Economie
13 mei 2013 | door: Yorien van den Hombergh, webwinkelier

Programma's als Kassa verpesten de markt

Als het aan programma's als Kassa ligt, moeten we de hele dag rondbellen om de prijzen van producten en diensten omlaag te krijgen. Zo gaan consumenten inmiddels over lijken.

"Consumenten gaan over lijken, zo nodig die van hun eigen moeder"

Aan consumentenprogramma’s op televisie heb ik een broertje dood. Volgens Kassa zijn consumenten allemaal weerloze hertjes met grote bruine ogen die per definitie te veel betalen.

 

Van Kassa moet je steevast ‘een beetje rondbellen’ of ‘een beetje op internet vergelijken’ om een paar tientjes per jaar te besparen op je gas en licht, je verzekering, je treinabonnement, je medische keuring, je telefoon, je beltegoed, je televisieaansluiting, je autokeuring, je ziekenhuisrekening, je begrafenis, je kleding uit Bangladesh …

 

Als het aan Kassa ligt zitten we de godganse dag te bellen en te internetten, te pingelen en te onderhandelen om de prijzen van diensten en producten omlaag te krijgen. Wat kost dát wel niet? Voor je werk – om al dat geld te verdienen voor die producten – heb je dan helemaal geen tijd meer. Die koopjesmentaliteit. Alles voor de korting. “Geen cent teveel, hoor!” Nog over het lijk van je moeder.

 

Dat moet ik uitleggen.

 

Collectieve verontwaardiging

Vorige week zat bij Kassa een mevrouw op de tribune die bij KPN een telefoonaansluiting probeerde op te zeggen omdat haar moeder was overleden. Volgens KPN werd die telefoon nog gewoon gebruikt en men trok de verklaring over de dood van haar moeder in twijfel. Nou! Het huis was te klein! Wat een schandelijke benadering van KPN!

 

Natuurlijk is het niet fijn dat je moeder overlijdt en dat KPN je vervolgens niet wil geloven. Dat doet pijn. Maar die collectieve verontwaardiging zou er niet zijn geweest als de redactie eens met een aantal doorgewinterde webwinkeliers zou hebben gesproken. Want hoe vaak hebben wij die smoes van de overleden moeder niet gehoord? Als het allemaal waar zou zijn, was er op de wereld nergens meer een moeder te bekennen.

 

Smoezen top-10

Een paar jaar geleden kwam ik in contact met een groep professionele online verkopers in de Verenigde Staten, waar internetshoppen al wat langer gewoon was. Zij hielden in een forum een top tien bij van redenen die klanten opgeven wanneer ze niet (of te laat) betalen. Wel bestellen, niet betalen, een dagelijkse ergernis voor elke webwinkelier. Soms heeft de klant gewoon het geld niet, maar dat wordt zelden als reden opgegeven. Liever bespeelt hij of zij de sentimenten om een beetje korting of uitstel te krijgen. Bovenaan de top tien van smoezen: ‘mijn moeder is net overleden’.  Een heel enkele keer waar, maar meestal niet. Er waren zelfs klanten die in de loop der jaren hun hele familie afwerkten: de eerste keer was het nog hun moeder, de volgende keer was het hun vader die pas overleden was en soms stierf hun moeder gewoon voor een tweede of derde keer.

 

Dit gebeurt niet alleen in de Verenigde Staten. Marktplaats.nl is ook een broedplaats voor verzonnen familiedrama’s.  Ik heb ze wel ontvangen hoor, de smoesjes over oma’s die op sterven lagen, broers die een ongeluk hadden gehad en ja, moeders die pas waren overleden. Onlangs hoorde ik nog bij de kapper toen Marktplaats ter sprake kwam: “Ik zeg er altijd bij dat het voor mijn halfblinde oma is bedoeld. Dan gaat er meestal nog wel iets van de prijs af”. Waarop iemand anders zei: “ik zeg altijd dat mijn moeder net is overleden”.  Zie je wel.

Trefwoorden:
EconomieMedia

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Yorien van den Hombergh, webwinkelier
Programma's als Kassa verpesten de markt - 13 mei 2013
De koningin redt morgen het koningshuis - 19 september 2011Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer