Politiek
2 oktober 2013 | door: Hugo Witsenburg

We kunnen beter ons goede gedrag stoppen

Werkt u hard en betaalt u veel belasting? Onderhoudt u uw woning zelf? Steunt u goede doelen? Stop daarmee! U wordt er niet voor beloond, dat gebeurt slechts wanneer u er een puinzooi van maakt!

"Wanbeheer loont, steun de 'verloederingspartij'"

Vandaag liet een druppeltje de emmer overlopen. Ik woon in een gewone straat, in een gewoon betonnen rijtjeshuis uit 1983. Ik werk hard voor m’n geld. Ik onderhoud mijn gezin, betaal de hypotheek, onderhoud het huis of laat dat doen waar ik het zelf niet kan. Wij hebben een 11 jaar oude Ford, die het nog goed doet. Mijn auto-van-de-zaak rijd ik niet privé, € 300,- in de maand bijtelling vind ik het niet waard. En ik kan het ook gewoon niet betalen, maar dat zeg je uiteraard niet hardop.

 

Nu woont er iemand bij ons in de straat, zonder gezin. Dat kan, is niet erg. Hij heeft een full-time baan, wat weet ik niet. Hij heeft een redelijk nieuwe (2 jaar oude?) Renault Quelque Chose, nette auto. Fijn. Zijn huis laat hij compleet verloederen, en da’s minder fijn. Vooral voor zijn buren (ik ben niet een directe buur, overigens). Die wonen met een net huis naast een huis dat erg vies is van buiten, waar de verf van het houtwerk af bladdert, en het hout op enkele punten al rot en gaten vertoont.

 

Nu heeft, na klachten van de buurt, de gemeente besloten de voorzijde van het huis op te knappen. Meneer is daar zelf niet toe in staat. Ik ken zijn financiële situatie niet. Ik kan het echter niet begrijpen dat je met een full-time baan, die zich een behoorlijk nieuwe auto kan veroorloven (lease-van-de-baas maar in de bijtelling, of gekocht), niet een schilder kan betalen om het houtwerk bij te werken. De kosten voor het schilder- en herstelwerk worden volgens een mij bevriende schilder geschat op € 2.500,-. Als meneer 5 jaar geleden de boel had laten schilderen had dat toen € 500,- gekost, en dan zou het dan nu weer moeten kosten.

 

Aversie

Dit alles is precies waar ik steeds meer aversie tegen ontwikkel. Dit is een klein voorbeeld, waarbij iemand beloond wordt voor wanbeheer. In het groot financieren diverse gemeenten stadsvernieuwing op plekken waar de illegale handel welig tiert, en men de boel lekker laat verloederen. De regering betaalt zich ondertussen blauw aan ontwikkelingshulp, en aan de delen van ons koninkrijk die ik niet binnen een uur of 2 vanuit Utrecht kan bereiken. Hulp die veelal ontraceerbaar verdwijnt, wat we wel te zien krijgen is regelrecht wanbeheer. Het gebeurt dus overal, op iedere schaal. Nederland is het braafste jochie van de klas, en wij financieren Griekenland, Portugal, etc.

 

Ik zou graag willen dat de gemeente mij beloont voor het feit dat ik mijn huisje wel netjes voor elkaar heb. Voor het feit dat ik de blaadjes en sneeuw zelf ruim voor mijn huis, omdat de gemeente daar geen budget meer voor heeft. Nee, dat budget gaat naar projecten, u mag drie keer raden naar wat voor projecten. Ik zou graag willen dat wanbeheer van panden, stadsdelen, gemeentes, of hele landen, niet beloond wordt met geld waar ik krom voor moet liggen.

 

Ik kan er beter mee stoppen

Aan de andere kant moet ik me misschien neerleggen, en het principe ‘if you cann’t beat them, join them’ toepassen. Dus, ik stop met het onderhouden van mijn huis. Ik stop met vrijwillige bijdrage aan de school van mijn kinderen. Ik verwacht dat anderen dat wel betalen. Ik flikker mijn grof vuil en bouwafval in het vervolg op straat in plaats van het tegen betaling voorgescheiden aan te bieden bij scheidingsstation. Ik geef niet meer aan goede doelen. Ik verwacht dat ik binnen de kortste keren een extra toeslag krijg van de gemeente, en dat ze het schilderwerk aan mijn huis komen doen, en de straat komen opruimen.

 

Daarnaast ga ik een politieke partij opzetten. Deze partij heeft tot doel om veel geld uit te geven aan leuke dingen, en alles wat in Nederland goed geregeld is en geld kost onmiddellijk om zeep te helpen, of rustig te laten verloederen. We gaan met z’n allen op ons 50ste met pensioen! Ieder bedrijf dat niet goed draait wordt door onze partij gefinancierd! Alle uitkeringen worden verdubbeld, en je blijft gewoon uitkeringsgerechtigd voor onbepaalde tijd. Zelfs als je werk weigert, of verwijtbaar werkloos bent. Over een paar jaar hebben we dan een enorme staatsschuld. Maar we hebben wel lol gehad, en de EU helpt ons er wel weer bovenop. Geen probleem. Dat gebeurt ook met andere landen, die aanzienlijk groter zijn qua populatie. Dat kost vast meer dan bij ons, dus het mag geen probleem zijn.

 

Uitvreterspartij

Wie weet er een leuke naam voor deze politieke partij? Ik denk zelf aan de Uitvreterspartij. Ik sta open voor suggesties. Overigens wil ik dan wel graag dictator van verkeer en waterstaat, en die idiote snelheidsregels afschaffen. Snelweg 120, autoweg 100, provinciale weg 80. Geen geregel, geen uitzonderingen, en altijd alle rijstroken open. Klaar.

Trefwoorden:
EuropaPolitiek

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Hugo Witsenburg
We kunnen beter ons goede gedrag stoppen - 2 oktober 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 9
Focus
> Meer