Godsdienst
24 augustus 2013 | door: Norbert Splint, Eigenaar tekstbureau CombiTekst

Anti-Ruslanddemonstratie voorbeeld van goedkoop scoren

Morgen is er een demonstratie tegen Rusland vanwege de strenge homowetgeving. Dat is goedkoop scoren als er niet ook demonstraties volgen tegen de landen in de Maghreb, het Midden-Oosten, Centraal Afrika en Pakistan.

"Aan Pride United de vraag wanneer er wordt gedemonstreerd bij de ambassade van bijvoorbeeld Jemen"

Aanstaande zondag vindt op het Museumplein een demonstratie plaats tegen de Russische anti-homopropagandawetgeving en voor een boycot van de Olympische Winterspelen in het Zuid-Russische Sotsji.

 

En dat mag. Gelukkig maar, anders werd Nederland zelf een soort Rusland. Of een Arabisch islamitisch land. Waar ook niets mag - en homoseksueel zijn al helemaal niet.

 

Doodstraf op homoseksualiteit

Om met dat laatste te beginnen: in Iran, Saoedi-Arabië, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten, Soedan, Nigeria en Mauritanië staat op homoseksualiteit de doodstraf. Ook in Marokko is homoseksualiteit bij wet verboden. Er staat een gevangenisstraf op van minimaal een half jaar en maximaal drie jaar.

 

Verder oostwaarts beweert de Pakistaanse regering dat homoseksualiteit niet bestaat in hun land: het is een westerse afwijking die uitgeroeid moet worden aangezien het hoogverraad is tegen de islam. Daarom ook, is er een streng verbod op homoseksualiteit: de betreffende wet bestaat sinds 1860.

 

Interessant: iets verbieden dat niet bestaat.

 

Overigens wordt in Pakistan het vaakst homoporno gedownload. Althans: na Kenia, een land waar zeven jaar celstraf staat op het vergrijp homoseksualiteit. En veertien jaar als de politie je op heterdaad betrapt. Ik kan me niet herinneren dat er tegen de antihomowetgeving in dit soort landen – ik vergeet er nog een stuk of twintig à dertig - ooit grootscheepse demonstraties hebben plaatsgevonden.

 

Homo's in communistische landen

Ook luide protesten tegen de situatie voor homo’s in bijvoorbeeld Cuba en Noord-Korea zijn tot nog toe uitgebleven. En over communistische landen gesproken: tussen – vooruit – 1950 en 1990 hoorde je ook zelden iets over het gedwongen undercoverbestaan van homomannen en lesbische vrouwen in de Sovjet Unie. Veel jongens en meiden die zondag tegen Rusland gaan demonstreren zijn van na 1980 en weten dus niet beter. En Gerard en Karel van het Reve zijn dood.

 

Maar wie zich ook maar een moment verdiept in de geschiedenis van de Sovjet Unie, weet dat ook toen een bestaan als openlijk homoseksueel niet mogelijk was, laat staan daarvoor ‘propaganda’ bedrijven. Van protesten tegen dit alles staat mij niets bij en ik ben toch van (heel) ruim voor 1980.

 

Demonstratie op het Museumplein

Directe aanleiding voor de demonstratie aanstaande zondag is een door de Russische Staat georganiseerd galaconcert op hetzelfde Museumplein. Media-aandacht verzekerd dus. Aan het organiserende COC de vraag waar zij waren tijdens de Sovjettijd. En aan medeorganisator Pride United om ook te demonstreren bij de consulaten en ambassades van de landen in de Maghreb, het Midden-Oosten, Centraal Afrika en Pakistan.

 

Want als het zondag bij een demonstratie tegen Rusland blijft, is de bijeenkomst alleen maar een voorbeeld van goedkoop scoren. Over de Olympische Spelen gesproken...

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Norbert Splint, Eigenaar tekstbureau CombiTekst
Amsterdam moet handhaven op afval- en geluidsoverlast - 25 september 2014
Anti-Ruslanddemonstratie voorbeeld van goedkoop scoren - 24 augustus 2013
Heb lef, stop de JSF - 11 juni 2013
Omvallen volgende homozaak kwestie van tijd - 25 februari 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer