Rechtspraak
18 oktober 2011 | door: Sandra Claassen, directeur FairWork

Stop ook de slavernij bij je om de hoek

Nederland schaamt zich voor de slavernij en waar het ook voorkomt, vechten we ertegen. Nobel, die solidariteit, maar ook gratuit, want tegen uitbuiting onder onze ogen doen consumenten veel te weinig.

"Die honderdduizenden mensen die naar De Slavernij keken, zouden ook om zich heen moeten kijken."

Nederland schafte in 1863 de slavernij af. Hoe verder dat jaartal achter ons ligt, hoe groter onze verontwaardiging over slavenhandel. Met een ware VOC-mentaliteit vechten we tot ver overzee tegen uitbuiting, boerka's en bloeddiamanten. Max Havelaar is een keurmerk geworden, de chocoladeletter slaafvrij en kindermisbruik de zwaarste misdaad.

 

Daar zijn we trots op. Het gaat immers over ernstige schendingen van de mensenrechten. We zijn er ook trots op dat de verontwaardiging telkens groot blijkt als zich in Nederland excessen voordoen, zoals onlangs op de binnenvaart en in de aspergeteelt.

 

Geen excessen

Maar zijn deze zaken wel excessen? De meeste Nederlanders denken van wel, blijkt uit onderzoek van FairWork. Slavernij, zeggen ze, gebeurt in Afrika, China, India, Pakistan, 'Arabische landen' en Zuid-Amerika. En vooruit, ook af en toe in Nederland. Dan spreken ze de Amsterdamse wethouder Asscher na, die onlangs zei 'zich dood te schamen' voor de vrouwenhandel in zijn gemeente. Liefst 89 procent van de ondervraagden vindt dat bestuurders als hij er harder tegen moeten optreden.

 

Ook wij vinden dat de overheid nooit genoeg kan doen tegen moderne slavernij (want zo noemen wij het). Maar zij kan het niet alleen. Ook zijn het geen excessen.

 

Verbouwingen

Het zou mooi zijn als die honderdduizenden mensen die de afgelopen weken naar de NTR-serie De Slavernij keken, eens nadrukkelijker om zich heen zouden kijken. En zich zouden afvragen of het normaal is dat die mensen in die shoarmazaak daar dag en nacht staan, dat champignons en verbouwingen zo goedkoop zijn en dat je die schoonmaakster nooit pauze ziet houden.

 

Misschien is er niets aan de hand, maar durf wel vragen te stellen. Zoals: Heeft je baas je paspoort afgepakt? Word je tegengehouden als je naar de huisarts wilt? Heb je hoge schulden? Word je bedreigd? Krijg je wel betaald van dat uitzendbureau?Bij meerdere 'ja's' is het vaak al mis. Kom dan in actie en geef je vermoedens door bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

 

En vraag aan werkgevers of ook zij zich willen uitspreken tegen uitbuiting - ook onderling. Niet alleen brancheorganisaties, maar ook supermarktmanagers, horecaondernemers en bouwbedrijven kunnen het verschil maken. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is meer dan dubbelzijdig kopiëren.

 

Gezamenlijk optreden

Wat moet de overheid doen? Die kan het toezicht versterken, de straffen verhogen en samenwerking tegen uitbuiting coördineren en medefinancieren. Bovenal kan ze de slachtoffers ondersteunen in hun strijd voor een beter bestaan. Ook de slachtoffers die géén aangifte kunnen of willen doen!

 

Alleen zo, als publiek, werkgevers en overheid gezamenlijk optreden tegen mensenhandel, kunnen we zeggen dat Nederland de slavernij heeft afgeschaft. Lang hoeft dat niet meer te duren.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Sandra Claassen, directeur FairWork
Stop ook de slavernij bij je om de hoek - 18 oktober 2011Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer