Gezondheid
15 maart 2013 | door: Laszlo Kosolosky en Jan De Winter, Wetenschapsfilosofen, Universiteit Gent

Westers gezondheidsbeleid kan nog veel beter

Drie jaar geleden werd Obamacare getekend door Obama. Deze wet is waardevol voor de westerse volksgezondheid, maar toch zijn er een aantal ernstige problemen waarvoor ze geen oplossing biedt.

"In vele ontwikkelingslanden bereiken meer dan 10% van de kinderen niet eens de leeftijd van vijf"

Obamacare, officieel genaamd de ‘Patient Protection and Affordable Care Act’, is een wet die iedere Amerikaan verplicht om een zorgverzekering te nemen. Zorgverzekeraars worden verplicht om iedereen die een zorgverzekering wil afsluiten en hiervoor in aanmerking komt, te accepteren. Verder moeten ze aan al deze mensen dezelfde tarieven aanbieden, ongeacht geslacht of de aanwezigheid van bepaalde gezondheidsrisico’s (bijvoorbeeld vroegere ziekten).

 

De wet treedt stapsgewijs in werking. De laatste stap wordt gezet in 2020, maar de belangrijkste stappen zouden reeds tegen het einde van dit jaar voltooid moeten zijn.

 

Geen ideaal beleid

Obamacare is uitermate belangrijk voor de gezondheid van vele Amerikanen. Momenteel hebben meer dan 50 miljoen mensen in de Verenigde Staten nog geen zorgverzekering, waardoor essentiële medische hulp voor hen vaak onbetaalbaar is. Obamacare zou ervoor zorgen dat dat aantal herleid wordt tot 27 miljoen (onder meer illegalen zouden nog geen zorgverzekering hebben).

 

Toch betekent dit niet dat het Amerikaanse gezondheidsbeleid aan het evolueren is naar een ideaal beleid, dat model kan staan voor de rest van de wereld. Er zijn nog een aantal belangrijke problemen in de medische sector waarvoor Obamacare helemaal geen oplossing biedt. We geven drie voorbeelden.

 

Misleiding

Een eerste probleem is dat farmaceutische bedrijven hun medicijnen vaak veiliger en doeltreffender voorstellen dan ze eigenlijk zijn. Ze houden bepaalde bijwerkingen van hun medicijnen geheim, of ze vervalsen klinische studies zodat deze de gewenste onderzoeksresultaten opleveren (bijvoorbeeld het resultaat dat hun medicijn meer kans biedt op genezing dan een medicijn van een concurrerend bedrijf).

 

Dergelijke praktijken kunnen ertoe leiden dat dokters de verkeerde medicijnen voorschrijven, soms met de dood tot gevolg. Zo zouden er bijvoorbeeld 55.000 mensen gestorven zijn door het nemen van het medicijn Vioxx, nadat het farmaceutische bedrijf Merck, dat eigenaar is van dit medicijn, dit medicijn veiliger had voorgesteld dan het is.

 

Patenteerbare medicijnen voor de rijken

Een tweede probleem is dat de huidige medische wetenschappen haast uitsluitend gericht zijn op de ontwikkeling van medicijnen die met een patent beschermd kunnen worden. Andere mogelijke oplossingen voor gezondheidsproblemen, zoals diëten, trainingsschema’s, natuurlijke producten of preventiecampagnes, zijn echter vaak veel doeltreffender. Als er meer aandacht zou zijn voor dergelijke oplossingen, zou de bevolking over het algemeen wellicht veel gezonder zijn.

 

Ten derde is er weinig aandacht voor gezondheidsproblemen in ontwikkelingslanden. Terwijl de problemen van de rijken, inclusief hun meest triviale kwalen (acne, haarverlies), uitgebreid onderzocht worden, worden levensbedreigende ziekten voor mensen in ontwikkelingslanden, zoals tuberculose, malaria, longontsteking en diarree, verwaarloosd.

 

Dit leidt ertoe dat de kans op een gezond leven veel kleiner is als men geboren wordt in ontwikkelingslanden.  In vele ontwikkelingslanden bereiken meer dan 10% van de kinderen niet eens de leeftijd van vijf!

 

Oorzaak

Een van de belangrijkste oorzaken van deze drie problemen is de huidige patentwetgeving in de Verenigde Staten en in Europa. Deze wetgeving stelt farmaceutische bedrijven en universiteiten in staat om veel geld te verdienen door patenteerbare medicijnen voor de rijken te ontwikkelen. De ontwikkeling van diëten, trainingsschema’s, enzovoort, en de ontwikkeling van oplossingen voor de derde wereld worden daarentegen niet gestimuleerd door deze wetgeving.

 

Wel worden bedrijven en universiteiten  gestimuleerd om de ontwikkelde medicijnen veiliger en doeltreffender voor te stellen dan ze zijn. Dit bevordert immers de verkoop van de medicijnen, waardoor de patenten op deze medicijnen meer geld opleveren.

 

Uitdagingen voor de toekomst

Hoewel Obamacare zeker een stap in de goede richting is, is het dus niet zo dat we in de westerse wereld bijna het ideale gezondheidsbeleid hebben.

 

De huidige organisatie van de gezondheidssector in de Verenigde Staten en Europa gaat gepaard met misleiding door farmaceutische bedrijven, het negeren van bepaalde beloftevolle oplossingen voor gezondheidsproblemen, en de verwaarlozing van de gezondheidsproblemen in ontwikkelingslanden. Obamacare zal daar niets aan veranderen. Daarom denken we dat verdere hervormingen van cruciaal belang zijn.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Laszlo Kosolosky en Jan De Winter, Wetenschapsfilosofen, Universiteit Gent
Belfius kan Dexia-verleden beter niet verzwijgen - 24 maart 2013
Westers gezondheidsbeleid kan nog veel beter - 15 maart 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 16
Maak een heldere structuur
> Meer