Wetenschap
21 mei 2013 | door: Luc Colemont, MDL-arts en medeoprichter vzw Stop Darmkanker

Is darmkanker niet 'sexy' genoeg?

Als je de vijand niet kent, kan je nooit de oorlog winnen. Zeker als die vijand darmkanker heet, een sluipmoordenaar die dagelijks 5 Vlamingen en 8 Nederlanders treft !

"Darmkanker is democratisch, het maakt geen onderscheid tussen mannen en vrouwen"

Angelina Jolie verdient ongetwijfeld veel respect. “Il faut le faire” zouden ze in het Frans zeggen. Haar openhartige getuigenis heeft deze week de gevoelige snaar van miljoenen mensen geraakt. De reacties in de media waren overweldigend. Ook op onze “Stop Darmkanker” Facebook-pagina werden alle records gebroken. Het is duidelijk dat borsten nog steeds beter scoren dan darmen. Hier en daar klonken wat negatieve geluiden, maar die laten we voor wat ze zijn.

 

Over de hele wereld werden redacties overspoeld met reacties. In elke nieuwsuitzending, in elk programma werd op de één of andere manier aandacht aan de Amerikaanse actrice geschonken. Een gedroomde campagne voor de strijd tegen borstkanker?! Geen enkel reclamebureau had dit scenario op tafel durven leggen. Schoonheid, emotie en drama, samenkomend in één persoon: Angelina Jolie.

 

Wie kent het blauwe lintje ?

Borstkanker heeft wat darmkanker kennelijk niet heeft. Een bijzondere aantrekkingskracht die eigen is aan het orgaan. De Pink Ribbon-beweging is overal ter wereld prominent aanwezig. De LiveStrong-organisatie staat dicht in de buurt, maar Dress in Blue heeft nog een hele weg af te leggen. De media liggen kennelijk niet wakker van het blauwe lintje en darmkanker. Heeft de Internationale Maand van Darmkanker in Maart misschien te lang geduurd? Of is het eigenlijk geen nieuws meer, 5 doden per dag in Vlaanderen, al jaren aan een stuk. “Nieuws is wat vandaag gebeurt, niet wat iedere dag gebeurt” is volgens sommigen de definitie van nieuws. Zou daar een deel van het probleem schuilen?

 

Is darmkanker niet aantrekkelijk genoeg? De cijfers zijn nochtans spectaculair te noemen. Iedere 150 seconden sterft er in Europa iemand aan darmkanker, dag in dag uit, het hele jaar door… twee tsunami ’s per jaar.  Iedere maand verliezen 150 families in Vlaanderen een geliefde aan darmkanker. Wie wist er dat sluipmoordenaar darmkanker op dat vlak doeltreffender is dan borstkanker? Cijfers liegen er niet om, ze zijn de naakte werkelijkheid. Je hoeft je daar niet voor te schamen. Nochtans laten de media darmkanker nog al te vaak in de kou staan. Is het omdat een litteken op de buik of dat stomazakje niet “Jolie” genoeg zijn?

 

Ideale ziekte om te besparen !

Het is evenwel de ideale ziekte om vroegtijdig op te sporen. Daar zijn alle specialisten het over eens. De internationale richtlijnen zijn op dat vlak glashelder. Ze zijn al méér dan tien jaar bekend! Maar waarom worden ze dan nog zo weinig toegepast in de praktijk? Onbekend is onbemind? De media kunnen hierin een belangrijke en beslissende rol spelen. Wacht men tot een superster bekend maakt dat hij darmkanker heeft of zijn darm preventief heeft laten wegnemen? Tot op de dag van vandaag wordt de helft van de gevallen van darmkanker vastgesteld in een stadium waarbij na de ingreep nog bijkomende (erg dure) behandeling nodig is. Méér aandacht en méér informatie zullen ongetwijfeld een kostenbesparend effect hebben. Dat hebben meerdere studies in het buitenland reeds overduidelijk aangetoond. Een mooiere “win-win” situatie kan je je toch niet voorstellen. Leed vermijden en kosten besparen. Wie is daar niet voor te vinden?

 

Vereniging Stop Darmkanker

De eerste stap in de strijd tegen darmkanker is informeren en voorlichting geven. Dat blijft ook de primaire taak van onze vzw Stop Darmkanker. Als je de vijand niet kent, kan je nooit de oorlog winnen. De kennis over een onderwerp waar 1 op 20 personen in zijn leven mee geconfronteerd wordt is nog steeds te beperkt. Een moderne kennis- en informatiemaatschappij moet op dat vlak veel beter kunnen. Een betere kennis zal de deelname aan een toekomstig bevolkingsonderzoek alleen maar ten goede komen. Een expert in sociale media zei me onlangs : “Darmkanker is eigenlijk democratisch, het maakt immers geen onderscheid, zowel mannen als vrouwen komen in aanmerking!” En ik kon hem geen ongelijk geven. Waar wachten de media op?

 

 

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Luc Colemont, MDL-arts en medeoprichter vzw Stop Darmkanker
Darmkanker: Gebruik de juiste cijfers en voer de strijd op - 11 februari 2014
Snel met z'n allen van de pc naar de wc - 1 oktober 2013
Is darmkanker niet 'sexy' genoeg? - 21 mei 2013
Meer aandacht voor darmkanker a.u.b. - 18 december 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer