Rechtspraak
8 oktober 2013 | door: Lisa Vanderperren

Ongekend luxe gevangenis beloont misdadigers

Onze overheid wil er alles aan doen om het leven van de gevangenen zo goed mogelijk te maken. Ze willen de criminelen een luxeleven geven maar de armen op straat laten ze aan hun lot over.

"De overheid bevoordeelt gedetineerden met nieuw plan"

Het nieuwe 'gevangenisdorp' in Haren wordt een zeer vernieuwend concept, bestaande uit drie mannengevangenissen, twee vrouwengevangenissen, een afdeling voor geïnterneerden en een jeugdinstelling. Het nieuwe complex moet de verouderde gevangenissen van St.Gillis, Vorst en Berkendael vervangen. De 1990 plaatsen die er zullen komen volstaan niet voor de 1548 gedetineerden in de hoofdstad. De gedetineerden zullen baden in een overbodige luxe met voetbal- en basketbalvelden, groene lanen, pleinen met picknickplaatsen en speeltuinen om in te vertoeven met hun bezoek,... . Het consortium Cafasso heeft als doel een heel menselijk en leefbaar geheel te creëren. Maken ze hierbij geen denkfout?

 

Een gevangenis: de weg naar een nieuw leven

De Scandinavische landen beweren dat zo'n luxe de gevangenen zal helpen om niet meer te hervallen in dezelfde wanhoopsdaden als in het verleden. Zo'n 'gevangenisdorp' zou de gedetineerden  nog steeds het gevoel geven dat ze een deel uitmaken van de maatschappij. Uit een studie blijkt dat de criminelen depressief worden van de huidige situatie waarin de gevangenissen zich nu bevinden. De grijze blokken, de kleine kamertjes, weinig groen, geen ontspanning,...al deze zaken zouden de kans op hervallen kunnen vergroten. Waarschijnlijk is de slechte situatie in de huidige gevangenissen ook de reden waarom onze overheid beslist heeft om de eerste luxueuze gevangenis in België te bouwen.

 

Een gevangenis: de weg naar meer criminaliteit

Toch vraag ik mij af of leven in zo'n luxe nog wel een echte straf is? De gedetineerden zouden het gevoel kunnen krijgen dat ze daar evenveel luxe zouden hebben als thuis, misschien zelfs meer, dat kan toch niet de bedoeling zijn? En wat als ze daarna terug in de maatschappij komen? De gevangenen gaan aan deze luxe gewoon geraakt zijn en gaan die luxe willen behouden. Ze worden van de een op de andere dag zomaar weer geconfronteerd met de werkelijkheid waarin ze zelf voor hun dagelijkse behoeften en “luxe” moet instaan. Hoe kunnen ze dat ooit realiseren? Volgens mij gaat het hen eerder aanzetten om opnieuw criminele feiten te plegen en terug terecht te komen in een wereld van luxe.

 

Een luxe gevangenis en de armoede op straat

Onze overheid wil er alles aan doen om het leven van de gevangenen zo goed mogelijk te maken. Ze willen de criminelen een luxeleven geven maar de armen op straat laten ze aan hun lot over. Het is toch niet omdat zij geen misdaad hebben begaan dat zij geen luxe verdienen? Volgens mij gaat de overheid door zo’n ‘gevangenisdorp’ te bouwen de mensen die het niet zo breed hebben aanzetten tot criminaliteit omdat ze weten dat ze zo in een betere situatie gaan terechtkomen.

 

Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de eerlijke mensen die helemaal geen luxe kennen in armoede moeten blijven leven en dat de misdadigers het voordeel hebben om wel in luxe te vertoeven. Persoonlijk vind ik dat we door zo'n gevangenis te bouwen de gedetineerden eerder bevoordelen dan straffen. Ze komen toch niet voor niets in de gevangenis terecht?

Trefwoorden:
Rechtspraak

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Lisa Vanderperren
Ongekend luxe gevangenis beloont misdadigers - 8 oktober 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer