Emancipatie
17 mei 2013 | door: Marita Coppes, ZZPer

Emancipatie volgens een boekhouder

Mijn opa constateerde het al zorgelijk: ‘Politici zijn boekhouders aan het worden.’ Dit was nog voordat de crisis toesloeg.

"Politici zijn boekhouders zonder visie."

Het onderwerp emancipatie gaat alleen nog maar over cijfers, over de vergroting van het percentage vrouwen, dat de economie draaiende moeten houden door te gaan werken, het liefst fulltime. Alle vrouwen die niet financieel onafhankelijk zijn moeten zich schuldig voelen naar de overheid toe omdat die zoveel in hun opleiding heeft geïnvesteerd, stelt Jet Bussemaker in Trouw. Er sluipt een dominee-achtige toon in de manier waarop Jet Bussemaker vrouwen toespreekt. Ze klinkt niet heel anders dan de moraalridders van de vorige eeuw, die vonden dat vrouwen zich schuldig moesten voelen als ze wilden studeren en werken.

 

Er is een fundamentele verandering gekomen in het beeld van moeder de vrouw. Het is nu moeder, de wérkende vrouw. Wat niet veranderd is de manier waarop wij vrouwen een Eva-complex aangepraat krijgen: ‘gij dient zich als vrouw schuldig te voelen, omdat je oermoeder met het eten van de appel ons allemaal uit het paradijs verdreef.’

 

Er mist een visionair

Een politicus die meer visionair is dan een boekhouder zou over het onderwerp emancipatie een fundamenteel andere toon kiezen. Barack Obama bijvoorbeeld droomt in de Audacity of hope van een toekomst voor zijn dochters:

 

I want my daughters to have a choice as to what’s best for them and their families- whether they will have such choices will depend not just on their own efforts and attitudes. As Michelle has taught me, it will also depend on men- and American society respecting and accommodating the choices they make.’

 

Werkelijke bewustzijnsverandering begon bij mensen die een visie hadden of een droom. Veranderingen begonnen bij mensen zoals Nelson Mandela die een Zuid-Afrika zonder Apartheid voor zich zag, bij Martin Luther King met zijn ‘I had a dream’, en bij mensen zoals mijn oma die helder voor ogen hield dat ze huisarts wilde worden, ook al probeerden professoren van toen haar weg te pesten omdat ze een vrouw was.

 

Bussemaker de boekhouder

Jet Bussemaker komt in haar visie niet verder dan: ‘ik wil graag in een wereld wonen, waarin vrouwen evenveel verdienen als mannen.’ Om haar visie aan te vullen, zou ik willen toevoegen:

 

  1. Ik wil graag in een wereld wonen waarin vrouwen, door andere vrouwen, beleidsmakers of journalisten, niet langer meer gedicteerd worden waarover we ons allemaal schuldig moeten voelen en waarover niet. Ik zou graag zien dat mijn dochter het ‘Eva-complex’ van zich kan afschudden en zich vrij voelt elke keuze te maken die bij haar past.
  2. Ik wil graag in een wereld wonen waarin we het niet meer hebben over emancipatie maar over oudercipatie; over de vraag hoe we een oudervriendelijk beleid kunnen voeren, waarin het voor vaders en moeders makkelijker is om werk en zorg te combineren.
  3. Ik wil in een wereld wonen waarin op de middelbare school een vak ‘visievorming’ wordt gegeven, waarin jongeren geprikkeld worden om tot een visie te komen over hun toekomst en die van hun kinderen; waarin over die oudercipatie kan worden nagedacht en gediscussieerd.

De visionair-politicus

De boekhouder-politicus zegt dat de economie alleen maar draaiende gehouden wordt door mensen die werken en dat talent zich slechts ontwikkeld in een opleiding die resulteert in een betaalde baan. Als we niet aan dit beeld voldoen, zijn we schuldig; we komen in het rood te staan bij de overheid.

 

De visionair-politicus zou zeggen dat een gezonde economie ook mantelzorgers en vrijwilligers nodig heeft, ouders met papa en mama dagen, opa’s en oma’s die voor kleinkinderen zorgen en voor de broodnodige vernieuwing ook kunstenaars en visionairs die dromen van een betere wereld voor onze kinderen. Een visionair politicus wijst geen schuldigen aan maar inspireert met een aanstekelijke visie.

 

 

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Marita Coppes, ZZPer
Emancipatie volgens een boekhouder - 17 mei 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 16
Maak een heldere structuur
> Meer