Media
18 april 2013 | door: Walter van Dijk

Wees niet paranoïde over Facebook

Het opiniestuk van Jasmijn Miete over Facebook neigt naar een ongezonde vorm van paranoia.

"Privacy: een klein offer voor de openheid die we dankzij social media om ons heen zien opdoemen"

Jasmijn Miete stelt in haar betoog op deze website dat Facebook aan haar eigen succes ten onder zal gaan, zoals eerder Hyves overkwam. Zij haalt daarbij aan dat onze privacy in het geding is door dit gigantische netwerk en dat we er maar het beste mee kunnen stoppen. Ik ben het hier niet mee eens. Sterker nog, ik zie in Facebook een mogelijke bondgenoot tegen de groepscultuur die Nederland beheerst. In de sociale media zie ik een kans om taboes te doorbreken en mensen nader tot elkaar te brengen. De tijd van de gesloten gordijnen is voorbij en mensen zijn niet bang hun mening uit te spreken en zich te laten gelden.

 

Dit is een fantastische ontwikkeling, wat mij betreft. We zijn immers diep van binnen individualisten en het sociale podium is een fantastische kans om dit te botvieren. Natuurlijk is er ook veel sprake van oppervlakkig gebruik, zoals het fotograferen van eten of de korte melding dat iemand zich fantastisch voelt, zonder uitleg en toelichting. Mark Zuckerburg is in een dergelijk geval ook niet achterlijk en geeft ons de mogelijkheid ongewenste zaken te blokkeren in onze newsfeed. Ook over onze eigen gegevens zijn we grotendeels de baas, hoewel het natuurlijk wel zo is dat de advertenties afgestemd worden. 

 

Overal reclame

Maar kijk eens rustig om je heen, waar je ook zit. Aan ieder product in je buurt hangt wel een merk met de daarbij behorende afkomst. Wanneer je daar niet van gediend bent lijk je op iemand die de stoomlocomotief een 'machine van Satan' noemt. In een dergelijk geval is mijn advies het planten van wortelen in een moestuin, zelf je kleren te naaien en je koffiebonen zelf te telen. Een kleine prijs voor een open wereld waarin mensen elkaar vinden in gemeenschappelijke interesses en hobby's.

 

Laten we bovendien niet vergeten dat er gewoon een fysieke wereld om ons heen aanwezig is, los van likes en porren. Een biertje met anderen drink je niet achter verschillende computers en voor lekker eten moet je doorgaans gewoon de deur uit. Het kan niet de bedoeling zijn dat we in een passieve slaapstand belanden doordat we verslaafd zijn aan het verversen van ons scherm. Het stuk van Jasmijn neigt naar een ongezonde vorm van paranoia en doet vermoeden dat ze op iedere straathoek loerende ogen ziet. Dat is juist de charme van het gigantische Facebook-netwerk, dat we absoluut niet de enigen zijn er op zitten.

 

Heft in eigen hand

In plaats van angstig te zijn voor een instituut dat denkbeeldig onze levens opslokt en doet vermoeden dat we nooit meer echt vrij zullen zijn, kunnen we Facebook ook zien als gegeven. Een medium dat nu eenmaal bestaat, net zoals tv een aantal decennia terug haar intrede deed. Ook dat was al een gigantische inbreuk op de privacy, wat in mijn ogen een overschat begrip is. We geven er namelijk zelf invulling aan, want dat is het idee waar het hele netwerk op is gebouwd. Met een muisklik zie je of artiesten recentelijk een nieuwe plaat hebben uitgebracht, ben je op de hoogte van het nieuws en zie je tegelijkertijd wat er in je directe omgeving gebeurt.

 

Ik wil het niet inruilen en hoef er ook niet vanaf. Wanneer ik stop met Facebook kan ik de fantastische foto's van mijn vader niet meer zien en heb ik geen makkelijke manier meer om af te spreken met vrienden. Een korte notie dat het goed met iemand gaat kan me al goed doen, hoe klein en oppervlakkig het gesprek verder ook is. En als er diepgaande zaken spelen pak ik mijn fiets en ga ik er heen. Dan hebben we het erover met een biertje in de hand op een plaats waar de ogen van Mark niet doordringen. Internet is maar een hulpmiddel om het echte leven makkelijk te maken.

 

Privacyschending is overschat

En och, die privacy. Het is een klein offer voor de openheid die we om ons heen op zien doemen. Ik zie het als het slikken van een paracetamol tegen migraine. Het werkt fantastisch en de lichte misselijkheid die je misschien ervaart na afloop valt in het niets bij de hoofdpijn die je in eerste instantie kwelde. Maar heel af en toe is het verfrissend om de computer uit te zetten en je mobieltje weg te leggen. Op het moment dat je met zijn tweeën op de bank zit is het aan te raden dat je de wereld laat voor wat het is. Ook op dat moment draait de wereld gewoon door, maar daar hoef je niet aan te denken. Dat lees je de volgende dag wel weer in het nieuwsoverzicht.

Trefwoorden:
Media

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer