 een offensief begonnen is om de Wallen te transformeren naar een hoogwaardig gebied.

 

Ik snap er eigenlijk niet zo veel van. Het enige wat ik wel begrijp is dat de belangen van de uitvoerders om dit project te laten slagen blijkbaar dermate hoog zijn dat (in mijn ogen) onbehoorlijk bestuur niet gemeden wordt. Met propagandawoorden als verloedering, criminogeen, laagwaardig en malafide is de afgelopen jaren een beeld geschetst over ondernemingen die in veel gevallen nog hebben meegewerkt aan de buurt zoals hij nu is.

 

En geloof me, het is echt een stuk beter dan 30/40 jaar geleden, toen de politie nog een oogje dichtkneep voor de opiumrokende Chinezen, die voornamelijk Surinaamse mannen inzette om hun heroïne te verkopen. Toen de Zeedijk vervallen was, met veel leegstand en verspoelt met junks en dealers. Toen de prostituees nog ongecontroleerd achter de ramen zaten, hoe en waar ze vandaan kwamen maakte niet uit. Toen de zandbak in het speeltuintje op de Zeedijk iedere ochtend doorzocht moest worden op spuiten.

 

Is de buurt nu dan zo verloederd dat hij alleen nog maar te redden valt door bestuurlijke inmenging? Vergeten ze niet af en toe, dat niemand in deze buurt wilde investeren toen de Zeedijk in ogen van velen nog een achterbuurt was? Dat een groot deel van deze, nu  criminogene, laagwaardige ondernemers dat wel hebben gedaan (samen met de gemeente)? En dat we ook wel kunnen constateren dat het tegenwoordig een gewild gebied is onder toeristen, maar ook zeker onder bewoners (de WOZ waarde stijgt nog steeds ieder jaar)!

 

Stop met deze beeldvorming en stap af van het idee dat je met nieuwe hoogwaardige ondernemers 'het hart van de binnenstad zou moeten heroveren', want het hart klopt als altijd!

 

En omdat veel van deze, nu gestigmatiseerde, ondernemers al zo lang in deze buurt zitten weten ze als geen ander hoe je buren, klanten, toeristen en ja ook de straatdealers moet aanspreken op hun gedrag, en proberen zij hun stoep wel een beetje schoon te houden, omdat zij weten dat dit nou eenmaal hoort bij het exploiteren van een zaak in een gebied waar veel mensen komen die geen binding hebben met de buurt.

 

Sinds de komst van de "nieuwe" ondernemers in de buurt, die gesubsidieerd hun huur betalen, kan ik in ieder geval wel constateren dat het zwerfafval een groter probleem geworden is (waarschijnlijk toeval).

 

Een eigenaresse van een toeristenwinkel vertelde mij dat ze vroeger zelf nog lampjes ophing voor haar deur, om haar straat wat gezelliger en toegankelijker te maken (verlichting was er toen nog niet bij haar in de steeg), maar nu is haar winkel laagwaardig en is ze te veel. Coffeeshops moeten hun bedrijfsvoering stoppen om plaats te maken voor nieuwe "hippe" horeca, puur vanwege hun strategische ligging. En onder het mom; "je bent toch tegen vrouwenhandel?" worden diverse prostitutieramen gesloten.

 

Dit alles omdat Amsterdam besloten heeft dat de buurt verloederd is, heroverd moet worden en beter af is met meer, nieuwe, hoogwaardige, bonafide ondernemers die ervoor zullen zorgen dat de buurt haar "glans terug krijgt".

 

Over welke glans hebben ze het dan?

Trefwoorden:
Economie

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Jessie Berger, bewoner van de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam
De hypocrisie van Project 1012 in Amsterdam - 24 februari 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer