Dierenwelzijn
7 oktober 2013 | door: Liesje Maes

Dieren: zijn ze niet té verwend?

Het is logisch dat je van dieren houdt en ze beloont, maar je kunt ook overdrijven.

"Behandel anderen zoals jij behandeld wilt worden"

Vorige week plofte ik uitgeput in de zetel voor de tv. Ik zapte en zocht naar een programma dat me wel leuk leek. Bij VTM viel mijn oog op een beeld van Kito, de hond uit de reclame van Electrabel.

Er werd uitgelegd hoe hij de trucjes kon uitvoeren en hoe hij de baas speelde op de televisieset. Na de reclame ontdekte ik de naam van het programma: 'Luxebeesten'. Gefascineerd bleef ik verder kijken. De meest verwende dieren werden getoond. Van honden tot varkens en zelfs
nijlpaarden. Je wandelt met ze, speelt met ze, beloont ze als ze zich gedragen, maar is het de
bedoeling dat je met ze naar een café gaat, ze inschrijft voor een missverkiezing of een huwelijk voor ze organiseert? Het is logisch dat je van dieren houdt en ze beloont, maar soms overdrijft men enorm. Ergens is er wel een grens...

 

Kledij voor dieren

Heeft je huisdier het een beetje koud? Geen probleem! Tegenwoordig bestaan er heerlijk warme jassen voor heel veel dieren en bovendien zijn ze modieus. Amerikanen en Chinezen zijn er helemaal weg van. De verkoopcijfers blijven stijgen. Zelfs in ons land is het populair. Iedereen lijkt het geweldig te vinden. Maar houdt iemand wel rekening met het dier zelf? Ik vind het zelfs een absurd idee. Je moet je huisdier toch geen kledij aantrekken als hij een vacht heeft? De vacht zorgt er juist voor dat hij het niet koud kan hebben. Doen mensen het dan omdat ze het leuk vinden om het diertje aan te kleden zoals een pop? Of willen ze kleine chihuahua's gewoon verwennen? Ik moet er zelfs niet eens aan denken om het bij mijn hond toe te passen.

 

Beauty's

Wil je in het haar van je kat eens een motiefje aanbrengen? Of houdt ze eerder van gelakte nagels? Het kan! Sommigen gaan zelfs nog verder. Ze kleuren de vacht van het dier en schrijven er met verf een tekstje op zoals ‘Pow!’. Niets lijkt onmogelijk. Het is zelfs al een gewoonte geworden. Nu moet men kunnen stralen met de mooiste of de lelijkste hond ter wereld. Dieren poseren zelfs voor fotoshoots! Dieren vormen toch niet onze bron voor vermaak? Als je een roze of blauwe hond wil, koop je best een knuffel. Ik zie er het nut niet van in. Ja, de mens overdrijft wel eens.

 

Op de één of andere manier zijn mensen geobsedeerd door dieren, in de positieve of in de negatieve zin daarvan. De meesten zijn gewoon dol op ze. Je kan het hen ook niet kwalijk nemen, want dieren zijn nu eenmaal speciaal.

 

Maar verwennen we ze ook niet omdat we weten dat er ook een andere, negatieve kant is, namelijk het mishandelen van dieren? Dieren worden op beestachtige wijze geslacht voor de voedselketen. De gruwelijke beelden krijgen we af en toe te zien en herinneren ons eraan dat wij ze uiteindelijk opeten.

 

We kunnen het ons niet voorstellen dat er honden of katten worden gegeten in China, maar voor hen is het alledaags vlees zoals varkens dat zijn bij ons. Want als wij varkens of runderen eten, waarom mogen zij dan geen honden, katten of ratten eten? Het is een kwestie van cultuur.

 

Het verwennen en mishandelen van dieren zijn twee uitersten. Ze houden elkaar in evenwicht. We kunnen mensen niet tegenhouden dieren te mishandelen of te verwennen, want het kan grote gevolgen hebben voor onze wereld.

 

We overdrijven in het verwennen van dieren en soms moet je toch toegeven dat er grenzen worden overschreden. Maar we houden altijd het omgekeerde in ons achterhoofd, zodat we beseffen dat we liefdevol met de natuur moeten omgaan.

Met andere woorden: behandel anderen zoals jij behandeld wilt worden.

 

Trefwoorden:
Dierenwelzijn

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Liesje Maes
Dieren: zijn ze niet té verwend? - 7 oktober 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer