Kunst en Cultuur
5 december 2013 | door: Nick Mertens, Verontruste Rumstenaar

Tomorrowland, een bitter land voor zijn buren

Iedereen heeft het recht op plezier. En TML is een uniek festival. Maar één weekend is voldoende.

"Tomorrowland, de Provincie Antwerpen en de Gemeenten Boom/Rumst hebben de buurtbewoners koud gepakt."

In 2014 bestaat het uit zijn voegen gebarsten festival Tomorrowland 10 jaar. In de geheel eigen stijl van de organisatie moet TML elk jaar grootster en spectaculairder. Een jubileumeditie dus al helemaal. Daartoe is er tussen de organisatie, de Provincie Antwerpen en de gemeenten Boom en Rumst bedisseld dat dit festival in 2014 2 weekenden mag plaatsvinden oftewel 6 dagen. Eigenlijk zijn dit 8 dagen, want we moeten de 'Gatherings' (welkomstfuiven) van de camping Dreamville op beide donderdagavonden er nog bij rekenen. Ik gebruik bewust het woord 'bedisseld', want de buurtbewoners werden hierin niet gehoord. Men heeft ze gewoonweg koud gepakt, ze voor voldongen feiten geplaatst. Dat de organisatoren van TML dit doen, daar nog aan toe, zij hebben andere belangen. Maar dat de gemeenten Boom en Rumst dit doen zonder eerst even haar inwoners minstens te aanhoren, vind ik onbegrijpelijk, zeker als je de duur van zulk een festival gewoon verdubbelt. 

 
Ben ik een buurtbewoner? Volgens voorstanders wellicht niet, volgens tegenstanders waarschijnlijk wel. Volgens TML in elk geval niet, want ik moet als Terhagenaar nog de eerste uitnodiging voor een bewonersvergadering in mijn bus krijgen. Maar ik nodig iedereen uit om tijdens TML eens een uurtje in mijn tuin te komen staan of 's avonds eens mee in mijn bed te komen liggen. En weet je, dat ik er last van heb, daar nog aan toe. Maar dat mijn kinderen er slecht van slapen, huilend wakker schieten van het over-the-top vuurwerk of het oorverdovend lawaai van hagelkanonnen, daar gaat mijn bloed van koken. Er zijn nog andere bronnen van overlast, zoals het in de file staan van of op weg naar je huis, het parkeren in onze straten van festivalgangers die al meerdere jaren op rij komen en dus ontdekt hebben dat er in de omliggende straten gemakkelijk en gratis kan geparkeerd worden, dronken festivalgangers die tegen je auto rijden en vluchtmisdrijf plegen (niet bij mij, maar is wel gebeurd),... Wat ik maar wil zeggen is dat je de gevolgen/overlast van zulk een festival niet mag onderschatten, hoe goed je dit als organisatie ook wil of kan kanaliseren. 

 
Twee weekenden

En bij één weekend was de draagkracht van de omgeving en bewoners al bereikt. En nu dus twee weekenden? Zonder overleg met bewoners? Ik vind dat we het als buurtbewoners hier niet zomaar kunnen bij laten. De laatste dagen heb ik regelmatig naar mijn hoofd gesmeten gekregen dat ik een zuur mens ben, dat ik de mensen hun plezier niet gun. Zever in pakskes en een dooddoener voor elk debat. Daarbij komt nog dat dit verwijt vaak van mensen komt die mijlenver van het festival wonen en dus eigenlijk geen recht van spreken hebben. 

 

Iedereen heeft het recht op plezier. En TML is een uniek festival. Maar één weekend is voldoende. Ik maak me echter geen illusies. Ik sta niet alleen in mijn kritiek, maar vertegenwoordig zeker ook niet de meerderheid. TML is immers een festival dat bezoekers van over de hele wereld aantrekt, dus een kleine groep buurtbewoners/tegenstanders is hier niet tegen opgewassen. Maar het is niet omdat je een minderheid bent, dat je je zomaar naar de slachtbank moet laten leiden. We leven in een rechtsstaat waar iedereen rechten heeft, ook de minderheid. Een minderheid die eerst en vooral minstens door zijn eigen gemeente zou moeten gehoord en verdedigd worden.

 
Schreeuw om aandacht

Dus is mijn oproep simpel: buurtbewoners bundel uw krachten. Uit niet alleen je frustratie en onrechtvaardigheidsgevoel via de sociale media. Neen, vorm een front, contacteer pers en media, schreeuw om aandacht. Alleen dan zullen we gehoord worden. Alleen dan kunnen we afdwingen dat gemeentebesturen eerst naar hun inwoners luisteren en dan pas naar het grote geld en prestige. Alleen dan kunnen we opwegen tegen een organisatie als TML.

 
Een organisatie die sprookjes verkoopt maar toch meer en meer uit het oog begint te verliezen dat 'het lang en gelukkig leven' wel eens bitter zou kunnen eindigen als men als een slechterik over de buurtbewoners heen begint te walsen.

P.S. Om de krachten te bundelen mag er altijd contact opgenomen worden met de auteur via Twitter: @Pan_Politeia

Trefwoorden:
Kunst en Cultuur

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer