Godsdienst
16 november 2011 | door: Isser Berkowitz, Hoofdredacteur Israned

Joden en moslims moeten beter samenwerken

Zowel Joden als molims zijn minderheden in Nederland. Eendracht maakt macht is een gezegde dat qua actualiteit niets heeft ingeboet.

"De zonen van Ibrahim zijn de zonen van Abraham"

Samen werken en samen praten leidt tot begrip en samenwerking. Dat is de gedachte achter het schoonmaken van de Joodse begraafplaats in Amsterdam Oost. Dat project is nu helaas gekaapt door allerlei mensen die het niet kunnen velen dat Joden en moslims samenwerken. Deze mensen hebben allen hun eigen agenda dit mooie project te willen torpederen.

Aan de ene kant zijn er Marokkanen die er een politiek project van willen maken, na het bezoek van de Israëlische ambassadeur in Nederland. Zonder enige kennis van zaken importeren deze Marokkanen het Midden-Oostenconflict naar Nederland bij een project dat daar volledig los van staat.

Aan de andere kant zijn er elementen die de Joden en moslims tegen elkaar uit willen spelen door te wijzen dat Marokkanen er "meer baat" bij hebben dan de Joden. Een redenatie die kant noch wal raakt. Voor deze elementen in de Nederlandse samenleving is het een gruwel dat Marokkanen positief in het nieuws zullen komen.

Wat de meeste mensen vergeten,  is dat zowel de Marokkanen als de Joden heel ver terug gaan. Zij kennen dezelfde aartsvader. Abraham of Ibrahim, dat hangt er vanaf welk dialect je praat in dezelfde taal.

Joden en Marokkanen zijn allen minderheden in Nederland. Joodse Nederlanders hadden misschien het gevoel volledig geaccepteerd te zijn. Een verkeerde gedachte. Joden waar ook ter wereld zijn te gast in het land waar zij wonen. Het enige land waar zij volledig zichzelf kunnen zijn is Israël. Dat Joodse Nederlanders te gast zijn in Nederland blijkt uit de discussie over de onverdoofde slacht en de de discussie over het besnijden van hun zonen.

Marokkanen weten ook dat zij te gast zijn in Nederland. Onverdoofde slacht, dubbele paspoorten en het uitvergroten van hun religie als bron van alle kwaad laat de Marokkaanse Nederlanders merken dat zij eigenlijk niet welkom zijn. Dan heb ik het niet over de PVV, maar wel over de zogenaamde onderbuikgevoelens bij veel Nederlanders.

Joden en Marokkanen hebben meer gemeen dan zij denken. Het Zeeburgproject is dan ook hopelijk een stap in de goede richting om in ieder geval in Nederland de familieruzie bij te leggen, uit te praten en voorwaarts te gaan in de goede richting.

Trefwoorden:
Godsdienst

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Isser Berkowitz, Hoofdredacteur Israned
Joden en moslims moeten beter samenwerken - 16 november 2011
Iran is bang voor Israƫl - 13 november 2011Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer