17 februari 2014 | door: Anne van Dalen, vrij om te gaan en te staan

Het heet campagnemateriaal, het ís troep op weg naar zwerfafval

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Uw lokale politici staan klaar om uit te zwermen om uw stem te bemachtigen en ze brengen... zwerfafval, schrijft Anne van Dalen:

"Mijn stem gaat naar politici die geen troep uitdelen"

Ze komen eraan! De gemeenteraadsverkiezingen (19 maart 2014). Uw lokale politici staan klaar om uit te zwermen over stad en land om uw stem te bemachtigen en omdat zij heel goed weten dat geen mens partijprogramma's leest brengen ze u slogans, oneliners, gimmicks en gadgets. Het heet campagnemateriaal, het is troep op weg naar zwerfafval.

 

Pennen, sleutelhangers, buttons, flyers, stickers, paraplu's, slabbetjes, lollies (in plastic verpakking die gegarandeerd direct op straat belandt), mokken, fietszadelhoesjes, plastic tasjes en onnoemelijk veel... ballonnen. Wat er fout is aan ballonnen en de stokjes waar ze op vastzitten weet u inmiddels en dat weten de politieke partijen naar eigen zeggen ook: 

 

Ballonnen en Plastic Soep

 

woensdag 22 mei 2013

D66 heeft een schriftelijke vraag ingediend en 21 mei (samen met de PvdDieren) ook een motie in de gemeenteraad.

 

D66 wil niet nog meer 'plastic soep' in zee, en zeker niet vanuit de gemeente Buren. 
Door geen ballonnen meer los te laten voorkomen we nog meer 'plastic soep'.

Feestelijk ballonnen ophangen is prima......maar niet de lucht in laten gaan en hierdoor het milieu ernstig verstoren!
Ballonnen oplaten is niet meer van deze tijd. Het is een bron van vervuiling en richt enorme schade aan bij met namen dieren die in en om de zee leven en ballonnen voor voedsel aanzien.

 

Van D66 is dit des te opmerkelijker gezien het feit dat ballonnen als promotie-artikel te bestellen zijn in hun webshop.

 

Al dat campagnemateriaal is stuk voor stuk bedrukt met logo, gezicht, slogan van de betreffende partij. Materiaal dat, behalve aan de portemonnee van de fabrikanten en verkopers van relatiegeschenken, niets toevoegt aan de wereld anders dan dat het zorgt voor een stortvloed van zwerfafval. Zwerfafval dat tegen hoge kosten moet worden opgeruimd door schoonmakers die betaald worden uit uw afdracht aan gemeentebelasting.

 

Als u toelaat dat uw schattige zoontje of dochtertje een ballon in het knuistje gedrukt wordt door een partij die belooft de belastingen te verlagen, weet dan dat het die opgeblazen ballon is die ervoor zorgt dat de hoogte van uw gemeentebelasting niet daalt maar stijgt.

 

Als u een pen aanneemt van de partij die zegt voor duurzaamheid te gaan, weet dan het plastic uit olie afkomstig is en duurzaam op een manier die u niet voor mogelijk houdt: dit plastic frutsel is niet biologisch afbreekbaar en vergiftigt het milieu tot in het oneindige.

 

Als u een flyer aanneemt uit handen van die door de partij tijdelijk ingehuurde aardige jongen of dat lachende meisje gekleed in 'vrolijk jack met opdruk', weet dan dat 99,9% van die flyers nog geen twee stappen verder naar de grond dwarrelen. (U doet dat niet want u leest de tekst aandachtig, bespreekt de inhoud met uw gezin en stopt het drukwerkje nadat uw kandidaat met een meerderheid aan stemmen in de gemeenteraad is beland keurig bij het oud papier. Het is uw buurvrouw die zo asociaal is om 'm ongelezen uit haar vingers te laten glippen.)

 

Als het waar is wat politici beweren "het gaat om de inhoud", dan geef ik hier mijn inhoud prijs door mijn keuze alvast bekend te maken. Mijn stem gaat naar een kandidaat van de partij die

  1. besluit om dit jaar en alle komende jaren GÉÉN promotiemateriaal op de markt te brengen en
  2. besluit om het materiaal dat ze op voorraad heeft zichtbaar te recyclen en
  3. op resp. lokaal, nationaal, internationaal niveau JA stemt op wetsvoorstellen die gericht zijn op behoud en uitbreiding van statiegeld; verkoopverbod op plastic tasjes; herintroductie van de verpakkingsbelasting.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Anne van Dalen, vrij om te gaan en te staan
Het heet campagnemateriaal, het ís troep op weg naar zwerfafval - 17 februari 2014Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer