Media
25 juni 2014 | door: Gerard Drosterij, politicoloog

Eigenlijk willen Joop.nl en GeenStijl hetzelfde

De Haagse stoelendans is verworden tot een nepotistisch onderonsje.

"Het bekokstoof van politici om zetbazen op sleutelposities te krijgen is beide een doorn in het oog."

Bij gebrek aan serieus tegengeluid in de Tweede Kamer kun je beter op het internet afstemmen voor stevige politieke opinies.

 

Grote kans dat je dan tegen een polemiek tussen GeenStijl en Joop.nl aanloopt. Deze blogs haten elkaar zo’n beetje: GeenStijl vindt Joop een VARA-propagandamachine van Gutmenschenen Joop huivert van het hardrechtse postfortuynisme van GeenStijl.

 

Ook rond de mislukte benoeming van Guido van Woerkom als Ombudsman trokken zij hun bekende ideologische strepen in het zand. De slip of the tongue van Van Woerkom over Marokkaanse taxichauffeurs werd door Joop breeduitgemeten en GeenStijl sprak vervolgens van linkse politburomethodes waarmee Van Woerkoms kandidatuur verdacht werd gemaakt.

 

De grap is alleen dat beide kampen het over de kern van de zaak gewoon eens zijn: de volstrekt ongeloofwaardige benoemingen van bestuurlijke topfunctionarissen. Het bekokstoof van politici om zetbazen op sleutelposities te krijgen is beide opiniesites een doorn in het oog.

 

Zouden veel burgers nou nog lid van een politieke partij zijn en politici afkomstig uit alle lagen van de bevolking, dan was die politieke benoemingscarrousel nog niet zo een probleem. Maar juist vanwege de uitgeholde legitimiteit van politieke partijen en hun toenemende opportunisme en machtsdenken is de Haagse stoelendans verworden tot een nepotistisch onderonsje.

 

Dus hoe haaks de morele kaders van GeenStijl en Joop ook op elkaar mogen staan en hoe prikkelend hun gekissebis ook soms is, een wapenstilstand op zijn tijd is geen gek idee. Uiteindelijk willen beide opiniemakers hetzelfde: een grondige update van politieke benoemingen.

Trefwoorden:
MediaPolitiekDebat

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 16
Maak een heldere structuur
> Meer