Sport
26 augustus 2013 | door: Jacqueline Kronenburg, adviseur communicatie

Virtuele groepslessen doodsteek voor vertrouwen in fitnessbranche

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Steeds meer fitnesscentra vervangen hun instructeurs door een videofilmpje. Daarmee vernietigen ze het maatschappelijk kapitaal dat ze net hadden opgebouwd.

"Sportschool terug bij af als trend van virtuele groepslessen doorzet. Maatschappelijke waarde: 0,0."

De fitnessbranche heeft er de afgelopen jaren hard voor gevochten om serieus genomen te worden als betrouwbare sportaanbieder. Weg van de smoezelige krachthonken en huppelklasjes:  het fitnesscentrum wil lokaal de onmisbare schakel voor welzijn, gezondheid en ontplooiing zijn. 

 

Maar moeten we nu dat nu echt serieus nemen als leden simpelweg voor een beeldscherm worden gezet voor een virtuele groepsles ? De maatschappelijke waarde van zo’n soort sportschool is voor mij nul komma nul.

 

Tatjana Simic

Actrice Tatjana Simic heeft  een van de grootste fitnessketens op haar manier op de kaart gezet. In tv-spotjes roept ze: ‘Kom op nou!’, van die bank af en krijg dat lijf weer in shape voor een laag prijsje.  Goede deal toch? Kleinigheidje: de enige begeleiding die je krijgt, is de tip van een lome receptioniste je kaartje andersom door het toegangspoortje te halen als het licht op rood blijft staan. Verder zoek je het maar uit.

 

Maar gelukkig zijn daar Henri en Saskia. Henri is altijd goedgemutst, heeft zo’n gezellig Brabants accent en staat altijd precies op tijd klaar samen met zijn collega-instructeur. En hij is ook altijd precies op tijd weer klaar met de cooling down. Geen wonder: hij staat met zijn blije hoofd op dvd en instrueert ons vanaf een groot scherm.  Bodyshape is zijn les en hij gooit zich er volledig in: ‘Voelen we ons al een beetje warm worden? Goed zo, niet ophouden.’ ‘Bij de mambo-step mag het wel een beetje sexy. Gooi die heupen erin’. ‘Gaat-ie goed, Saskia?’ En dan weer die woordeloze high five tussen die twee, want Saskia heeft geen microfoontje. Zij mag de oefeningen op niveau 1 voordoen en gewoon ook als een blij ei de camera inkijken.

 

Een schatje, maar wel surrogaat

Henri is een schatje en hij bouwt zijn les goed op, dus ik doe enthousiast mee als hij me vraagt de leg curl, de knee up en dan de chassé te doen, met die mambo-step er achteraan. En die squats doe ik braaf in vier tellen naar beneden, twee tellen blijven hangen en dan weer snel omhoog, ook als mijn bovenbenen en billen beginnen te protesteren. Buikspieroefeningen: natuurlijk, daar kwam ik toch voor? Naast mij staat nog zo’n enthousiasteling: we gaan ervoor en zijn na afloop bijna net zo voldaan als na een gewone bodyshape-les. Ook niet zo raar: ik hoor in mijn hoofd steeds de aanwijzingen van mijn enige echte instructeur bij een ‘echt’ fitnesscentrum: ‘Hebben we die navels nog in?’, ‘Uitademen als je omhoog gaat’, ‘die billen naar achter bij die squat, anders heb je er niks aan’. 

 

Afraffelen en aanrommelen

Voor me liggen twee jonge meiden uitgeteld op hun matje. Van wat eigenlijk? De warming-up werd afgeraffeld, bij de squats en lunges rommelden ze maar wat aan en de buikspieroefeningen waren vooral het perfecte excuus om te blijven liggen. Henri kan alles uit de kast trekken qua motivatiepraatjes, maar hij komt niet door het scherm heen.

 

En dan denk ik aan het grote verschil: hier in deze virtuele groepsles is het ieder voor zich en niemand voor het geheel. Doe je het geconcentreerd, fijn, maar loop je na 10 minuten weg, even goede vrienden. Nou ja vrienden. Het zijn onbekenden en blijven onbekenden. En niemand die tegen je zegt dat je meer kwaad dan goed doet als je niet rechtop staat bij de lunges. 

 

Niemand die je echt persoonlijk even helpt om de juiste houding te vinden voor het beste resultaat. Niemand die een geintje maakt over ‘kipfiletjes’ aan je armen als je er even over twijfelt of je de gewichten laat liggen. En niemand die je bij blessures een goed alternatief biedt voor oefeningen. En dan heb ik het alleen nog maar over de gezondheidswaarde.

 

Maatschappelijke waarde

Want bij mijn ‘echte’ les bodyshape let de instructeur op ons en wij op elkaar. Je bent geen vreemden van elkaar, maar vormt een sociaal netwerk. Niet zo hecht dat je bij elkaar op bezoek gaat, maar je voelt je thuis. En het heeft overduidelijk een lokaal tintje, met posters voor de amateurvoorstelling in de buurt en visitekaartjes van de alternatief therapeut die hier natuurlijk ook sport. En bindend is ook de manier waarop in mijn lokale fitnesscentrum acties voor het goede doel worden gevoerd. In november nam ik steeds weer blikken en dozen mee voor de Voedselbank; als leden vulden we zo heel wat kratten. Met een groep fanatieke sporters doen ze mee aan Run for Kika, Oxfam Trailwalker of een eigen sportieve inzamelactie voor een goed doel. Ook al doe je niet mee, je hoort ervan, je hoort erbij, je bent ervan. En dat voelt goed. Bij zo’n fitnesscentrum ga je niet zomaar weg omdat het elders een paar euro goedkoper is.

 

Ja, in mijn eigen fitnesscentrum herken ik helemaal de visie van branche-organisatie FitVak:

“Het fitnesscentrum is hét professionele lokale centrum voor sport en bewegen, dat ervoor zorgt dat kennis, informatie en expertise toegankelijk en beschikbaar zijn voor de gebruikers. Daarmee levert het fitnesscentrum een zeer belangrijke bijdrage aan de gezondheid, welzijn en ontplooiing van samenleving en individu.”

 

Grote waarde voor de maatschappij

Kortom: een goed fitnesscentrum heeft een grote waarde voor de maatschappij. En mag wat mij betreft ook profiteren van landelijke stimuleringsprogramma’s om moeilijk bereikbare groepen in beweging te krijgen. Hoe lief Henri en Saskia ook de camera in kijken, dat krijgen ze echt niet voor elkaar met hun virtuele lessen.

 

Als dit de trend wordt in fitnessland, dan is dat de definitieve ‘cooling down’ van de maatschappelijke waarde van het fitnesscentrum. Anders gezegd: het is de doodsteek voor het vertrouwen in de rol die fitnesscentra kunnen vervullen bij het stimuleren van sport en bewegen in de buurt. Fitnessbranche, laat je dit gebeuren na die jarenlange diepte-investering? Kom op nou!

Trefwoorden:
Sport

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Jacqueline Kronenburg, adviseur communicatie
Virtuele groepslessen doodsteek voor vertrouwen in fitnessbranche - 26 augustus 2013
De kracht van sport: voor een dubbeltje op de eerste rang? - 5 juli 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer