Media
11 september 2013 | door: Steven Piessens, Oprichter Opiniewolven

Opiniemaker is geen 'fout' woord

Het weekblad Knack gaat samen met bekende opiniemaker Guillaume Van der Stighelen op zoek naar een nieuw woord voor 'opiniemaker'. Guillaume wil dat woord uit de wereld helpen. Onterecht, is mijn opinie.

"Verkrampte reacties op het woord 'opiniemaker' mogen nieuwe generatie opiniemakers niet afschrikken"

'Afschuwelijk' is het woord opiniemaker volgens de voormalige reclamemaker Van der Stighelen. Omdat het inhoudt dat iemand in staat zou zijn de mening van anderen te vormen. Hij gaat voor het weekblad Knack op zoek naar een alternatief in een zomerreeks rond foute woorden. "De beste inzendingen bespreken we samen met Guillaume Van der Stighelen. Wie weet gaat u wel de geschiedenis in als woordenmaker", aldus de website van Knack.

 

Laten we het maar niet hebben over de term 'woordenmaker', wel over het feit dat een 'opiniemaker' afgeschilderd wordt als iets fout. Daar heb ik een probleem mee.

 

Opinievormer

Toevallig heb ik begin dit jaar een boek gepubliceerd bij Lannoo Campus over opiniemakers met als titel 'Hoe word ik opiniemaker?', met medewerking van bekende opiniemakers zoals... Guillaume Van der Stighelen. Toegegeven, hij was toen al kritisch over de rol van opiniemakers zoals het een goede - excusez-moi le mot - opiniemaker betaamt. Dit is een poging tot definitie uit mijn boek: "Een opiniemaker is iemand die via de media heel regelmatig zijn eigen mening uit over een onderwerp en het debat aanwakkert, waardoor hij de meningsvorming beïnvloedt." 

 

Zelf vind ik de term 'opinievormer' beter, maar de essentie is dat Guillaume er een andere opinie op na houdt dan ikzelf. Ik geloof namelijk wél dat opinies gevormd of gemaakt worden. En ik geloof dat daar op zich niets mis mee is. Echter, dat gebeurt niet op 1, 2, 3. Dat vergt heel wat kennis, kunde, geduld, passie en doorzettingsvermogen.

 

Volksverlakkerij

Waarom is er niets mis met de term opiniemaker? Heel veel opiniemakers gebruiken hun talent en impact om de wereld een stukje beter te maken. Ik vind Guillaume daar trouwens een mooi voorbeeld van. Dus het laatste wat mag gebeuren - en ik kan mij niet inbeelden dat Van der Stighelen daar anders over denkt - is dat we opiniemakers in spe zouden afschrikken door het woord te verketteren en alle opiniemakerij als volkslakkerij te bestempelen. 

 

Net zoals overal zijn er opiniemakers met slechte bedoelingen, maar die worden vandaag veel sneller ontmaskerd dan vroeger in onze Westerse wereld. Geef een platform aan de opiniemakers die ons nieuwe inzichten geven, ons inspireren en - ja zelfs - onze nieuwe opinie vormen, als we daar een stukje 'beter' van worden.

 

Geen domme schaapjes

Ik begrijp dat Guillaume wil aantonen dat we geen domme schaapjes zijn waarop je zomaar kan inpraten om nieuwe opinies te maken. Die tijd ligt inderdaad gelukkig achter ons. Mensen zijn vandaag mondig en intelligent genoeg om zelf te bepalen welke opinies ze volgen, voor welke opinies ze open staan, welke meningen ze laten rijpen en welke nieuwe inzichten ze gaan volgen. Maar laat ons alsjeblieft geen opiniemakers afschrikken. Integendeel, geef hen een stem, want de wereld zou veel minder mooi zijn zonder al die opiniemakers. Hulde aan de opiniemakers, dat ze nog talrijk, lang en gelukkig mogen leven!

Trefwoorden:
MediaDebat

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer