Geschiedenis
4 mei 2013 | door: Tom Zonneveld

Stop met categoriseren op 4 mei

De discussie omtrent de Dodenherdenking gaat voorbij aan de tragiek van WOII. We moeten ons niet druk maken om wie het slachtoffer is, maar met hoe we deze situatie in de toekomst gaan voorkomen.

"We vergeten dat het gaat om mensen"

Voor het tweede jaar op rij is er ophef rondom te Dodenherdenking. Bepaalde groepen mensen vinden dat andere groepen mensen langs de graven van de verkeerde groep mensen loopt op 4 mei.

 

Ik ben hier niet om te schrijven over de gruwelijkheden die zich in de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld. Dat zou ook vreemd zijn. Als kind van de 21e eeuw kan ik me op geen enkele manier voorstellen, hoe het moet zijn geweest om me – naakt en kaalgeschoren – in een concentratiekamp dood te werken.

 

Toch wil ik me in deze discussie mengen. Wat in de Tweede Wereldoorlog gebeurde had een oorzaak. Antisemitisme, zullen de meeste mensen zeggen, en ergens is dat ook zo. Maar ik denk dat de oorzaak dieper ligt. Antisemitisme is een gevolg van een menselijke eigenschap die veel problemen kan veroorzaken.

 

Categorieën

Mensen hebben de neiging om veel in categorieën onder te verdelen. Dat is logisch, want dat maakt de wereld overzichtelijk. Als men rekening zou houden met alle nuances, dan zou men gedurende de hele dag niets anders meer doen.

 

Het nadeel hiervan is alleen dat we een beperkt wereldbeeld krijgen. Meestal gaat dit goed, maar soms heeft dit gruwelijke gevolgen. In de middeleeuwen trok de katholieke kerk naar Israël om Jeruzalem te bevrijden van 'de moslims'. 'De moslims', een terminologie die ons bijna laat vergeten dat het om mensen gaat.

 

Hetzelfde gebeurde in WOII. Eén groep heeft hier heel erg onder geleden, maar alles (nog steeds) wordt gecategoriseerd. Het verzet, de Duitsers/moffen, NSB'ers, de Amerikanen. Door gemeenschappelijke kenmerken of daden wordt min of meer vergeten dat we het over allemaal individuen hebben.

 

Mensen

Ik ben een naïeve passivist die nog steeds hoopt op wereldvrede. Ik kijk om me heen en zie allemaal conflicten, ontstaan door een gebrekkig wereldbeeld (waarmee ik niet wil zeggen dat mijn wereldbeeld volledig is). Ik denk dat mensen altijd moeten proberen om dingen van een andere kant te bekijken, ook als dat moeilijk is, ook als de andere kant volledig verwerpelijk en immoreel lijkt. Alleen dan lukt het ons om te beseffen dat we allemaal mensen zijn. We zijn allemaal zwak en beïnvloedbaar, alleen heeft niet iedereen het door.

 

Als ik in Nazi-Duitsland was opgegroeid, had ik niet bestaan. Mensen worden gevormd door alles dat ze meemaken. Andere gebeurtenissen maken andere mensen. 'Ik' was misschien wel kampopzichter geworden als ik volledig andere dingen had meegemaakt. In plaats van ruzie maken over welke groepen mensen genoeg hebben geleden om het te verdienen herdacht te worden, zouden we moeten nadenken over ons zelf. Hoe zorgen we ervoor dat in de toekomst niemand – dader of slachtoffer – ten prooi valt aan verkeerde denkbeelden?

Trefwoorden:
Geschiedenis

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Tom Zonneveld
Strengere exameneisen hebben geen zin - 27 mei 2013
Stop met categoriseren op 4 mei - 4 mei 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer