Rechtspraak
2 december 2013 | door: Marre Taal, trainer/coach

Economische belangen gaan voor belangen van kinderen

De regering geeft bakken met geld uit aan aan een publiekscampagne om kindermishandeling tegen te gaan zonder resultaat. Hoe serieus is Nederland als het gaat om de bescherming van kinderen?

"Ministers leven met een papieren werkelijkheid"

Ministers leven met een papieren werkelijkheid als het gaat om de bestrijding van kinderemishandeling. Vorig jaar begon minister Veldhuizen van Zanten een kostbare publiekscampagne om kindermishandeling tegen te gaan. Concrete actieplannen zijn niet van de grond gekomen. Dit jaar begint de Kinderombudsman een onderzoek naar de aanpak van kindermishandeling. Terecht vinden hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter en kinderarts maatschappelijke gezondheidszorg Ferko Ory dit zonde van het geld, omdat uiteindelijk alles in een bureaula verdwijnt (NRC 2013-11-22)

 

Ambassadeur Borodin

De Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag kwam onlangs in opspraak, omdat hij tijdens een gezinsuitje op het strand zijn kinderen van 2 en 4 jaar in het openbaar sloeg. Hij ging zo hard te keer, dat voorbijgangers de politie waarschuwden. Nadat zijn buren hadden geklaagd dat hij zijn kinderen aan de haren over de vloer sleepte vielen Nederlandse agenten de woning van de diplomaat binnen. Borodin werd met boeien afgevoerd naar het politiebureau om verhoord te worden.

  

Rusland sprak er schande van. Volgens het verdrag van Wenen zijn diplomaten onschendbaar en had de beste man nooit gearresteerd mogen worden. Hoe durfden wij Rusland de les te lezen en hun ambassadeur zo te bejegenen. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken bood excuses aan uit angst om eventuele handelsovereenkomsten met Rusland mis te lopen. Over het lot van de twee koters van Borodin hebben we sindsdien niets meer vernomen. De regering stelt de economische belangen boven de belangen van kinderen. Als het er echt op aankomt durft het kabinet niet te kiezen voor de veiligheid van kinderen. In de Tweede Kamer was het stil.

 

Een stevig pak rammel

Twee jaar geleden zag ik een voorbeeld van hoe het mis kan gaan. Ik zat op een bankje in een speeltuin. Een nors kijkende man liep met grote passen op een jongetje van ongeveer 2 jaar af. Hij bukte om oogcontact te krijgen en pakte ruw het kindergezichtje vast. ‘Jeroen, kijk me aan. Ik zei toch dat je niet mag weglopen!’, bulderde hij. De peuter wilde wegkijken, maar de stem van de man was zo dwingend dat hij hem wel moest aankijken. Zijn lijfje verstijfde helemaal. De kerel haalde uit met zijn hand en sloeg de jongen midden in zijn gezicht.  De tranen liepen over de wangen van het ventje en het duurde een half uur voordat hij ophield met huilen. Het was overduidelijk dat van opvoeden geen sprake meer was.

  

Studies over kindermishandeling wijzen uit dat slaan een blijvend negatief effect bij kinderen achter laat. Autoritaire opvoeders vinden een stevig pak rammel volstrekt normaal. Door het geven van straf of het dreigen met meer straf worden kinderen gedisciplineerd en gecorrigeerd. Kinderen volgen het voorbeeld dat ze hebben. Jongens en meisjes die het gewend zijn gaan bijvoorbeeld vechten op het schoolplein of reageren af op hun jongere broers en zussen. Kinderen gehoorzamen omdat ze bang voor straf zijn. Angst kan leiden tot agressief, druk of opstandig gedrag met als gevolg meer straf en zelfs ernstige mishandeling. Kinderen waarvan de ouders geweld gebruiken vertrouwen hun ouders niet meer, omdat ze hun vader of moeder associeren met gevaar.

 

VN-kinderrechtenverdrag                

Dat Nederland het Verdrag van Wenen naleeft hoeft niet te betekenen dat er gezwegen wordt als de veiligheid van kinderen in gevaar is. De regering heeft ooit getekend voor het VN-kinderrechtenverdrag en is daarmee (artikel 19) verplicht om kinderen te beschermen tegen kindermishandeling. De diplomatieke rel tussen Rusland en Nederland bood een kans om de wereld te laten zien dat Nederland de rechten van het kind wel serieus neemt. Een bevlogen en informatieve speech van Rutte, Timmermans of Schippers had een dure publiekscampagne overbodig kunnen maken. Een gemiste kans.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer