Economie
27 februari 2013 | door: Paul Teule, blogger Sargasso

Economie meest gebaat bij getrouwde stellen

Singles schijnen ons uit de crisis te kunnen ‘daten’, aldus datingsite Lexa.nl. Maar het zogenaamde onderzoek deugt van geen kant. Juist getrouwde stellen stimuleren de economie.

"Het huwelijk is goed in strijd tegen de crisis"

‘Nederlandse singles stimuleren economie,’ blijkt uit onderzoek van datingsite Lexa.nl. Singles gaan namelijk op dates en dat is goed nieuws voor cafés, restaurants, bioscopen, maar ook voor kappers, beautysalons, kledingwinkels en parfumproducenten. Nederlandse singles geven per jaar maar liefst 223 euro uit aan afspraakjes, en meer dan de helft past dit afspraakjesuitgavenpatroon niet aan de crisis aan, want crisis of geen crisis, ‘de behoefte aan intimiteit’ blijft, aldus een deskundige.

 

Maar de conclusie van dit onderzoek klopt niet. Ten eerste beslaat 223 euro maal 2.6 miljoen alleenstaanden – 580 miljoen euro – ongeveer één promille van ons gezamenlijke inkomen. Als dat ‘stimuleren’ is, wens ik de dames en heren van Lexa veel succes op hun dates. Ten tweede is de vergelijking met niet-alleenstaanden helemaal niet gemaakt. Dan zou blijken dat de alleenstaanden het afleggen tegen met name gehuwden. 

 

Huwelijksbonus

Uit Amerikaans onderzoek van het Marriage & Religion Research Institute blijkt dat gehuwden meer inkomen hebben en meer vermogen opbouwen dan samenwonenden of alleenstaanden. Jonge getrouwde mannen schijnen tot 30 procent meer te verdienen dan hun alleenstaande leeftijdsgenoten – de zogenaamde ‘huwelijksbonus’ (marriage premium). Als dat voor Nederland zou gelden, spreek je van 1.7 miljoen getrouwde mannen die 8000 euro per jaar meer verdienen, wat met 13.6 miljard euro toch wel zoden aan de dijk zet. Dat geld kan fijn besteed worden aan verzekeringen, het huis, of, als er kinderen in het spel zijn, aan speelgoed of kinderopvang. Ook mooi: kinderen van gehuwden hebben een grotere opwaartse economische mobiliteit.

 

Conservatieve politici mogen hier graag mee schermen: als je één ding kan doen om de economie te versterken, zei de Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum, moet je het huwelijk versterken. Het is de vraag overigens hoe hij zou reageren op het nieuws dat het homohuwelijk New York City honderden miljoen dollars aan horeca-inkomsten oplevert, maar dat terzijde.

 

Scheiden

Hier in Nederland wordt de economische waarde van het huwelijk minder vaak benadrukt. Wel vroegen de SGP en de ChristenUnie vorig jaar nog aan het kabinet om alle ‘maatschappelijke kosten’ die echtscheidingen met zich mee brengen te onderzoeken. ChristenUnie-kamerlid Esmé Wiegman zei op Radio1 dat scheiden, bijvoorbeeld, ziekteverzuim met zich meebrengt.

 

Het huwelijk is dus goed in de strijd tegen de crisis, maar het werkt ook andersom, aldus het CBS. Het aantal nieuwe huwelijken neemt af door de crisis, meer dan de toch al dalende trend die de afgelopen decennia zichtbaar was. Maar het goede nieuws is dat ons dalende vertrouwen in de economie maakt dat we minder snel scheiden. Gek genoeg was dat tot 2000 precies andersom. Het NRC wijdde  een artikel aan deze verrassende omslag, maar komt niet met een sluitende verklaring.

 

Lexa

Lexa’s bevindingen verdienen een korrel zout. Het onderzoek is natuurlijk niet bedoeld als ‘onderzoek’, maar om de aandacht te vestigen op Lexa zelf. In het verleden deed Lexa wel eens vaker een te boude uitspraak om op te vallen. Laten we in dit geval hopen dat het werkt, en dat single Nederland op Lexa.nl snel een partner vindt. Samen staan alleenstaanden sterker.

Trefwoorden:
Economie

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Paul Teule, blogger Sargasso
Economie meest gebaat bij getrouwde stellen - 27 februari 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer