Godsdienst
11 maart 2013 | door: Laurens Sok, Student

Voer een eerlijk debat over islamisering

Laten we de gevaren van islamisering, jodenhaat en andere denkbeelden die heersen onder moslims en moslimjongeren niet afdoen met woorden als grondprincipes, tolerantie en westerse waarden.

"Wat Wilders zegt over islamisering is niet per definitie onzin"

Welke combinatie maken mensen bij het woord ‘islamisering’? Welke combinatie maakt u bij het lezen van deze eerste zin? Is dat het woord ‘PVV’, ‘Wilders’ of misschien het woord ‘aanslagen’? Of denkt u bij islamisering aan ‘emancipatie’, ‘tolerantie’ of ‘geloofsvrijheid’? Eén ding staat vast, iedereen denkt wel iets bij islamisering. Het is een woord dat sinds de komst van Geert Wilders zeer actueel is.

 

Waar denk ik aan, en waarom schrijf ik nu eigenlijk op dit moment over dit woord? Waarom, nou omdat ik afgelopen week een bericht las, dat in de Scandinavische landen de islamisering grootse vormen aanneemt. En dit in negatieve zin. Deze islamisering leidt ertoe dat bijvoorbeeld joden in Malmö niet meer veilig zijn in hun eigen stad. En dat vind ik verontrustend. Om de islamisering in Malmö iets concreter te maken een aantal voorbeelden. Joodse begraafplaatsen moeten het regelmatig ontgelden, synagogen worden bewaakt en hebben kogelwerende ruiten, joodse kleuterscholen hebben dikke stalen veiligheidsdeuren. Verder lopen er mannen door de straat die ‘Hitler, Hitler’ roepen. Moslimimmigranten haten de Joden, en dat laten ze blijken. En de joden, ze houden zich stil en worden steeds banger.

 

Laks beleid

Je zou zeggen, genoeg aanleiding om hier keihard tegen op te treden. Maar niks blijkt minder waar. De burgemeester, een sociaaldemocraat, doet er vrij weinig aan. Hij voert een laks beleid rondom deze problemen. Hij wijt de problemen dan ook niet aan de moslimimmigranten, maar aan het Israëlische beleid in het Midden-Oosten. Moslimimmigranten worden boos rondom het beleid dat Israël voert…? Niet verwonderlijk dat de burgemeester, Ilmar Reepalu, dit zegt. Hij heeft namelijk 300.000 moslims in zijn stad wonen. Dit in tegenstelling tot de 700 joden maakt de rekensom gemakkelijk. Er zijn meer stemmen te winnen bij het tevreden houden van de moslims in Malmö. Een beetje islamisering, en daarmee antisemitisme, deert hem niet.

 

De gevaren van islamisering zoals we deze in Scandinavische landen zien, zien we in Nederland niet echt, tenminste, de meerderheid ziet deze niet. Onlangs hoorden we minister Opstelten het volgende zeggen: “Ik deel niet de mening dat er sprake is van islamisering van ons land.”

 

Hij is niet de enige die de islamisering in Nederland ontkent. Onze Ella Vogelaar, de vrouw van de ‘prachtwijken’, gebruikte complete volzinnen om duidelijk te maken dat er van islamisering in Nederland geen sprake is: “In ons land gelden de basiswaarden en grondprincipes van de democratische rechtstaat. Dit houdt in dat de overheid een neutrale positie inneemt ten opzichte van de inhoud en organisatie van religies, dus ook ten opzichte van de islam.”

 

Zelfs onze Piet-Hein Donner, ook wel gezien als de ‘Flying Dutchman op zijn fiets’ liet zich verleiden tot een uitspraak: “Rekening houden met het gegeven dat een toegenomen deel van de Nederlandse bevolking zich tot het islamitische geloof rekent, is geen islamisering, maar bij uitstek uiting van de westerse waarden van geloofsvrijheid en tolerantie.“

 

Gebedsruimtes in Walibi

Waar zeuren we over? Die vermeende islamisering in Nederland is onzin! We moeten het zien als een basiswaarde, een grondprincipe, een democratisch gegeven. Het is gewoon een uiting van een westerse waarde, van tolerantie en geloofsvrijheid. Dat we de afgelopen tijden hoorden dat moslims hun eigen gebedsruimtes krijgen in Walibi, dat er in Amsterdam speciale appartementen worden ingericht voor moslims, compleet met wasbakjes, afgesloten ruimtes enz. en dat moskeeën ongestoord herrie mogen maken, door de ‘azan’ te laten klinken, zijn absoluut geen tekenen van islamisering. Nee, dit zijn gewoon westerse waarden, het tonen van tolerantie en een democratisch gegeven. Laten we het scharen onder het extreem gelijkheidsdenken van Nederlanders. Het is dus gewoon normaal volgens deze mensen…!

 

Ik snap best dat er enige nuance mag zijn in het debat rondom islamisering. Maar wat er gezegd wordt over islamisering, en daarmee vooral wat Geert Wilders daarover zegt, is niet per definitie onzin. Bovenstaande voorbeelden laten zien dat er zeker zaken zijn waar wel de aandacht op gevestigd mag worden. Dat vandaag weer naar buiten kwam dat in het NTR-programma ‘ongevoegd gezag’ Turkse jongeren antisemitische dingen zeiden laat ook zien dat het ook in Nederland wel degelijk een probleem is. Jongeren met een islamitische achtergrond die zich zeer kritisch uitlaten over andere bevolkingsgroepen. “Wat mij betreft kon Hitler best meteen alle Joden afslachten, en de Holocaust was een zegen…”

 
Uitzonderingen

Laten we de gevaren van islamisering, Jodenhaat en andere denkbeelden die heersen onder moslims en moslimjongeren, niet afdoen met woorden als grondprincipes, tolerantie en westerse waarden. Dit doet niet recht aan het werkelijke probleem. Ik weet dat er uitzonderingen zijn, moslims die zich keurig gedragen en zich ook echt houden aan de waarden en normen die in Nederland gesteld worden, maar dat wil niet zeggen dat we het woord islamisering niet in de mond mogen nemen. Ik pleit voor een eerlijk debat, waarbij niet alleen partijen als de PVV en SGP de waarheid durven te zeggen, en daarmee concrete acties om deze problemen tegen te gaan.

Trefwoorden:
Godsdienst

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 16
Maak een heldere structuur
> Meer