Onderwijs
16 september 2011 | door: Roelof van Laar, Gemeenteraadslid in Leiden, directeur Stop Kindermisbruik

Ieder Kamerlid een bijbaan

Diederik Samsom was gisteren in het nieuws omdat hij straatcoach is in Amsterdam. Door zijn ervaringen zijn zijn ogen geopend. Dat toont weer aan dat fulltime politici geen goed idee zijn.

"Met hun voeten in de klei nemen politici betere besluiten"

Samsom is niet het eerste Kamerlid dat een bijbaan heeft. Mark Rutte is al jaren een paar uur per week leraar op een middelbare school. Anderen waren of zijn naast Kamerlid ook boer, huisarts of vrijwilliger in een verzorgingshuis. Hierdoor hebben zij een actueler inzicht in de samenleving dan hun collega’s die al jaren Kamerlid zijn en al die tijd niet met hun voeten in de klei hebben gestaan.

Samsom vertelde dan ook dat hij nu meer over Marokkanen, Amsterdammers en de buurten waar hij werkte weet dan hij ooit uit discussies, werkbezoeken of boeken had kunnen leren. 

 

Kwadraat

Tien procent van de Kamerleden zit al langer dan tien jaar in de Tweede Kamer. Hun werkervaring dateert van voor de aanslagen op het WTC in New York, alle kabinetten Balkenende en de introductie van sociale media.

 

Kamerleden halen hun informatie vooral uit stukken, gesprekken en werkbezoeken. Dit levert per definitie een vertekend beeld op. Politici die weleens een dag hebben meegelopen weten hoeveel meer informatie er dan, binnen een paar uur, boven tafel komt. Langere tijd een bijbaan hebben, dat is een werkbezoek in het kwadraat.

 

Echt

Kamerleden grossieren nu al in de nevenfuncties. Bijna allemaal zijn ze toezichthouder of bestuurslid. Dat zijn niet de bijbanen die hen echt van pas komen bij hun werk als Tweede Kamer, hoewel ze natuurlijk goed kunnen zijn voor hun netwerk en kennis. Kamerleden kunnen door een paar uur per week ‘echt’ te werken een veel beter gevoel krijgen bij hoe Nederland nu in elkaar zit. Als ieder Kamerlid zo’n bijbaan heeft, zullen ze betere besluiten nemen.

Trefwoorden:
Onderwijs

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Roelof van Laar, Gemeenteraadslid in Leiden, directeur Stop Kindermisbruik
Ieder Kamerlid een bijbaan - 16 september 2011Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer