Economie
4 december 2011 | door: Adri Kuypers

Consumenten worden bewust voorgelogen door telecomproviders

Kartelvorming door de drie grote providers wordt eindelijk verbroken. Er is een systeem ontwikkeld dat het mogelijk maakt gratis te bellen via vaste telefonie en mobiel voor slechts 0,03 cp/m.

"Jaarlijks wordt er voor 45 miljard minuten verbeld in Nederland. Dit kan ook zonder abonnement."

Drie Eindhovenaren hebben een prepaid systeem ontwikkeld waarmee getelefoneerd kan worden voor een fractie van de huidige kosten. Er kan worden zowel naar vaste als naar mobiele nummers worden gebeld en gesms-t. Het systeem werkt via een internetverbinding zonder dat er een computer nodig is.

 

“Je hebt geen telefoonaansluiting nodig”, aldus A. Kuypers die namens het drietal spreekt. “We gebruiken het systeem al geruime tijd zelf en bellen de wereld rond gratis of voor 1 tot 2 cent per minuut. Naar een mobiel nummer binnen Nederland bellen, kost 0,03 cent p/m.”

 

VOIP

Veel willen ze nog niet kwijt over hun systeem. Wel dat het gebruikmaakt van bestaande technologie.

 

“Je belt met een nieuw vast nummer gekoppeld aan je huidige nr. en geeft direct toegang tot het vaste en mobiele telefoonnet. Je kunt er als een gewoon telefoonnummer mee bellen en gebeld worden. Het systeem werkt via een modem, formaat pakje sigaretten, dat het bestaande systeem VOIP gebruikt. Het modem is voor enkele tientjes gewoon in de winkel te koop, maar moet wel speciaal geprogrammeerd worden. Daardoor hoeft je pc niet aan te staan om te bellen of gebeld te worden. De belkosten worden verrekend met een beltegoed dat aan het nummer gekoppeld is. Je kan echter naar enkele tientallen landen vijf uur per week gratis naar vaste nummers bellen, boven die vijf uur betaal je 1 tot 3 cent per minuut. Naar mobiele nummers bellen is niet gratis maar kost, nationaal en internationaal, een fractie van de huidige kosten. Voor een gemiddelde beller zijn de telefoonkosten zo´n 10 tot 20 euro per jaar. Aan het systeem zit geen abonnement verbonden. Ook is het mogelijk je mobiele nummer te koppelen aan dat nieuwe vaste nummer wat de mobiele belkosten enorm drukt. Zelf gebruiken we het systeem al geruime tijd en het werkt zonder problemen."

 

KPN zegt het systeem niet te (her)kennen. “We hebben te weinig informatie voor een reactie”, aldus een woordvoerder. Bij de OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, kennen ze het systeem evenmin. "Maar ik kan me wel ongeveer voorstellen hoe het zou moeten werken", zegt een woordvoerster. "Het aanbieden van dit systeem is toegestaan."

 

Neelie Kroes

Intussen is zowel de landelijke politiek als het Europees Parlement op de hoogte; zij tonen masaal hun belangstelling. De voornaamste reden is het verdwijnen van de BTW op bestaande abonnementen, alsmede het aanvechten van Kartelvorming tussen oa KPN, T-Mobile en Vodafone.

 

Middels een persoonlijke e-mail laat vicevoorzitter van de Europese Commissie, mevr. Neelie Kroes, weten dat ze Hype Telecom steunt met dit interessante en veelbelovende project. En dat ze ook waar mogelijk de concurrentie en innovatie zal steunen.

Trefwoorden:
Economie

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Adri Kuypers
Consumenten worden bewust voorgelogen door telecomproviders - 4 december 2011Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer