Kunst en Cultuur
22 januari 2014 | door: Chris Slappendel, Tiger advocate

Het IFFR kan tijgers redden

Vandaag barst het Internationale Film Festival in Rotterdam los. En hoe gek het ook klinkt: het IFFR kan tijgers redden. Als ze het daar maar willen.

"Zou het niet mooi zijn als Canon en andere cameramakers de handen ineen slaan?"

Het Internationale Film Festival houdt Rotterdam en film-minnend Nederland de komende 10 dagen weer in z’n greep. Een prachtig initiatief waarbij vooral veel hoog opgeleide mensen de gelegenheid hebben om bijzondere films te zien. Cultuur in optima forma. Een reden voor de Volkskrant om mediapartner van het IFFR te worden.

 

Toch is het niet alleen een hosannaverhaal. Het IFFR gebruikt de tijger al jaren om goede sier te maken. Natuurlijk, de tijger is het toonbeeld van kracht en schoonheid en hèt middel om mensen te lokken. De tijger wordt daarom in ‘branding’, reclame en marketing veel gebruikt.  In China weet men alles van de aantrekkingskracht van tijgers. Helaas is de tijger juist door die aantrekkingskracht met uitsterven bedreigd.

 

Goede sier

Waarom gebruiken ze bij het IFFR de tijger eigenlijk nog meer? Dat is eenvoudig. Naast de enorme aantrekkingskracht op mensen is Canon een belangrijke partner voor het IFFR (en daarmee ook een belangrijke pijler om het IFFR overeind te houden na het afschaffen van allerlei subsidies). Canon heeft speciaal voor filmmakers een wedstrijd ontworpen (‘beste short film’) en natuurlijk noemen ze die dan de ‘Tiger Award’.  Lekker makkelijk. Goed voor de aandacht maar tijgers zijn daarmee nog steeds niet geholpen.

 

Goede sier maken met een met uitsterven bedreigde diersoort en er niets aan doen? Kan dat anno 2014 nog wel? IFFR doet het klaarblijkelijk. Ik zie of proef nergens dat IFFR iets terug doet. Canon daarentegen is een iets ander verhaal. Niet veel anders maar toch. Canon heeft een ‘corporate policy’ en claimt wel iets voor de natuur te doen. Dit beleid is vooral ondoorzichtig en ogenschijnlijk slechts gericht op het verbeteren van de eigen winst. Niets mis mee. Maar toch vreemd voor een bedrijf dat een groot deel van zijn klanten te danken heeft aan de natuur. Je zou verwachten dat ze toch iets verder zouden gaan. Nog concreter kunnen zijn in het helpen.

 

In de hele wereld zijn nog maar 3000 (!)  tijgers in het wild over. Er zijn vier grote problemen (verlies van habitat, te weinig prooi, stroperij en corruptie) en er is eigenlijk te weinig geld beschikbaar om ze effectief te kunnen beschermen. Kort door de bocht: wetenschappers en rechtshandhavers hebben te weinig middelen. En hoe vreemd het ook klinkt, camera’s spelen een spilfunctie in het redden van tijgers.

 

Stropers

‘Camera traps’ zijn vaste camera’s die een foto maken op beweging. Wetenschappers hebben die ooit geïntroduceerd om gedrag van tijgers in kaart te brengen, maar kwamen er achter dat het ook handig is om tijgers te tellen (hetgeen in de praktijk erg lastig is). En vervolgens kwam men er ook achter dat op de camerabeelden ook regelmatig stropers te zien waren! Bingo. Plots had men een effectief middel in handen om stropers op heterdaad te betrappen! Jammer genoeg is er te weinig geld beschikbaar om grote gebieden te ‘coveren’ met camera traps.

 

Zou het niet mooi zijn als Canon, ingegeven door het IFFR, besluit om alle stichtingen en rechtshandhavers die te maken hebben met het bestrijden van stroperij gaat helpen door ze camera traps ter beschikking te geven? Door de natuur te helpen met datgene waar ze goed in zijn?

 

Andere cameraleveranciers

En misschien is het nog wel veel mooier als Canon besluit om dat niet alleen te doen maar een consortium vormt van cameraleveranciers? Zoals Olympus, Ricoh, Nikon, Fujifilm, Sony, Konika-Minolta, Nokia, Samsung, LG en Apple? Vele handen maken licht werk. En tijgers kunnen echt gered worden met camera traps, hoe gek het ook klinkt. Maar het coveren van grote gebieden kost veel geld, vele miljoenen. NGOs hebben dat geld niet en overheden al helemaal niet.

 

Het IFFR en Canon hebben iets met tijgers. En ze kunnen een belangrijk beeld voor de toekomst vastleggen als ze zich echt committeren aan tijgers.

 

Ik zeg: leve het IFFR!

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer