Emancipatie
4 juni 2014 | door: Charlotte Goeyers

Staak de strijd tegen de slanke vrouw

De reclamecampagne van Swimsuits For wil komaf maken met “onze obsessie voor slanke modellen”. Maar positieve discriminatie benadeelt op zijn beurt slanke vrouwen.

"Elke vrouw heeft de vrijheid en het recht om zich goed te voelen in haar eigen vel."

“Vrijheid eindigt daar waar je de vrijheid van een ander schaadt.”, antwoordde Gwendolyn Rutten (Open VLD) op de levensvraag “Waar eindigt vrijheid?”. Het Knack-interview met de gedreven blauwe voorzitster is al enkele weken oud, maar haar antwoord blijft opmerkelijk actueel. Zeker wanneer deze levenswijsheid wordt getoetst aan de grillen van alledag.

 

Zo zag ik vandaag de reclamecampagne van Swimsuits For All. Het badpakkenmodebedrijf lanceert de campagne als parodie op de badpakkenspecial van het Amerikaanse sportmagazine Sports Illustrated. Switsuits For All vervangt de originele slanke modellen door enkele gezette dames, om aan te tonen dat plus-size ook best mooi kan zijn. “Wij weten echter dat sexy rondingen voorgaan op een maatje 36”, klinkt het bij het bedrijf.

 

De bescheiden moraalridder in mij wordt hardhandig gewekt en aangepord tot tegenaanval bij zulke uitspraken. Zeker met de levensles van Rutten in mijn achterhoofd. Het is een feit dat elke vrouw de vrijheid en het recht heeft om zich goed te voelen in haar eigen vel. Maar zijn vrouwen tegenwoordig spraakloze wezens die de hulp nodig hebben van externe organisaties om hun zelfvertrouwen op te krikken? En getuigt het niet van regelrechte hypocrisie om dan maar de slanke vrouw de grond in te boren?

 

Een greep uit de talrijke reacties op de campagne via facebook leert me van wel: “Vrouwen met een maatje meer zijn gezelliger en zo veel meer dan vrouwen met een maatje 0.”, “het is goed dat een normaal lichaamsbeeld gepromoot wordt”, “ze zien er veel gezonder uit dan al die panlatten”, “weg met al die wandelende takken”, ik kan urenlang verdergaan. Zijn vrouwen met een maatje 36, 34 of zelfs 32 tegenwoordig niet meer normaal? Is het onmogelijk voor een slanke vrouw om gezellig en diepgaand te zijn? Zijn vrouwen met een smalle taille meteen ongezond?

 

Tactloze meningsuitingen

Het is altijd een goede zaak wanneer een discussie wordt gevoerd, we leven immers in een tijd waar de vrijheid van denken en zijn centraal staat, maar moeten we alles wat slank is dan maar gaan afschrijven en bekritiseren? Het kan toch niet de bedoeling zijn dat slanke vrouwen zich straks voor hun lichaam moeten schamen. Net zoals minder slanke vrouwen dat ook niet moeten doen.

 

Het wordt stilaan tijd dat we allen stoppen om met de vinger te wijzen naar elkaar en gezamelijk beginnen met volwassen worden. We zijn allen vrij om te zijn wie we zijn, zonder dat die vrijheid steeds bekritiseerd moet worden. Want vrijheid eindigt nu eenmaal daar waar je de vrijheid van een ander schaadt, en dat kan ook door tactloze meningsuitingen.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 16
Maak een heldere structuur
> Meer