Politiek
28 november 2013 | door: Nick Mertens, Politiek blogger

Alle hens aan dek voor de Vlaamse socialisten

Om in de Antwerpse clash tussen Bart De Wever en Kris Peeters niet verpletterd te raken is Patrick Janssens voor de SP.A nog steeds onmisbaar.

"De terugkeer van voormalig Antwerps burgemeester Patrick Janssens (SP.A) wordt minutieus voorbereid."

Vandaag werd duidelijk dat de terugkeer op het politieke toneel van voormalig Antwerps burgemeester en SP.A-voorzitter Patrick Janssens minutieus wordt voorbereid. Op ATV drukte Kathleen Van Brempt, voorzitster van het lijstvormingscomité van de SP.A in Antwerpen, haar hoop uit dat hij zich verkiesbaar zou willen stellen voor de socialistische partij. 'Hij zal vooral ergens in het midden van de lijst staan om zo het team te steunen dat we naar voren schuiven tegenover Bart De Wever (N-VA) en Kris Peeters (CD&V)', zei van Brempt hierover.

Patrick Janssens zelf heeft nog geen beslissing genomen, maar sluit ook niks uit. 'Ik ben altijd bereid om hierover te praten,' zegt hij in Gazet Van Antwerpen. 'Ik zal mij dienstbaar opstellen, maar ik zal zeker geen zichtbare rol opnemen.'

Alle hens aan dek

SP.A heeft het dezer dagen niet makkelijk. In de laatste peiling in opdracht van VTM, De Morgen, RTL en Le Soir is de socialistische partij in Vlaanderen slechts de vierde partij met 13,1% van de stemmen, na N-VA (31,2%), CD&V (17,4%) en Open VLD (14,4%). Het is duidelijk dat het SP.A-verhaal (of de huidige socialistische kopstukken) door de Vlaming lauw wordt onthaald.

 

En dus is het alle hens aan dek voor de Vlaamse socialisten, zeker in de grootste stad van Vlaanderen, decor voor het titanengevecht tussen Bart De Wever en Kris Peeters. Om in deze clash niet verpletterd te raken zal SP.A elke stem nodig hebben die ze kan halen en in die optiek is Patrick Janssens nog steeds onmisbaar. Wie anders kan voor het ogenblik zwaar genoeg wegen? Yasmine Kherbache in elk geval (nog) niet.

 

Mooi meegenomen

De plaats die Janssens op de SP.A-lijst zal krijgen is hierbij van ondergeschikt belang, de kiezer weet hem wel te vinden, iets wat Herman De Croo twee weken geleden ook al benadrukte. Sommige politici raken van op elke plaats verkozen of weten toch minstens genoeg kiezers aan te trekken om de lijst substantieel te steunen.

 

Voor Patrick Janssens is zulk een 'onzichtbare' plaats trouwens mooi meegenomen. Haalt hij meer dan voldoende stemmen is hij 'back in town'. Valt het verkiezingsresultaat tegen hoeft hij deze keer niet op Gène Bervoets zijn schouder uit te huilen en/of gezichtsverlies te lijden. Want het argument dat niemand van op een niet-verkiesbare of verborgen plaats veel stemmen kan halen kan dan wel uitgespeeld worden.

Trefwoorden:
Politiek

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer