Politiek
19 augustus 2013 | door: Laurens Sok, Student

Peilingen maken de mens dom

De peiling die gisteravond verscheen, deed me meteen denken aan de 'peilinggekte' van 2012. Wat was het een feest voor 'peilingminnend' Nederland. Verrassingen deden de mensen versteld staan.

"Bij politieke peilingen is terughoudendheid gewenst"

Tot mijn grote schik zag ik gisteravond weer een peiling van De Hond langskomen. Een peiling die de mensen doet geloven dat de coalitiepartijen VVD en PvdA er heel slecht voor staan, dat de PVV en de SP het heel goed doen, en dat 50PLUS de verrassende steiger is.  

 

Het blijft verbazingwekkend hoe vaak we geconfronteerd worden met peilingen. Niet alleen de overbekende peilingen van De Hond, maar ook die van Synovate en EenVandaag. Ik meen me nog te herinneren dat een week na de verkiezingen de eerste peiling alweer een feit was.

 

Peilingen maken de mens niet wijzer

De peiling die gisteravond verscheen, deed me meteen denken aan de 'peilinggekte' van 2012. Wat was het een feest voor 'peiling minnend' Nederland. Verrassingen deden de mensen versteld staan. De SP zou de grootste worden en Emile Roemer werd onze minister-president. De peiling van Een Vandaag stuwde de SP naar grootse hoogten, 39 zetels! Een recordaantal! Deze peilingen lieten Roemer verleiden tot de uitspraak dat hij, Emile Roemer, minister-president wilde worden:

 

 “Als de SP de grootste wordt, moet je verantwoordelijkheid nemen.”

 

Maar wat bleef daar van over? Niks! Emile Roemer werd niet onze minister-president. Zijn partij, de SP, kreeg 15 schamele zeteltjes.  Vijftien! Terwijl de peilingen in getallen van 30 of meer dachten. Zuur, zielig, maar vooral beschamend.

 

Maar toch, ook in 2013 zien we weer peilingen verschijnen. Ooit zag ik een vraag voorbij komen, een scherpe vraag:

 

“Is de gekte rond politieke peilingen de doodsteek voor de democratie?”

 

Een scherpe vraag, maar vooral een begrijpelijke vraag. Jaren zitten de peilingen ernaast. Het lijkt haast misleidend te worden. De peilingen van de afgelopen jaren maken zichzelf belachelijk. Deze vraag heeft dan ook geleid tot de discussie om peilingen te verbieden. Een verbod gaat naar mijn mening wel heel ver, maar enige terughoudendheid is wenselijk. Dat we op het hoogtepunt bijna elke dag bestookt werden met peilingen, gaat te ver. De vrijblijvendheid onder peilers mag wat minder. Het doet ook recht aan een goede, eerlijke weergave.

 

Vergeet de peilingen

Laten we de peilingen van gisteravond dan maar vergeten. Politieke redacties, laat u niet verleiden tot een schreeuwende kop in uw krant. Mensen, ga nou niet speculeren over de peiling van gisteren. U weet het, het maakt de mens alleen maar dommer.

Trefwoorden:
MediaPolitiek

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 16
Maak een heldere structuur
> Meer