Arbeidsmarkt
28 oktober 2013 | door: Maarten de Wit, directeur Albus Assistance

Nederlanders zijn niets meer gewend

Om uit de crisis te komen vraagt de overheid ons om vertrouwen te hebben, maar deze overheid heeft er in de afgelopen decennia zelf voor gezorgd dat iedereen naar de overheid kijkt voor een oplossing.

"Door de voorspoed in de afgelopen decennia raken mensen steeds meer gewend aan een makkelijk leven."

Wij zijn een maatschappij gebouwd op voorspoed. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn wij gewend geraakt aan zekerheden geboden door economische voorspoed en een groeiend sociaal vangnet. Hierdoor zijn veel mensen in Nederland niet gewend om het uiterste uit zichzelf te halen, terwijl dat in tijden van crisis juist van belang is. Doordat de overheid zeker niet voor alle problemen een oplossing zal bieden, zijn creativiteit, discipline en doorzettingsvermogen voor alle Nederlanders van groot belang. In moeilijke tijden wordt er nu eenmaal meer van ons gevraagd dan wanneer alles meezit, of zoals Churchill het zei: “It is not enough that we do our best; sometimes we must do what is required.” Ik vraag mij af of de huidige Nederlandse maatschappij nog in staat is om dat te doen wat nodig is.

 

Voorspoed

De afgelopen decennia is het veel mensen voor de wind gegaan. De huizenmarkt en arbeidsmarkt waren gunstig, waardoor mensen bijna als vanzelf een baan en eigen huis konden vinden. Ook is het voor veel meer mensen mogelijk geworden om een opleiding of studie te volgen en daarmee hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Met zo veel voorspoed raken mensen gewend aan een makkelijk leven. Dit leidt ertoe dat mensen lui, gemakzuchtig en verwend worden en scherpte, vechtlust en doorzettingsvermogen verliezen.

 

Zekerheid

De voorspoed waar we zo lang van hebben mogen genieten willen we uiteraard niet kwijt. De maatschappij raakt zo meer en meer gericht op zekerheden, op houden wat we hebben. Wanneer de pensioenen worden gekort leidt dat tot protest, net zoals bij de verhoging van de AOW-leeftijd. Werknemers met een vaste baan blijven in onzekere tijden zitten waar ze zitten. Een zucht naar zekerheden maakt mensen en daarmee de maatschappij star, terwijl juist flexibiliteit en creativiteit gewenst is in een crisis. Je komt uit een crisis door te veranderen, niet door vast te houden aan wat je hebt. Dit geldt op een persoonlijk niveau, maar ook voor de overheid.

 

Niet geprikkeld

De kern van het probleem  is dat mensen zich te afhankelijk maken van voorzieningen en verworven rechten. Ik doel uiteraard niet op mensen die door een handicap of ziekte ongewild afhankelijk zijn geworden van bepaalde voorzieningen, maar op mensen die het in de loop van de tijd normaal zijn gaan vinden dat alles goed voor ze is geregeld. Wij maken onszelf afhankelijk van een pensioen, verzekeringen, een vaste baan en zorgvoorzieningen, terwijl voor al deze zaken geldt dat het niet zeker is dat dat waar je op rekent er ook daadwerkelijk is als
je het nodig hebt. Dit wil niet zeggen dat dergelijke voorzieningen verkeerd zijn of dat je daar geen aandacht aan moet besteden. Het gaat om de zekerheid die zij lijken te bieden waardoor mensen niet geprikkeld worden om hun uiterste best te doen.

 

Is hier nog iets aan te doen? Een oplossing voor de crisis komt niet alleen vanuit de overheid, maar vraagt ook een andere opstelling van de maatschappij. Het enige dat je altijd hebt is jezelf. Daarom is het zo belangrijk om het uiterste uit jezelf te halen door zo veel mogelijk te blijven leren, gezond te leven en hard te werken. Waarom besteden we ons vakantiegeld bijvoorbeeld niet eens aan een opleiding? Door geestelijk en lichamelijk zo goed mogelijk in conditie te zijn, zijn we sterker en beter in staat om te veranderen als het nodig is. Zo worden we minder afhankelijk van de overheid en van voorzieningen en beter bestand tegen  tegenslagen.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Maarten de Wit, directeur Albus Assistance
Nederlanders zijn niets meer gewend - 28 oktober 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer