Midden-Oosten
15 juni 2011 | door: Shanty Ruby

Homofobie in het Midden-Oosten vraagt om gerichte en oprechte aandacht

De 'Amina hoax' toont aan dat grotere zorgvuldigheid is geboden. In het Midden-Oosten woedt een vuile propagandaoorlog die de wereldopinie manipuleert. Niets is wat het lijkt.

"LGBT-organisaties die moeten strijden voor homorechten steken meer energie in boycots tegen Israel"

De afgelopen week werd ik in beslag genomen door de brute ontvoering van een blogster Amina. Deze Amina deed zich voor als een moedig lesbisch meisje in de hoofdstad van het homovijandige Syrië, een land dat momenteel op de rand van een burgeroorlog verkeert. Zij noemde zichzelf Gay Girl in Damascus. Hoewel Amina in het tumultueuze Midden-Oosten vrijwel onopgemerkt bleef, kreeg zij internationaal steeds meer aandacht toen zij het bloedige optreden van het regime Assad tegen zijn eigen bevolking openlijk bekritiseerde. Men spreekt na amper drie maanden demonstraties inmiddels over duizenden burgerdoden.

In tegenstelling tot Egypte en Israel komt de internationale pers Syrië niet binnen. Reportages komen druppelsgewijs naar buiten via Social Media en dmv beelden op You Tube. Syrië is een journalistieke darkroom, een black box. De internationale pers is daardoor te afhankelijk van FB en Twitter en de zaak Amina toont aan dat een grotere zorgvuldigheid is geboden. In het Midden Oosten woedt een vuile propagandaoorlog die de wereldopinie manipuleert, niets is wat het lijkt. 

Kroatische migrante
Nadat een nicht van Amina op haar weblog schreef dat Amina ontvoerd was door drie mannen die haar in een auto met een nummerplaat van het regime Assad hadden getrokken sprong de Social Media er terecht bovenop. Er werd een Facebook pagina aangemaakt getiteld FreeAmina en deze hashtag werd meteen overgenomen op Twitter. Het bericht van de ontvoering trok als een lopend vuurtje door de diverse cyberkanalen om uiteindelijk kritiekloos te worden overgenomen door een gerenommeerde krant als The Guardian.

GayMiddleEast waarschuwde voor al te snelle conclusies, op de achtergrond werd deze zaak door middel van anonieme bronnen voor zover mogelijk onderzocht. Het ontvoeringverhaal vertoonde grote tegenstrijdigheden. De Amerikaanse ambassade deed naarstig onderzoek omdat deze blogster beweerde een USA paspoort te hebben. De zaak raakte in een stroomversnelling toen een Kroatische migrante woonachtig in Engeland op de BBC kwam uitleggen "very upset" ze was dat haar gezicht was misbruikt om een wrede dictator te provoceren. Haar Facebook foto bleek te zijn gekaapt.

We zijn een week verder, Amina is ontmaskerd. Een Anglo-Saksische heteroseksuele man die zich verschool achter het imago van een Arabische Lesbische heldin kwam uit de Blog-Kast. Een dag later werd een tweede geval ontmaskerd. Eveneens een witte hetero van middelbare leeftijd die poseerde als de politiek geëngageerde lesbienne Paula Brooks op LezGetReal. Wat deze twee “drag-bloggers” behalve hun vervalste geslacht en seksuele geaardheid met elkaar gemeen hebben is een diepe haat tegen Israel.

LBGT Oase
Dat de mensenrechten van miljoenen Gays en Lesbiennes in het Midden-Oosten zwaar onderdrukt worden vanwege een cultuur en wetgeving die homoseksualiteit verbiedt mag geen reden zijn voor witte Westerse hetero-mannen om informatie-fraude te plegen. “Amina” schreef ook voor Meemblog en Pinkwatch Israel. Door het Westen gesubsidieerde LGBT-organisaties die zouden moeten strijden voor homorechten maar meer energie investeren in het promoten van boycots tegen Israel, die LGBT Oase in het homo-vijandige Midden Oosten met een hoofdstad waar onlangs nog de jaarlijkse GayPride werd gevierd. Tel Aviv, de bruisende stad die Amsterdam heeft verdrongen op de Top 5 hotste LGBT steden van de wereld

Het is triest dat Arabische LGBT-organisaties gesteund door het Westen hun doel voorbij schieten door er een dubbele politieke agenda op na te houden. Homofobie in het Midden-Oosten is een serieus probleem dat vraagt om gerichte aandacht.  LGBT Arabische Moslims en Arabische Christenen, Joodse Zionisten en Joodse anti-Zionisten, Atheïsten  en Socialisten zullen de handen ineen moeten slaan, want de religieuze haat en discriminerende wetgeving in het Midden-Oosten zal nooit veranderen zolang de verschillende LGBT belangengroepen hun pijlen obsessief richten op het regionale conflict tussen Israel en en haar Islamitische buren in plaats van op het verbeteren van de rechten van homoseksuelen in die landen waar de situatie het meest schrijnend is.

De pijnlijke waarheid is dat een Arabische homo in Tel Aviv veiliger uit de kast komt dan zijn lesbische nicht in door Hamas bestuurd Gaza of in het Rammalah van Fatah, so let’ s stop bashing and focus on LGBT hatecrime. United we stand, divided we fall!Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer