Godsdienst
6 december 2013 | door: Cilay Ozdemir, Opinionista

Niqaab tot in de dood

Een niqaab is precies wat de conservatieve islamisten beogen: de vrouw volledig beroven van haar identiteit.

"Met een heel groot stuk stof kun je geen empathie voelen. Tot in de dood aan toe."

De steniging van een vrouw in Afghanistan. In beeld gebracht bij Nieuwsuur. Schokkend natuurlijk. Daarna de steniging van de man met wie zij was weggelopen. De man ziet er jong en gezond uit. Deze jongeman heeft een gezicht. De vrouw heeft een niqaab aan. Zij is gezichtloos. Zij bestaat niet. Alleen de niqaab bestaat. Je weet niet of ze huilt. Of ze bang is. Of jong. Of oud. Je kunt niet om haar rouwen of sympathie voelen. Want zij is gezichtloos.

 
Met een heel groot stuk stof kun je geen empathie hebben. Hoe hard je ook probeert. Je kunt ’s nachts niet aan haar denken als je veilig in je bed ligt. Je ziet wel de man voor je. Je weet nog hoe hij liep; hoe hij zich leek te hebben geschikt in zijn lot. Hoe wreed alleen hij ervoor stond.

 

Een niqaab is precies wat de conservatieve islamisten beogen: de vrouw volledig beroven van haar identiteit. Sterker nog, ze beroven haar van de enige (overlevings)kans die ze nog heeft: de kans dat de wereld zich solidair met haar kan voelen. Tot in de dood aan toe.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Cilay Ozdemir, Opinionista
Niqaab tot in de dood - 6 december 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 16
Maak een heldere structuur
> Meer