Economie
25 februari 2013 | door: Norbert Splint, freelance tekstschrijver en eigenaar CombiTekst

Omvallen volgende homozaak kwestie van tijd

De sluiting van Habibi Ana past in een trend van Amsterdamse homozaken waar het licht uit moet.

"Een avondje niet de deur uit, maar het thuis gezellig maken scheelt minstens 100 euro"

Aankomend weekend moet Arabisch homocafé Habibi Ana dicht. De bar is het slachtoffer geworden van de 'three strikes you're out regel'. Maar ook als de politie de zaak niet op slot had gedaan, had de eigenaar het niet lang volgehouden. Het nieuwtje was eraf, de klantenkring kromp en kwam minder vaak langs.
 
Dit staat niet op zichzelf: de sluiting van Habibi Ana past in een trend van Amsterdamse homozaken waar het licht uit moet. Ook Bump, Sultana, Rouge, café Mon Ami, Havanna en Eve hielden er afgelopen jaar mee op. Ludwig II vaart een heterokoers en de status van SOHO is onduidelijk na een recente verkoop. Al eerder ging de beroemde April bar ter ziele. Hoe komt dit?
 
Op de eerste plaats ligt de hele Amsterdamse horeca op zijn gat. De crisis laat zich voelen en bezuinigen op restaurant- en cafébezoek is makkelijk en effectief. Een avondje niet de deur uit, maar het thuis gezellig maken scheelt minstens 100 euro. Daarnaast heeft de homoscène haar oppikfunctie verloren. Twintig jaar geleden ging je de stad in om jongens te versieren, zoals dat toen heette. Nu scoor je een date via internet. Je logt in bij een datingsite en vijf minuten later staat je scharrel voor de deur. Daar heb je de Reguliersdwarsstraat niet voor nodig.
 
Booming nineties

Maar er zijn ook demografische oorzaken. De generatie die rond 1970 is geboren is het talrijkst. Dat, in combinatie met het voltooien van de homo-emancipatie, zorgde voor de booming nineties in de Amsterdamse homoscène. Van de RoxY en de iT tot en met de Gay Games en het geregistreerd partnerschap: in Nederland kon alles en in Amsterdam al helemaal. Maar de twintigers van toen zijn de veertigers van nu. Van donderdagmiddag tot en met zondagavond in de kroeg hangen is er niet meer bij als er gewoon gewerkt moet worden. En over werken gesproken: de generatie 1965 – 1975 zat  toen ze halverwege de twintig was, ruim in de studiefinanciering. Een weekendbaantje was niet voor iedereen noodzakelijk. Dat is in 2013 wel anders.
 
Ten derde: wat nu jong, Amsterdams en homo is, is vaak van niet-westerse afkomst. Niets mis mee, maar uit de kast komen en vervolgens meedraaien in het nichtencircuit is makkelijker als zoon of dochter van een Hilversumse huisarts, dan als kind van een analfabete lasser wiens wieg stond in Imzouren. Natuurlijk gebruiken ook jongens en meiden van islamitische afkomst alcohol en drugs. Het hoort erbij: niemand is heilig en wie zonder zonde is, mag de eerste steen gooien. Maar het echt flinke innemen of ‘losgaan’ lijkt toch meer iets voor Nederlandse jongeren. En die zijn er nauwelijks nog.
 
Doelgroepgerichte feesten

Maar er is meer. Vliegen is goedkoop: wie zin heeft in een feestje en in Amsterdam niets van zijn gading vindt, kijkt op internet wat er te doen is in London, Barcelona, Berlijn, Parijs of Madrid. Of op Ibiza of de Canarische Eilanden. En anders pak je de trein naar Antwerpen of Brussel voor een avondje The Boots of een weekendje La Demence. Voor elk wat wils: segmentatie werkt. Niet voor niets doen doelgroepgerichte feesten als Bear Necessity en Rapido het geweldig en staan de cafés leeg waar ‘iedereen welkom’ is.
 
De crisis blijft nog wel een jaartje voortwoekeren en veel jonge uitgaanders komen er niet meer bij. In vergelijking tot twintig, misschien wel dertig jaar geleden beschikken ze over minder geld. En waar besteden ze dat? In de Reguliersdwarsstraat, de Warmoesstraat en aan de Amstel? Of blijven ze thuis? Kortom: de vraag is niet óf er opnieuw een homozaak dichtgaat, maar wanneer.

Trefwoorden:
Economie

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Norbert Splint, freelance tekstschrijver en eigenaar CombiTekst
Amsterdam moet handhaven op afval- en geluidsoverlast - 25 september 2014
Anti-Ruslanddemonstratie voorbeeld van goedkoop scoren - 24 augustus 2013
Heb lef, stop de JSF - 11 juni 2013
Omvallen volgende homozaak kwestie van tijd - 25 februari 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 9
Focus
> Meer