Politiek
7 mei 2014 | door: Tim Aerts

Politiek voor de bevolking of bevolkingspolitiek?

De moeder der verkiezingen komt er aan op 25/05/2014. De verkiezingsthema’s komen boven: er zijn te weinig scholen, te weinig rusthuizen, te weinig groen en te weinig jobs. Of zijn er te veel mensen?

"Van links naar rechts, de populistische fanfare speelt haar mooiste lied"

De moeder der verkiezingen komt er aan op 25 mei 2014. En de verkiezingsthema’s komen boven: er zijn te weinig scholen, te weinig rusthuizen, te weinig wegen, te weinig groen en te weinig jobs. Of zijn er te veel mensen? De logica van de probleemstelling zorgt dat zelfs dieren het snappen, dus moeten er toch andere factoren zijn waarom men angstvallig zwijgt…

 

Het lijkt fout te lopen bij het basisconcept van de democratie. Kiezen we voor politici die vertellen wat het volk graag hoort? Of kiezen we vertegenwoordigers waarvan we denken dat zij het hogere belang zullen dienen? Politici heden ten dage lijken unaniem voor de eerste optie te gaan.

 

Populistische fanfare

Van voor naar achter, van links naar rechts. De populistische fanfare speelt haar mooiste lied. De fanfare die PVDA+ zo graag aanhaalt, met als uitweg de rijken die zullen moeten betalen. Ook inspraak lijkt een belangrijk item voor deze partij te zijn, hoewel elke mail, elke vraag tot gesprek omtrent de bevolkingsproblematiek zorgvuldig genegeerd wordt.

 

Bij de toer van de andere partijen kwamen vele clichés boven. Bij SP.A is men van oordeel dat bevolkingstoename nodig is om de vergrijzing op te vangen, en van minister van leefmilieu Joke Schauvliege (van CD&V) kregen we lange tijd terug reeds te horen dat er geen bevolkingsprobleem is, we moeten enkel beter herverdelen.

 

De mooiste quote kregen we van Open VLD met de zin “10% toename van de Belgische bevolking. Dat betekent dan in plaats van één uur in de file staan één uur en 6 minuten. Het is allebei niet tof, maar ook weer geen groot verschil”. Met daarnaast ook nog “wat het Zuiden nodig heeft om al haar problemen op te lossen is economische groei”. Dat kan in een bepaald wereldbeeld wel kloppen, maar dan moet men bij dieper nadenken toch wel echt in conflict komen met de vraag “Wat als 7 à 9 miljard mensen economisch welvarender zullen zijn en ons overconsumptiepatroon aannemen”? Gaan wij dan echt onze levensstijl zo drastisch omgooien? Of kunnen we om enige kans op slagen te hebben het niet best combineren met een stabiele of dalende bevolkingsomvang? Intellectuele eerlijkheid, het is niet altijd het pluspunt van een populist.

 

Ringland

Maar ook de groene partij (ooit nog “Anders GAan LEVen” genoemd) blaast warm en koud. Een mail aan de voorzitter omtrent het bevolkingsprobleem wordt zelfs in verkiezingstijden niet beantwoord en bij een persoonlijk contact met de Europese fractie blijkt het probleem wel erkend te worden, maar “electoraal dodelijk” te zijn. Dus wordt er maar over gezwegen.

 

Het doet ons enorm veel deugd het enthousiasme te zien dat rond Ringland hangt. Projecten die de effecten van overbevolking en –consumptie opvangen zijn dringend nodig, eigenlijk al zeker 30 jaar geleden en het is dan ook onbegrijpelijk dat zelfs hiervoor nog moet gevochten worden. Maar zoals op het Ringland-feest vermeld werd: tussen het jaar 2000 en 2013 kwamen er in België 900.000 mensen en 500.000 auto’s bij. Hoeveel dergelijke kunstgrepen gaan we nog kunnen uitvoeren?

 

Gure stiefmoeder

Gelukkig zien we op de verkiezingslijsten mensen als Anne Provoost (Groen, Europa) en Piet de Bruyn (N-VA, Vlaams Parlement) staan. Mensen die reeds grote bezorgdheid uiten omtrent de bevolkingsproblematiek en actief willen zoeken naar manieren om het thema op de agenda te plaatsen. We blijven hopen dat het “electoraal dodelijk” zijn van het thema, verkozenen niet weerhoudt van het toch te bespreken. Zolang men vasthoudt aan het populistisch gezwets, blijkt de moeder der verkiezingen een gure stiefmoeder te zijn.

Trefwoorden:
Politiek

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer