Godsdienst
22 november 2013 | door: Yamila Idrissi, Vlaams parlementslid voor sp.a in Brussel

Weg met de Google-imam

Pleidooi voor een Europese islam

"Een centrum voor de Europese islam kan moslims met lef een forum bieden"

Uit sociologisch onderzoek van Felice Dassetto is gebleken dat een op de vier Brusselaars een islamitische achtergrond heeft. Dat zijn 250.000 mensen, van wie 125.000 praktiserend en actief binnen religieuze bewegingen. Alleen voetbal mobiliseert in onze hoofdstad meer mensen dan de islam. Daarom is het hoog tijd dat we op een open en gezonde manier over de islam praten. Het onderwerp lokt altijd controverse uit, maar nooit echt een sereen debat. En toch kan het.

 

Afgelopen week was de Marokkaanse islamfilosoof Rachid Benzine in Brussel. Benzine bouwt mee aan een Europese islam. Hij wil moslims wereldwijd tonen dat de islam en de Koran op een nieuwe manier benaderd kunnen worden. Benzine is opgegroeid in de banlieues van Parijs. Als ex-kickbokser vecht hij graag tegen stereotypen en vooroordelen. Noem hem gerust een guerrilla-intellectueel. Over zijn “Le Coran expliqué aux Jeunes” zegt Benzine dat hij het boek geschreven heeft dat hij graag zelf als 16-jarige moslim had gelezen. Hij houdt moslimjongeren een spiegel voor en de boodschap luidt: “Wees kritisch en denk voor jezelf.”

 

Maandag nodigde ik Benzine uit voor een debat over de “Europese islam in Brussel.” Ik bracht hem samen met KVS-directeur Jan Goossens. Een totaal andere achtergrond, maar net als Benzine een bruggenbouwer avant la lettre. Twee ketten die dezelfde ambitie delen: namelijk samen-leven in een veelkleurige stad. Met de KVS bouwt Goossens aan het Brussel van morgen. Hij is ervan overtuigd dat we alle Brusselaars medeaandeelhouder moeten maken van een gezamenlijk samenlevingsproject. Eén gedeeld cultureel verleden of één taal is al lang passé, een gemeenschappelijke Brusselse mythe de toekomst. Een Brusselse mythe waarin ook Maghrebijnse artiesten en kunstenaars eindelijk aux sérieux genomen worden.

 

Het resultaat: een tot de nok gevulde zaal in de gloednieuwe Muntpuntbibliotheek en een pittig debat. Ik zag een heel verscheiden publiek: jongeren, ouderen, met of zonder hoofddoek, moslims en niet-moslims, kortom Brusselaars van allerlei pluimage. Wie zei ook alweer dat jongeren afgehaakt hadden en niet geïnteresseerd waren in moeilijke debatten? Ik herkende ook academici, kunstenaars en artiesten uit mijn stad en ver daarbuiten. Ze waren er allemaal en samen vormden ze een prachtig kleurenpallet waar zelfs de geluidsinstallatie af en toe onder durfde te kraken. De Brusselse gemeenschap bestaat ook uit jongeren die honger en dorst hebben naar informatie over hun geloof en hun identiteit. Vandaag missen we te veel kansen om ze een open kijk op de islam te geven. Om andere klokken te laten luiden dan de karikaturen die deze wereld van de islam maken. Karikaturen die gretig worden overgenomen door anderen om die jongeren in dezelfde zak te stoppen.

 

Een discours van vernieuwing, hoop en moed over een thema dat te vaak negatief belicht, verdient aandacht. We moeten die Brusselse jongeren emanciperen en zorgen dat ze sterk staan. We moeten hen aanzetten om zelf actie te voeren, kritisch te zijn en te tonen dat het ook anders kan. Dat is niet alleen de verantwoordelijkheid van de politiek, intellectuelen of artiesten. Het is de verantwoordelijkheid van een hele samenleving. Net daarom moet de overheid actief een Europese islam promoten.

 

In de eerste plaats betekent dit dat we zelf imams en islamconsulenten moeten opleiden. De meeste imams komen uit het buitenland en hebben geen voeling met de sociale en culturele normen van onze maatschappij én spreken zelden één van onze talen. De nieuwe academische masteropleiding “Islamitische theologie” aan de KU Leuven is alvast een eerste stap om dat seculariseringsdebat in de islam te stimuleren. Over enkele jaren studeren de eerste Vlaamse imams af, de islamitische Spinoza’s en Voltaires van morgen. 

 

Daarnaast moeten we dringend werk maken van een Centrum voor de Europese islam in Brussel. Dat moet de Europese islam naar een breed publiek vertalen, naar zowel moslims als niet-moslims. Moslimjongeren zijn nu nog te vaak vogels voor de kat voor radicale stromingen binnen de islam, die bovendien heel toegankelijk zijn op internet. Wij moeten een tegenwicht bieden tegen de Google-imam. Een Centrum voor de Europese islam kan alternatieve interpretaties aanbieden en werken zoals die van Benzine naar het Nederlands vertalen. Kortom, een forum geven aan moslims met lef die af en toe een intellectuele bom gooien. Als we samen dat pad bewandelen, kan de moskee op termijn uitgroeien tot de oplossing, eerder dan een probleem te blijven. En kunnen de kiemen van een Europese islam écht ontspruiten.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Yamila Idrissi, Vlaams parlementslid voor sp.a in Brussel
Weg met de Google-imam - 22 november 2013
De toekomst is aan kleur - 3 oktober 2013
L'├ętat, c'est nous - 21 september 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer