Sport
10 juni 2014 | door: Geerlof de Mooij, Student International Studies

Zuiver FIFA door haar te verlaten, niet door mee te spelen

De hypocrisie over FIFA heeft nu lang genoeg geduurd. Het is tijd voor een signaal. Een echt, stevig signaal – een boycot. De grote voetballanden moeten de FIFA verlaten en een nieuwe bond oprichten.

"De FIFA hangt van corruptie aan elkaar. Grote voetballanden moeten een nieuwe bond oprichten."

Het was waarschijnlijk het minst opzienbarende nieuws van de afgelopen tien jaar. De Engelse krant The Sunday Times bracht corruptie binnen de wereldvoetbalbond FIFA aan het licht door te schrijven over de geheime betalingen waarmee Qatar de organisatie van het WK in 2022 binnenhaalde. Het nieuws zal weinig wenkbrauwen hebben doen fronsen. Het is een publiek geheim dat deze bond zich gedraagt als een wetteloos privékoninkrijk dat er plezier in schept om zich te verrijken aan de organisatie van mega-evenementen in zwakke, noodlijdende landen. Nederland zou niets met deze bond te maken moeten willen hebben.

 

FIFA beweert dat de gastlanden meeprofiteren van het organiseren van 's werelds grootste sportevenement. Dat is een gotspe. Bij het vorige wereldkampioenschap, vier jaar geleden in Zuid-Afrika, heeft de ruim 3 miljard die belastingbetalers hebben moeten bijdragen hen welgeteld 400 miljoen opgeleverd, plus een economische recessie. Aan het circus dat deze maand neerstrijkt in Brazilië, waaraan was beloofd dat het evenement het land niets zou kosten, heeft de staat 14 miljard moeten bijdragen, waarvan 3 miljard alleen al voor stadions. Het haalt het echter niet bij Qatar, dat voornemens is om maar liefst 140 miljard uit te geven. Het zijn krankzinnige bedragen voor een toernooi dat niet langer dan een maand duurt.

 

Ethisch laagje vernis

Iedere aantijging van corruptie wordt door de FIFA beantwoordt met ‘niet waar’ of ‘niet bewezen’. Tegenstanders, criticasters en gevaren binnen de eigen organisatie worden genadeloos uit de weg geruimd als opperbaas Blatter dat nodig acht om het imago van de bond te beschermen. Bekende personen als Henry Kissinger, Johan Cruijff en Kofi Annan worden regelmatig uitgenodigd op het hoofdkwartier in Zürich om de wereldvoetbalbond van een ethisch laagje vernis te voorzien. En om te voorkomen dat de zwakkere broeders zouden gaan klagen, stopt de FIFA haar armste leden zo nu en dan wat geld toe. Met een duister gevoel voor humor noemt ze deze transacties ‘ontwikkelingshulp aan de armen’.

 

De bewijslast die zich de afgelopen jaren heeft opgestapeld voor corruptie binnen de wereldvoetbalbond is overweldigend. Toch blijven de meeste voetbalbonden achter de FIFA staan, bang om haar sympathie te verliezen. In Nederland roept de KNVB al jaren dat er ‘niets bewezen’ is en dat we geduldig ‘de resultaten van het onderzoek moeten afwachten’. Dat al die onderzoeken naar corruptie alleen maar worden ingesteld door de FIFA – die de onderzoekscommissies doorgaans zelf aanstelt en betaalt – om het imago van de bond op te krikken, is doet blijkbaar niet ter zake volgens de KNVB. Door dit soort opportunisme blijft Nederland als een mak lammetje achter de FIFA aanlopen. Het is geen toeval dat een Nederlander wordt getipt als de belangrijkste kandidaat om Blatter op te volgen.

 

Sportjournalisten

Ook de media spelen vrolijk mee in de collectieve zelfverloochening jegens Blatter en consorten. Je zou verwachten dat juist die wel zouden warmlopen voor een corruptieschandaal zo vlak voor het WK. Helaas blijken sportjournalisten maar al te vaak supporters die over het hek hebben weten te klimmen. Trouw vervullen ze hun dienst voor Blatter's passiespelen en zorgen daarbij voor hogere sferen. Echte journalistieke vakkennis komt daarmee op de tweede plaats. Aanhoudende demonstraties en een woedende bevolking? Wij speculeren liever over opstellingen, wie er al dan niet met elkaar kunnen spelen, de keuzes van de trainer en de sfeer binnen de ploeg. Zullen 'we' dit keer dan eindelijk winnen? Het draait allemaal om het grote 'gevoel'.

 

De Amerikaanse voetbalbond heeft moedig verklaard geen toernooien meer te willen organiseren zolang de FIFA niet hervormd wordt. Nederland toont zich daarentegen doodleuk bereid om terug te keren naar dezelfde slangenkuil door zich beschikbaar te stellen voor het WK in 2022, mocht blijken dat Qatar de boel toch heeft omgekocht. Het is dit soort opportunisme dat Nederland en de rest van de voetbalwereld al jaren in z'n greep heeft. Voetbalclubs moeten er voor zorgen dat hun zaakjes op orde zijn, de FIFA hoeft dat niet. Wat betekent financial fair play nu nog wanneer een financieel noodlijdend land als Brazilië wordt leeggezogen door de wereldvoetbalbond?

 

Boycot

Deze hypocrisie heeft nu al lang genoeg geduurd. Het is tijd voor een signaal. Een echt, stevig signaal – een boycot. Nederland moet zich per direct distantiëren van alle activiteiten die ook maar iets met de FIFA te maken hebben. Het moet principieel weigeren om het WK in 2022 van Qatar over te nemen, tenzij Blatter weggaat en de bond stevig wordt hervormd. Om een boycot enige kans van slagen te geven moet er worden samengewerkt met andere landen. Idealiter zou Nederland in samenwerking met andere toonaangevende voetballanden een alternatieve voetbalbond oprichten. De faciliteiten zijn ervoor aanwezig, nu nog de bereidwilligheid.

Trefwoorden:
RechtspraakSport

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Geerlof de Mooij, Student International Studies
Zuiver FIFA door haar te verlaten, niet door mee te spelen - 10 juni 2014Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer