3 april 2013 | door: Laurens Sok, Student

Marcouch moet met een werkbare oplossing komen

Ahmed Marcouch zit ernaast als hij zegt dat de PVV het debat rondom het ‘Marokkanenprobleem’ niet serieus neemt.

"Een Marokkanenprobleem, maar dan overgoten met een links, rood sausje…"

Daar gaan we weer, een nieuw hoofdstuk in het probleem wat wel wordt genoemd ‘het Marokkanenprobleem’. En nee, het is niet de PVV die aanleiding geeft tot het discussiëren op dit punt. Nee, het is een politicus van de PvdA, en deze is van Marokkaanse afkomst. Jawel, het is Ahmed Marcouch. Hij voegt een nieuw hoofdstuk toe aan dit probleem. Een probleem dat behoorlijk gevoelig ligt in Den-Haag.

 

Om maar met de deur in huis te vallen, de PVV neemt volgens hem het Marokkanenprobleem niet serieus. Het probleem is te diffuus, een probleem zonder bepaalde grenzen, dus zonder een scherpe begrenzing. Het is te algemeen, misschien wel te generaliserend en te voorspelbaar! De oproep houdt naar mijn mening gewoon in dat de PvdA het probleem anders ziet. Een Marokkanenprobleem, maar dan overgoten met een links, rood sausje…

 

Wij, Nederlanders, weten dat de PVV juist de partij is die ervoor gezorgd heeft dat dit probleem ter sprake kwam in de Tweede Kamer. Was het niet Wilders die in januari 2013 zijn gewenste debat kreeg over het ‘Marokkanenprobleem’? Hij kreeg hierbij de steun van VVD, de SGP en 50Plus. En ja, de PvdA gaf zijn steun niet… Nee, die zagen het probleem anders en gaven dus geen steun. Wilders zei toen het volgende:

 

“Tot op de dag van vandaag worden door het overgrote deel van de politici en de media de problemen juist niét benoemd. En dat maakt een correcte analyse en het werken aan oplossingen onmogelijk.”

 

Is dit geen weglopen voor de problemen van de PvdA? Destijds niet instemmen met een debat over het ‘Marokkanenprobleem’, maar nu achteraf zeuren over het niet serieus nemen van dit probleem door de PVV? Volgens Marcouch niet. Hij verweert zich door te zeggen:

 

“Ik heb nooit iets anders gedaan dan de problemen op de agenda zetten, evenals voorgaande PvdA-ministers als Eberhard van der Laan en Guusje ter Horst”.

 

Of de PvdA nu wegloopt voor een eerlijk debat is voor mij op dit moment niet zo belangrijk. Wel heeft het naar mijn mening te maken met het werkelijke probleem dat Marcouch niet durft te verwoorden. Tuurlijk ziet de PvdA het probleem ook, iedereen ziet het. De cijfers spreken duidelijke taal. Dat bijvoorbeeld 65% van de Marokkaanse jongeren wel eens betrokken is geweest bij een gewelddadig incident maakt deze aanklacht alleen maar logischer. Dat is het probleem dus niet. Maar de PvdA destijds, en Marcouch nu, zitten met hetzelfde probleem. Ze zijn het niet eens met de aanpak die de PVV voorstaat. Een aanpak die ferme bewoordingen niet schuwt.

 

Dat Marcouch nu zegt dat de PVV het debat rondom het ‘Marokkanenprobleem’ niet serieus neemt is dus een verkeerde veronderstelling. Als Marcouch had gezegd dat hij de aanpak van de PVV, en daarmee de aanpak Wilders niet kan accepteren, was dat vele malen logischer geweest. Marcouch heeft namelijk wel deels een punt. Ook als hij zegt:

 

            “Het zit niet in de genen, het is geen natuurwet.

 

Met deze uitspraak meent hij zeggen dat het in de opvoeding ligt, en die opvoeding kan er ook bij Marokkaanse gezinnen zijn. Hij heeft gelijk dat we niet altijd te generaliserend moeten zijn op dit punt. Het kan bij elke bevolkingsgroep gebeuren. Het kan ook gebeuren bij ons, brave Nederlanders. Wel moeten we het probleem niet gaan onderkennen of goedpraten. Dat binnen deze bevolkingsgroep het percentage hoger uitvalt, is geen toeval.

 

In welke vorm we dit probleem moeten aanpakken blijft misschien wel de grootste vraag. Marcouch had nogmaals beter die vraag kunnen stellen. De PVV doet het op een manier waar Marcouch in ieder geval niks van moet hebben. Laat Marcouch het als uitdaging zien om een naar zijn eigen mening werkbare manier te vinden voor dit probleem. Daar zijn we misschien nog wel het meest bij gebaat.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer