Ontwikkelings-samenwerking
9 februari 2014 | door: Michiel Sallaets, Communications Manager Incofin IM

Microfinanciering is 'investeren in', niet 'geven aan'

1,5 tot 2,5 miljard mensen is de toegang tot financiële dienstverlening ontzegd. Ze hebben geen plaats om hun luttele geld veilig te bewaren. Microfinanciering wil daarin verandering brengen.

"Ondernemende mensen wachten niet op sociale hulpprogramma’s, ze willen hun lot in eigen handen nemen"

1,5 tot 2,5 miljard mensen is de toegang tot financiële dienstverlening ontzegd. Een plaats hebben om geld weg te bergen mag dan voor ons banaal zijn, voor vele kleine ondernemers in ontwikkelingslanden die vooruit willen, is de situatie anders: ze hebben geen plaats om hun luttele geld veilig te bewaren.

 

Microfinanciering wil daarin verandering brengen, uitgaand van het principe dat er wordt geïnvesteerd in mensen. Geen giften aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden, wel financiële middelen met het vertrouwen dat alles wordt terugbetaald met een zeker rendement. Wereldwijd zijn er ondertussen meer dan 200 miljoen micro-ondernemers klant bij lokale bankjes die hen financiele dienstverlening op maat aanbieden. Gemiddeld gaat het om leningen van 450 euro waarvan minder dan 1% niet wordt terugbetaald, wat opmerkelijker lager ligt in vergelijking met bankleningen in België en andere Westerse landen.

 

Kritiek

Als middel in de strijd tegen armoede ontving microfinanciering de laatste jaren veel lof, maar kreeg het evenzeer kritiek over zich heen: het brede publiek stelt zich vragen over wat er effectief gebeurt met geld dat wordt geïnvesteerd in microfinancieringsfondsen als Incofin cvso. Wat met de interestvoeten die de micro-ondernemers betalen? Wat is de sociale return van de investering?

 

Wij stellen op het terrein vast dat microfinanciering wel degelijk een significante bijdrage kan leveren in de strijd tegen armoede. In de plattelandsgebieden waar Incofin aanwezig is, zijn de microkredieten een cruciale factor om te vermijden dat de lokale ondernemers aangewezen zijn op woekeraars die hoge interestvoeten vragen en micro-ondernemers de dieperik induwen in plaats van te helpen. De aanbieders van microkredieten die wij ondersteunen, krijgen de opdracht om hun streven naar rendabiliteit te combineren met een sterke sociale drijfveer.

 

Hefboom

Doel is en blijft de micro-ondernemers op elk vlak te doen groeien en hen toegang te verlenen tot het financiële systeem als een volwaardig persoon. Een lening biedt geen garantie op succes. Maar voor talloze kansarme ondernemers is een microkrediet de onmisbare hefboom waarmee ze hun talenten kunnen ontwikkelen, op weg naar een betere toekomst. Ondernemende mensen zitten niet te wachten op sociale hulpprogramma’s en giften. Ze willen hun lot in eigen handen nemen.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Michiel Sallaets, Communications Manager Incofin IM
Microfinanciering is 'investeren in', niet 'geven aan' - 9 februari 2014Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer